Debat

Borgmester: Vi må ikke tabe udsatte børn og unge på grund af corona

DEBAT: Udsatte børn og unge har stor glæde af foreningslivet. De skal derfor prioriteres, når samfundet skal genåbnes på ny. Ellers risikerer vi at tabe dem på gulvet, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).

Diskussionen om genåbning af vores samfund skal ikke kun handle om økonomi. Den skal også handle om at sikre de bedste muligheder for de udsatte, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).
Diskussionen om genåbning af vores samfund skal ikke kun handle om økonomi. Den skal også handle om at sikre de bedste muligheder for de udsatte, skriver Franciska Rosenkilde (ALT).Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et år helt uden fortilfælde. Sådan kan man meget vel betegne de seneste 12 måneder.

For det seneste år har været atypisk for alle, med kun enkelte glimt af den tilværelse og normaltilstand, som vi oplevede før coronakrisen for alvor brød ud.

Efter måneders nedlukning i foråret kunne vi for en kort stund opleve, at børn og unge igen indtog landets idrætsfaciliteter og var en del af de sunde fællesskaber, der følger med foreningslivet.

Men anden bølge af corona har været en pludselig stopklods. På kultur- og fritidsområdet oplevede vi igen, at de boldbaner og idrætshaller, der for en stund var fyldt med liv, i dag står gabende tomme.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det går ud over alle landets børn og unge, men særligt en gruppe mærker for alvor konsekvenserne af de manglende tilbud: De udsatte børn og unge. Dem, som får allermest ud af at deltage i foreningslivet er samtidig dem, der lider allermest foruden.

Foreningsliv skaber trivsel
Foreningsliv og fritidsaktiviteter handler ikke kun om idræt. Det handler om trivsel, fællesskaber og livskvalitet.

Hvis ikke de prioriteres, risikerer vi, at udsatte børn og unge i højere grad kommer til at føle sig ensomme og uden for fællesskabet. 

Franciska Rosenkilde (ALT)
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune

Derfor vil det også få vidtrækkende konsekvenser at tabe de udsatte børn og unge, der på grund af foreningernes og kommunernes store lokale indsats, endelig har fået en fod ind.

Hvis ikke de prioriteres, risikerer vi, at udsatte børn og unge i højere grad kommer til at føle sig ensomme og uden for fællesskabet. Og vi kommer til at stå med et endnu større genopbygningsarbejde med at få dem tilbage i foreningslivet, end vi i forvejen gør.

En rundspørge blandt medlemmer af get2sport, der er Danmarks Idrætsforenings indsats i udsatte boligområder, viser, at 84 procent af de adspurgte har fået nye venner og/eller et større netværk. 62 procent er blevet gladere for at gå i skole, og 90 procent oplever, at de er blevet mere tilfredse med deres liv, efter at de er begyndt i en idrætsforening.

Effekten af at være en del af foreningslivet taler sit tydelige sprog. Derfor skal diskussionen om genåbning af vores samfund ikke kun handle om økonomi, men også om at sikre de bedste muligheder for de udsatte, der rammes allerhårdest på trivslen.

Sociale partnerskaber
I mange år har vi i Københavns Kommune, sammen med landets øvrige kommuner og foreninger, arbejdet for at inkludere flere udsatte børn og unge i kultur- og fritidslivet.

Det gør vi, fordi vi som kommune har et ansvar for at have et særligt blik på dem, der står eller risikerer at stå uden for fællesskaberne.

Derfor har vi i København blandt andet lavet Feriecamps med 29.000 deltagende i 2019, hvor foreninger arrangerer gratis aktiviteter i skoleferierne med det formål at give en forsmag på foreningslivet.

Vi har projektet Aktive Børn i Forening med forløb for hundredvis af børn i daginstitutioner og fritidshjem i områder på statens ghettoliste. I tæt samarbejde med de lokale idrætsforeninger.

Vi har indgået 25 sociale partnerskaber, hvor lokale idrætsforeninger i udsatte byområder får støtte til at ansætte en ressourceperson, der skal sikre, at foreningen kan modtage, rumme og fastholde børn fra lokalområdet.

Blandt andet ved at møde børn og unge der, hvor de er. I skoler, i fritidsklubber og i boligområderne. Det virker. De første fem sociale partnerskabsforeninger, som vi lavede aftaler med i 2012, havde i 2019 næsten fordoblet deres medlemstal.

Læs også

Kan ikke give smag på foreningslivet
Det er blot enkelte eksempler på de indsatser, som vi har for udsatte børn og unge.

Aktiviteter, som ikke ville kunne lade sig gøre uden foreningerne og deres mange frivillige, der hver dag gør et stort arbejde for at skabe værdi i hverdagen for børn og unge.

Men fælles for aktiviteterne er desværre, at de lige nu står stille og derfor ikke kan give flere smag på foreningslivet. Samtidig frygter foreningerne, at flere medlemmer vil falde fra, jo længere fritidsaktiviteterne er sat på hold. Det er uholdbart. 

Beslutningen om at lukke idrætten ned, da smittetrykket nåede sit hidtil højeste punkt, var den rigtige. Men når myndighederne tillader en genåbning, skal den ske med inddragelse af kommunerne og de aktører, der er i daglig kontakt med udsatte børn og unge. Dem, som er eksperter i at tiltrække og fastholde medlemmer i de sunde fællesskaber – og ved, hvordan man styrker den indsats.

Foreningslivet er vigtigere end nogensinde, og derfor bør der øremærkes midler til styrkelse af det opsøgende arbejde blandt udsatte familier samt midler til at afholde flere aktiviteter med øget fokus på de idrætssvage børn og unge.

Puljer gjorde en forskel
Til trods for vaccinen vil vi igen opleve et forår og en sommer, hvor familier fravælger rejserne til udlandet og bliver i Danmark.

Det vil lægge et øges pres på ferieaktiviteterne, men også give foreningerne unikke muligheder for at få nye medlemmer ind og frafaldne medlemmer tilbage.

Vi har før set, at det kan lade sig gøre. Med sommerpakken i 2020 blev der blandt andet øremærket midler til socialpsykiatriske tilbud, handicaptransport og oplevelser for ældre.

Samtidig blev der også afsat puljer til idrætsaktiviteter og foreningslivet. Det gjorde en forskel. Og det viste ikke mindst, at man fra Christiansborgs side sagtens kan prioritere de udsatte børn og unge uden at nedprioritere andre vigtige områder.

At tabe det arbejde, som kommunerne og foreningerne har lavet over en lang årrække, vil være katastrofalt. I arbejdet med udsatte børn og unge kan man ikke læne sig tilbage og vente på, at de vender tilbage til foreningslivet.

Det kræver en aktiv og vedholdende indsats. Derfor skal de udsatte børn og unge prioriteres, når samfundet skal genåbne. Fordi vi risikerer at tabe dem på gulvet, hvis ikke det sker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00