Analyse: Foreningsdanmark fravalgte store kanoner til Frivilligrådet

ANALYSE: Markante profiler gjorde sig til for at komme i Frivilligrådet, men flere blev højst overraskende fravalgt. Rådets indflydelse i centraladministrationen kan blive svækket med onsdagens beslutning om at rykke sekretariatet til Nordjylland.

Der var sandsynligvis en civil aktør eller to, som lige skulle nærlæse listen, da medlemmerne af det nyvalgte Frivilligråd blev offentliggjort tirsdag.

Ingen Anders Ladekarl. Ingen repræsentant fra Ældre Sagen, Dansk Idrætsforbund eller Dansk Flygtningehjælp. Store navne og markante organisationer blev i den grad forbigået af vælgerne i foreningsdanmark.

Og Røde Kors-generalen Anders Ladekarl kunne dårligt skjule sin ærgrelse, da han tweetede:

Login

 • Anmeld

  John Ebbestrup Hansen · Tidligere udviklingschef i KFUM's Sociale Arbejde

  Få så frivilligheden på den politiske dagsorden!

  Tillykke til de 8 valgte til det nye Frivilligråd.
  Med udflytningen af rådets sekretariat til Brovst i Nordjylland er der dog her på det sidste tilføjet en ny virkelighed for rådet, som ikke er uden problemer, da jeg ved at sekretariatet traditionelt har haft tætte og gode relationer til både politikere på Christiansborg og centraladministrationen. Udgangspunktet i Brovst betyder længere afstand til beslutningstagerne i Kbh. både fysisk og mentalt. Placeringen i Brovst er en del af regeringens udflytningsplan for statslige arbejdspladser, men netop at frivilligrådets sekretariat flyttes meget langt fra magtens centrum, kan nemt fortolkes som en nedprioritering af frivilligområdet.
  På den baggrund får det nye Frivilligråd en ekstra udfordring med lobby og med at være dagsordensættende.
  Hvis det nye Frivilligråd skal gøre en forskel og virkelig sætte frivilligheden på den politiske dagsorden vil det kræve stor energi og målrettethed, da frivillighedens betydning for samfundets udvikling let glemmes i relation til større reformprogrammer fra Christiansborg.
  Der er nok at tage fat på for det nye Frivilligråd, herunder hvordan vi fortsat sikrer at det er interessant af være frivillig og hvordan vi kan give plads til at ildsjælene ikke forsvinder i en stadig mere professionel og struktureret frivillig verden.
  Så god arbejdslyst til det nye Frivilligråd !!!!!