Altinget er sygeligt neutral

KLUMME: Altingets læsere opfatter os som politisk neutrale og anbefaler os i stigende grad. Vigtigt, når man skal tjene det højeste mål: kampen for vores styreform, skriver chefredaktør Rasmus Nielsen.

“NÅR DU TÆNKER på Altinget, tænker du det så som partipolitisk neutralt?”

Sådan spurgte vi i oktober vores læsere. Og svaret var stilsikkert:

87 procent af vores betalende abonnenter og 75 procent af vores læsere, der gratis tilgår forsiden med det brede overblik, svarer ja. I sig selv herligt, hvis man som os forsøger at være et tilstræbt neutralt, privat public service-medium.

Og nu kommer det bedste af historien: Hvad så med resten af læserne, mener de så, at vi har en bestemt drejning? Nej, heller ikke. For der er præcis lige mange i restgruppen, der betragter Altingets redaktionelle dækning som overvejende højredrejet som venstredrejet  (se tabellen nederst). Sygeligt præcis lige mange.

Dette er vigtigt. Og et resultat, vi, når vi selv skal sige det, kan være stolte af. Landets mange aktører, der kæmper om midler og regler – gerne mod hinanden – har krav på, at Altinget som mediearenaen mellem dem alle stiller sig kritisk neutral. Må det gode argument få plads.

Traditionelt var de danske dagblade partipolitiske. Og den dag i dag udgives eksempelvis så forskellige aviser som Jyllands-Posten og Politiken begge på et liberalt grundlag. Det kan der for så vidt siges meget godt om, men det ville ikke være et godt grundlag for et medium som os, der alene beskæftiger sig med politik.

Når man medvirker i vores spalter eller deltager i vores konferencer og netværk, skal man kunne have tillid til, at vi er neutrale. Går efter sagen og ikke efter ideologien.

Det har været vores publicistiske ønske fra starten i 2000 at være neutrale. Nu, snart 17 år senere, kan man altså glædeligt konstatere, at læserne også oplever det sådan.

I DEN NYE rapport fra kulturministerens Public Service-udvalg om public service de næste ti år udstedes der en generel mistænkeliggørelse af private medier: “Der er en risiko for, at medieejerne udøver politisk indflydelse på medieindholdet og dermed svækker nogle af de demokratiske funktioner.” Men det er der altså slet ikke belæg for at påstå i vores tilfælde. 

Man kunne vende det til en kritik af statslige medier, for Public Service-udvalget definerer dette her grimme udenlandske ord public service sådan: "Medievirksomhed, som med offentlig regulering af indhold, distribution og finansiering giver alle borgere fri og lige adgang til et mangfoldigt og alsidigt indhold.”

Den er da værre. Hvis et medium – statens egne medier – skal offentligt reguleres på sit indhold, kan det ikke uvildigt kontrollere og formidle demokratiet til borgerne. Man vil til stadighed kunne mistænke statslige medier for implicit altid at ville tækkes sin arbejdsgiver, den offentlige indholdsregulator – f.eks. ved redaktionelt altid at lægge en stor offentlig sektor til grund. Uanset påvirkning af vækst og skattetryk.

NÅ, VI SPURGTE også i vores brugerundersøgelse fra Peytz & Co til læser-loyaliteten. Alle virksomheder er optagede af kundetilfredshed. Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale Altinget til andre? Over årene er det lykkeligvis kun blevet flere og flere. I år vil 51 procent direkte anbefale os til andre mod 45 procent i 2015 og 40 procent i 2014. Stabilt vil kun 16 procent ikke anbefale os, resten er neutrale. 

Tak for det. Vi vil i fremtiden lægge os i selen for at leve op til de høje forventninger. Eksempelvis vil vi anvende meningsmålinger med omhu. Vi ved jo nu, at de desværre ikke rammer så præcist, som vi har været vant til. Vælgerhavet herhjemme, i Storbritannien og USA, ja, hvor som helst, er i bevægelse. 

Demokratiet er ikke en absolut, ukrænkelig størrelse. Vi skal kæmpe for vores styreform hver dag. Det er i sidste ende det højeste formål, neutral og uvildig journalistik kan tjene.

 

 

Forrige artikel Samfundsgavnligt at omdanne firmaer til fonde Næste artikel Skrot print og online – dyrk live
 • Anmeld

  Bente Petersen

  neutralitet er godt

  Altinget er ikke 100% neutralt 100% - Trads har vaeret sygeligt pro Hillary ... men la det nu vaere... Altinget's opgave er at meddele ikke at ta side... det har vi politikkerne til
  ... Altinget er nok det eneste medie, der er nogenlunde neutralt og derfor laeser jeg Altinget hver dag.. blev ved med at vaere saa neutrale som muligt...

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  Altinget og unionen

  Altinget er rent partipolitisk neutralt, men ensidig, når det gælder Europa-politikken. Klummeskribenter som Grøndahl bestiller næsten ikke andet end at agitere for EU, og der er ingen, der repræsenterer et EU-kritisk synspunkt. Redaktionen mener tilsyneladende, at man ikke behøver at tage ringeste alsidighedshensyn til de danskere, der stemmer nej ved EU folkeafstemninger.

 • Anmeld

  Isabella Balkert · Freelance skribent, Chefredaktør på Nej til EU

  Valget af de faste klummeskriver gør Altinget alt andet end neutralt.

  Trads er om nogen EU tilhængernes og de Radikales evige sludrechartol - En ulidelig demagog der repræsenterer Politiken segmentet og det danske meningspoliti.

  Han skriver og giver sine meninger til kende i alle online aviser, i pressen og i dagsbladene. Det skulle ikke være nødvendigt, også at give ham skriverplads her.

 • Anmeld

  Skjold · direktør

  I er røde

  I er lige så røde som avisen.dk i skjuler det godt. Ellers havde I ikke fået så meget i tilskud.

 • Anmeld

  Andreas Fløe Hvass

  Om neutralitet

  Tillykke med skulderklappet fra jeres læsere - for som et sådant kan man alt andet lige godt tolke det.

  Men neutralitet er, og har vel altid været, et blålys. Altinget tilsigter en upartisk linje - men længere end at tilsigte, kan man næppe trække den i virkelighedens verden. Når Rasmus Nielsen i sin analyse af public service-begrebet anfægter de statsstøttede mediers evne til at holde en neutral linje med henvisning til deres relation til staten som "arbejdsgiver", så løber man unægteligt ind i det modsatte argument for et rent privat nyhedsmedie: Public service-medierne udgør en væsentlig konkurrence for medier som Altinget, og således vil man altid kunne mistænke Altinget for lægge denne konkurrenceposition til grund for sin dækning af demokratiet - ovenfor helt konkret eksemplificeret ved at stille sig kritisk over for public service-strukturen med den store offentlige sektor i ryggen. Næppe med hensynstagen til vækst og skattetryk.

  Altinget er et fremragende medie, efter min helt subjektive mening med en bred og alsidig dækning. Men neutralitet er oftest noget man kun kan se fra sin egen partiske position. Så fortsæt med tilsigtet neutralitet - og anerkend den ydmyghed der ligger i at man aldrig når længere end til stadighed at TILSIGTE neutraliteten!

  Med tak for en bred og farverig dækning af dansk og udenlandsk politik!

 • Anmeld

  Morten Holgersen

  Neutral?

  Gør det kort! uanset om det er røvslikning på egen røv eller andres røve- gør det kort, det øger troværdigheden.

 • Anmeld

  Niels Erik Rønn

  Spørgeteknik

  Gad vide hvad resultatet var blevet, hvis I havde spurgt om det modsatte. Eller - helt vildt - hvis I havde spurgt neutralt.

 • Anmeld

  Erik resentvig · Bager

  I er da meget uneutrale

  Jeres skribet Morten Bay skriver følgende på sin blok efter valget i USA
  This is War og you ar NOT in you are supporting Trump og Powerful White men have ears og idioti and Vorting priviligeres , the next War is going to be betwen os there is smart
  And the idiots , i am goning to Carry a elite mashine gun and the idiots are goning Down ,
  Manden minder om hippo korpset i 2 werdens krig de gik også eliten (nazi partiet) ernier mod den alm lavt uddannet befolkning og de alm national sindede danskere , han er og nærmest en. International fasist

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Neutralitet

  Jeg ved ikke om man kan kalde Altinget neutralt, men det er det organ, som er nemmest at få sine kommentarer i.
  David Trads, tjah- jeg har det sådan, at jeg ikke hæfter míg særligt meget ved hans skriblerier, i det jeg synes at han er uden for pædagogisk rækkevidde.
  Selv har jeg ikke fået indlæg afvist, endnu.

 • Anmeld

  Morten Holgersen

  Orden

  Mere Politi
  Mere Militær