Børns Vilkår vil gå nye veje for at styrke trivslen i ngo’er

LEDELSE: Med støtte fra den filantropiske forening Velliv går Børns Vilkår i gang med at skabe en ny organisationsstruktur, der skal forebygge stress og sikre medarbejderne mere indflydelse. Andre ngo'er er velkomne ombord, lyder det fra direktøren. 

"Der er
altid nogle flere børn, vi kunne hjælpe, hvis vi blev lidt længere på kontoret," siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår. 
"Der er altid nogle flere børn, vi kunne hjælpe, hvis vi blev lidt længere på kontoret," siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Med knap 500.000 kroner fra den filantropiske forening Velliv går Børns Vilkår i gang med at udvikle nye måder at sikre medarbejdernes trivsel.

”Vi har en pligt til at udvikle vores medarbejdere – både menneskeligt og fagligt,” siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl. 

Meldingen kommer blot få dage efter offentliggørelsen af en ny undersøgelse, hvor en tredjedel af de adspurgte medlemmer af Dansk Magisterforening i ngo-sektoren klager over dårligt arbejdsmiljø.

Hos Børns Vilkår er der ingen indikationer på, at arbejdsmiljøet er dårligt, understreger Rasmus Kjeldahl.

De, der tager folk ind, og smider dem ud på gaden som stressvrag, svigter totalt.

Rasmus Kjeldahl
Direktør, Børns Vilkår

”Vi har ikke en brændende platform, så for os handler det mere om forebyggelse,” siger han og fortsætter:

”Vi er ikke perfekte, men vi er meget bevidste om, at hvis vi skal have medarbejdere, der holder længe, til at arbejde med så tunge ting, som vi gør, så skal vi skabe nogle rammer, der gør, at de kan gå hjem og holde fri med god samvittighed.”

Der er altid flere at hjælpe 
Rasmus Kjeldahl genkender billedet af en sektor med mange ildsjæle, der kan komme under et stærkt psykisk pres.

”Der er altid nogle flere børn, vi kunne hjælpe, hvis vi blev lidt længere på kontoret. Der er altid flere, som har ondt i livet eller er ved at begå selvmord. Altid nogen, der har brug for mere omsorg. Og det er jo et pres som medarbejder eller frivillig,” siger Rasmus Kjeldahl:

”Man har bare en kæmpe opgave, og der vil altid være nogen tilbage, som man ikke nåede at hjælpe. Og det kan folk have det forskelligt med,” siger han og tilføjer:

”Der er mange, der gerne vil brænde for noget. Men der skal også være nogle rammer, hvor de ikke brænder ud.”

Det stiller særlige krav til ledelsen af de velgørende organisationer. Men ikke mindst ustabil funding i sektoren gør god ledelse til lidt af en mangelvare, mener Rasmus Kjeldahl.  

”Ledelse er nok ikke en disciplin, der har været dyrket systematisk i ngo-sektoren – blandt andet fordi der har været for få penge til at arbejde med ledelse. Og det har konsekvenser,” siger han.

Vi har pligt til at udvikle medarbejderne 
I hans optik har en organisation som Børns Vilkår en forpligtelse til at skabe gode rammer for medarbejderne og deres udvikling.

”Vi tager nogle folk ind, som bruger alt, hvad de har lært og kan og tror på sammen med os og for vores sag. Og vi har en samfundsmæssig forpligtelse til, at de kan udvikle sig som mennesker og blive dygtigere, mens de er hos os,” siger Rasmus Kjeldahl.

Han har ikke meget respekt for organisationer, der ikke tager den opgave på sig.

”De, der tager folk ind, og smider dem ud på gaden som stressvrag, svigter totalt. Så kan det godt være, de har været gode til at tjene penge eller løse opgaven, men hvis de ødelægger deres medarbejdere, så har de fejlet,” siger Rasmus Kjeldahl.

Man må ikke stå alene 
I Velliv Foreningen, en medlemsforening for kunder i pensionsselskabet Velliv, er de filantropiske aktiviteter rettet mod arbejdet med at øge danskernes mentale sundhed. Og her lyder der anerkendende ord fra programchef Lars Bo Pedersen om, at Børns Vilkår tager fat i arbejdsmiljøet, inden det bliver et problem.

”Det er godt, at de er tidligt opmærksomme på at holde en god trivsel,” siger han.

Lars Bo Pedersen pointerer, at sådan en indsats er særligt relevant i en sektor befolket med ildsjæle, der brænder for en sag og gerne vil redde verden.

”I sådan en verden med selvledende medarbejdere og en grænseløs sag kan det nemt blive en udfordring for medarbejderne at styre arbejdstiden. Og noget af det, Børns Vilkår vil sætte fokus på, er netop, hvordan medarbejdere, ledere og bestyrelse arbejder sammen, så man ikke står alene om at håndtere det her grænseløse arbejde,” siger Lars Bo Pedersen.

Ledelsen skal lægges ud til medarbejderteams 
Med det nye initiativ ønsker Rasmus Kjeldahl at omstille Børns Vilkårs organisation, så den kan klare kravene fra en verden i forandring – vel at mærke uden at kaste medarbejderne i stress-graven.

”Vi prøver at skabe en innovativ og agil organisation, som bedre kan opfylde vores mission, samtidig med at hver enkelt medarbejder får bedre mulighed for at udvikle sig professionelt og personligt,” siger Rasmus Kjeldahl.

Børns Vilkår har besøgt en række organisationer, som har arbejdet med radikal forandring, for at få inspiration til at lægge mere ledelse ud til teams af medarbejdere.

”I stedet for at have en chef, der formelt bestemmer, skal medarbejderne træffe de fleste beslutninger selv, mens chefen i højere grad bliver en slags coach, der sikrer, at organisationens værdier og spilleregler bliver overholdt,” fortæller han.

Meningen er, at en del ledelsesopgaver fordeles mellem medarbejderne i et team, som på den måde får flere forpligtelser over for hinanden og ikke bare over for chefen.

”Der er nok nogle, der vil sige, at det kender man godt, men vi vil gerne skabe en organisation, hvor det tankesæt er meget tydeligt,” siger Rasmus Kjeldahl.

Mere feedback på kryds og tværs 
Han fortæller også, at Børns Vilkår vil arbejde med at styrke feedbacken – både mellem medarbejderne og mellem medarbejderne og chefer.

”Men vi skal finde et format, hvor det virker konstruktivt og udviklende og ikke bare bliver en camoufleret form for skældud,” siger han.

Initiativet befinder sig lige nu i det, Rasmus Kjeldahl kalder modningsfasen, hvor der foregår en række samtaler med organisationens chefer om deres rolle. For de nye tilgange giver ikke sig selv, understreger han. De kræver træning.

Andre ngo'er må gerne følge med
Rasmus Kjeldahl forventer, at de første eksperimenter vil finde sted til foråret.

”Til foråret vil vi sætte gang i de første eksperimenter og prøvehandlinger. Og så ser vi, hvordan det føles. Hvis det føles skidt, må vi prøve at overveje hvorfor og se, om vi kan rette det ind,” siger han.

Og så tilføjer han som en åben invitation til andre ngo’er, at de er velkomne til at følge med i de erfaringer, Børns Vilkår gør sig.

”Hvis vi får lavet noget, som kan give mening for andre, vil vi også gerne hjælpe med. Vi vil meget gerne formidle det her,” siger Rasmus Kjeldahl.

Og den dimension sætter Velliv særligt pris på, fortæller Lars Bo Pedersen:

”Vi har lagt vægt på, at de arbejder med det her over et længere perspektiv, men også at de har forpligtet sig til at dele med andre ngo’er. Det er vigtigt, at hele miljøet får mulighed for at få gavn af de erfaringer, de gør sig i Børns Vilkår,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)









0:000:00