Aktivt lokal demokrati er det bedste værn mod kapitalfondenes indtog

FRIVILLIG FORSYNING: Det bedste værn mod udenlandske kapitalfondes overtagelse af kritisk infrastruktur er at oplyse danskerne om deres demokratiske ansvar. Men det kræver aktiv involvering, forklarer den erfarne rådgiver og lobbyist Martin Gertz Andersen.

Klaus Ulrik Mortensen

Vi er verdens største andelsbevægelse, men det ved danskerne ikke. Og hvis vi ikke forklarer dem vigtigheden af at være medejere af den kritiske infrastruktur, risikerer vi, at de siger ja, når de en dag får tilbud om at sælge deres andel af det lokale vandselskab til en privat kapitalfond, som vil skrue priserne op og tjene penge på driften.

Martin Gertz Andersen
Rådgiver

Man ser resterne fra andelsbevægelsen som en torn i øjet på de frie markedskræfter og påstår urigtigt, at det er dyrt og ineffektivt. Og så kritiserer man frem for alt sektorens regulering for ikke at flugte med teorien i de økonomiske lærebøger.

Martin Gertz Andersen
Rådgiver
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

Nogle kan måske fristes til at tro, at et vandværk blot er et vandværk. Og at vandværkets eneste eksistensberettigelse er at transportere vand ud til tørstende og beskidte kunder.

Men så tager de fejl, forklarer Martin Gertz Andersen. En 46-årig lobbyist fra Frederiksberg, som har dedikeret hovedparten af sit arbejdsliv til at skabe og styrke lokale sammenhold.

Et vandværk er et samlingspunkt. En forankring i det halvvejs optrevlede moderne lokalsamfund. Og således ikke væsensforskelligt fra de mange brugsforeninger, politistationer og idrætsklubber, som i disse år slås for overlevelse. Hvis de ikke allerede har givet op.

Dokumentation

Blå bog:

Martin Gertz Andersen har gennem 16 år specialiseret sig i at tænke offentlige og private systemer sammen for at opnå synergi i arbejdet med bæredygtighed og ressourceeffektivitet.

Han har bidraget til at omdanne Danmark til et levende udstillings- og showroom for førende hjemlige teknologier, der skulle markedsføres til udlandet.

Han har sammen med kolleger initieret en række tiltag og skabt Danmarks første satsninger inden for smart cities, energibesparelser i offentlige bygninger, living labs for og genskabelsen af Kalundborgs industrielle symbiose og bioraffinaderi.

Fra 2007-2014 ledede han Kalundborgs EU-kontor i Bruxelles. Han har siden arbejdet som sekretariatschef i DI Bioenergi, hjulpet med at få General Electric ind på det nordiske marked og senest som politisk chef i Danske Vandværker.

I dag er han selvstændig rådgiver for Smart City Denmark. Desuden medstifter af Tænketanken Demokratisk Erhverv.

Martin er 46 år og har tilsammen med sin hustru Louise fem piger. Familien bor på Frederiksberg.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00