Kommentar af 
Michael Ambjorn

Ambjorn: Fem idéer til civilsamfundets bestyrelser

KOMMENTAR: Som leder sætter du formodentlig pris på din bestyrelse. Men hvordan kan du lære mere om bestyrelsesarbejde? Det hjælper Michael Ambjorn dig med.

Bestyrelsen er en væsentlig del af en organisation. BoardSource har udgivet en undersøgelse af praksisser i amerikanske bestyrelser, og den præsenterer Michael Ambjorn her.
Bestyrelsen er en væsentlig del af en organisation. BoardSource har udgivet en undersøgelse af praksisser i amerikanske bestyrelser, og den præsenterer Michael Ambjorn her.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Ambjorn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 2004 har organisationen BoardSource hvert andet eller tredje år gennemført større undersøgelser af ledelsespraksis i amerikanske nonprofitorganisationers bestyrelser. Den niende og seneste udgave er fra 2017. Undersøgelsen er interessant, fordi den samler svar på, hvordan daglig ledelse foregår i vor tids bestyrelser. Og datasættet er ikke småt: 1378 administrerende direktører og 381 bestyrelsesledere deltog. 

Danske civilsamfundsorganisationer er selvfølgelig struktureret anderledes, end de er i udlandet. Alligevel kan det være interessant at se nærmere på, hvilke udfordringer bestyrelser har uden for landets grænser. Her er BoardSources fem hovedkonklusioner:

Mangfoldigheden er i stilstand
Amerikanske bestyrelser er ikke mere mangfoldige, end de var for to år siden. På trods af, at det sættes som en prioritet, går det ikke fremad. Rapporten fremlægger fordelene ved mangfoldighed i bestyrelser, og Stanford Social Innovation Review har også kigget nærmere på, hvad der kan gøres. Og den indeholder også praktiske idéer, der kan bruges af danske bestyrelser. Vil man gerne have et par indsigter med fra hjemlandet, så er initiativet Mangfoldighedscharter også relevant: www.mangfoldighedscharter.dk/

Bestyrelsesmedlemmer bør være fortalere
Amerikanske bestyrelser er begyndt at påtage sig rollen som fortalere for selve organisationens mission, men der er stadig brug for mere arbejde på denne front. Rapporten giver en række praktiske forslag, der også kan være brugbare i danske organisationer. En af de vigtigste anbefalinger er, at der skal findes en klar rød tråd fra vision og mission hele vejen til det praktiske arbejde.

Dyb forståelse
En dyb forståelse af organisationens arbejde er knyttet til en højere grad af engagement, bedre strategier og ekstern ledelse, herunder fundraising. Det er der forhåbentlig ikke nogen, der er uenige i. Rapporten lægger vægt på, at man investerer i udvikling af bestyrelser. Det er et af BoardSources egne specialer, men hvis der er lige lovligt lang til USA, kan du få glæde af nogle af de organisationer, jeg omtalte i denne kommentar.

Evaluering af eget arbejde betaler sig
Bestyrelser, der jævnligt evaluerer eget arbejde, leder organisationen bedre. Hvis din bestyrelse arbejder sammen med nonprofitorganisationer i udlandet, kunne I med fordel overveje at lave en evalueringsudveksling. Det amerikanske National Council of Non-Profits har en lang række engelsksprogede redskaber, der kan hjælpe i denne sammenhæng.

En uvildig rådgiver kan hjælpe med et friskt perspektiv og samtidig være behjælpelig under det, der kan være svære samtaler.

Roller, ansvar og fælles mål
Daglige ledere og bestyrelsesledere er enige om, at bestyrelsen har stor indflydelse på organisationens succes. Helt specifikt er to egenskaber de mest betydningsfulde. Disse tæller for det første bestyrelsens forståelse af sin rolle og sit ansvar og for det andet bestyrelsens evne til at arbejde hen imod et fælles mål. Hvis dette er en udfordring, så har BoardSource måske en løsning med deres tilbud om et Executive Retreat. Men det er langt at rejse, og det koster. Det er lettere, billigere og hurtigere at arrangere et møde med en professionel facilitator, hvor man gransker en bestyrelses rolle, ansvar og de fælles mål. Og så kan man jo læse den ganske udmærkede bog, Collaborative Leadership. Den har jeg trukket meget på gennem årene.

Her kan du læse hele BoardSources rapport: Leading with Intent: 2017 National Index of Nonprofit Board Practices.

Held og lykke.

---

Michael Ambjorn er strategirådgiver, facilitator og adm. dir. hos AlignYour.org og tidligere bestyrelsesformand i amerikanske civilsamfundsorganisationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00