Analyse: Foreningsdanmark fravalgte store kanoner til Frivilligrådet

ANALYSE: Markante profiler gjorde sig til for at komme i Frivilligrådet, men flere blev højst overraskende fravalgt. Rådets indflydelse i centraladministrationen kan blive svækket med onsdagens beslutning om at rykke sekretariatet til Nordjylland.

Der var sandsynligvis en civil aktør eller to, som lige skulle nærlæse listen, da medlemmerne af det nyvalgte Frivilligråd blev offentliggjort tirsdag.

Ingen Anders Ladekarl. Ingen repræsentant fra Ældre Sagen, Dansk Idrætsforbund eller Dansk Flygtningehjælp. Store navne og markante organisationer blev i den grad forbigået af vælgerne i foreningsdanmark.

Og Røde Kors-generalen Anders Ladekarl kunne dårligt skjule sin ærgrelse, da han tweetede:

“Tillykke til de valgte. Men et råd uden de rigtige tunge frivilligorganisationer får det svært med repræsentativiteten. Men organisationerne har talt.”

Styrket Frivilligråd
Tweetet rammer et punkt, der i årevis har været ømt for Frivilligrådet. Indtil for nylig er medlemmerne nemlig blevet udpeget i et lukket rum af socialministeren. Og selvom man kun har banket forsigtigt på rørene i de store foreninger, har det ikke været svært at finde stemmer, som fandt konstruktionen dybt mærkværdig.

Af samme årsag fandt mange civile aktører det i første omgang mystisk, at regeringens civilsamfundsstrategi mundede ud i en styrkelse af Frivilligrådet.

Med flere muskler fulgte dog også en øget demokratisering af rådet. Foreningsdanmark har nemlig valgt otte i det 12 mand store råd, som der blev sat navne på tirsdag.

De seneste måneder har der også bredt sig en erkendelse af, at et sæde i Frivilligrådet er en stor mulighed for at præge, hvordan civilsamfundet skal løse samfundsproblemer i samarbejde med velfærdsstaten.

Og så er det ganske praktisk at sidde tæt på ministeren og centrale embedsmænd, når opgaverne og de store kontrakter skal fordeles.

Derfor har flere også kørt nogle af deres absolutte topfolk i stilling. KFUM’s Sociale Arbejde og Red Barnet blev belønnet ved at stille med henholdsvis formand og generalsekretær. Andre store spillere blev forbigået af vælgerne i foreningsdanmark.

Spørgsmålet er imidlertid, om det overhovedet er en svækkelse af Frivilligrådet, at valgprocessen har tyndet lidt ud i de helt tunge navne. Ifølge en centralt placeret person i frivilligsektoren havde formand Mads Roke Clausen fået sin sag for, hvis han skulle få Ældre Sagen, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Idrætsforbund til at gå i samme takt – og i øvrigt bede dem sidde artigt og stille, fordi kun formanden udtaler sig til pressen.

En anden kilde med stor indsigt i sektoren vurderer til gengæld, at rådet havde været stærkere med flere tunge repræsentanter. Røde Kors og Ældre Sagen er store og til tider lidt egenrådige, lyder analysen. Netop derfor havde det været en fordel, hvis man kunne få dem med i et forpligtende samarbejde i Frivilligrådet.

Samtidig har de store organisationer noget politisk muskelkraft i forhold til ministerier og Christiansborg, som man kunne have nydt godt af, vurderer en kilde, Altinget har talt med. Men med drevne folk som Mads Roke Clausen, Jonas Keiding Lindholm og Knud Aarup er der stadig en vis fornemmelse for lobbyisme i Frivilligrådet.

Rykker til Brovst
Og det kan vise sig at blive mere værdifuldt, end man troede for blot få dage siden. Regeringen offentliggjorde nemlig onsdag, at Frivilligrådets sekretariat rykker til Brovst i Nordjylland.

Det er svært at se manøvren som andet end en bet for de stemmer i debatten, som vil styrke civilsamfundet via Frivilligrådet.

Især hvis størstedelen af de 11 medarbejdere i rådet vælger at svare tak, men nej til tilbuddet om at rykke til Brovst.

Sekretariatet og den tidligere formand Vibe Klarup har hidtil haft en særdeles god kontakt til ministeren og centrale embedsmænd i Børne- og Socialministeriet. Det kan blive vanskeligt at vedligeholde det gode forhold på adskillige hundrede kilometers afstand af magtens centrum i København.

Der er en grund til, at de færreste lobby-bureauer er på udkig efter kontorlokaler på ryggen af Nordjylland.

Alligevel kan flytningen ad bagveje være med til styrke Frivilligrådets position.

Civilsamfundsdebatten er ikke præget af den kamp mellem provins og hovedstad, som dominerer en lang række andre samfundsdiskussioner. Men der er en bekymring for en stigende centralisering og professionalisering.

Set i det lys vil der være stemmer, der ser det som et sundhedstegn, at Frivilligrådet fremover skal placeres solidt i den jyske muld.

Og der vil sandsynligvis blive taget godt imod dem. Nordjylland har i flere år været den region herhjemme, hvor den største andel af indbyggerne er frivillige.

Forrige artikel Regeringen rykker Frivilligrådet til Brovst Regeringen rykker Frivilligrådet til Brovst Næste artikel Aftenskoler giver knækkede unge mod på livet igen Aftenskoler giver knækkede unge mod på livet igen
 • Anmeld

  John Ebbestrup Hansen · Tidligere udviklingschef i KFUM's Sociale Arbejde

  Få så frivilligheden på den politiske dagsorden!

  Tillykke til de 8 valgte til det nye Frivilligråd.
  Med udflytningen af rådets sekretariat til Brovst i Nordjylland er der dog her på det sidste tilføjet en ny virkelighed for rådet, som ikke er uden problemer, da jeg ved at sekretariatet traditionelt har haft tætte og gode relationer til både politikere på Christiansborg og centraladministrationen. Udgangspunktet i Brovst betyder længere afstand til beslutningstagerne i Kbh. både fysisk og mentalt. Placeringen i Brovst er en del af regeringens udflytningsplan for statslige arbejdspladser, men netop at frivilligrådets sekretariat flyttes meget langt fra magtens centrum, kan nemt fortolkes som en nedprioritering af frivilligområdet.
  På den baggrund får det nye Frivilligråd en ekstra udfordring med lobby og med at være dagsordensættende.
  Hvis det nye Frivilligråd skal gøre en forskel og virkelig sætte frivilligheden på den politiske dagsorden vil det kræve stor energi og målrettethed, da frivillighedens betydning for samfundets udvikling let glemmes i relation til større reformprogrammer fra Christiansborg.
  Der er nok at tage fat på for det nye Frivilligråd, herunder hvordan vi fortsat sikrer at det er interessant af være frivillig og hvordan vi kan give plads til at ildsjælene ikke forsvinder i en stadig mere professionel og struktureret frivillig verden.
  Så god arbejdslyst til det nye Frivilligråd !!!!!