Debat

Branchedirektør: Momsrefusion er ikke en gave, men en nødvendighed

DEBAT: Tilbagerulning af momskompensationsordningen vil ramme organisationer, der har en økonomi, der kun lige balancerer, fordi deres mål ikke er at oparbejde en stor formue, men derimod gøre en forskel, skriver Jon Thorlacius Krog.

Kirkens Korshær, KFUM Sociale Arbejde, Blå Kors og alle de andre organisationer, der arbejder non-profit, har ikke andre steder at finde de penge end ved at skære i arbejdet med udsatte, voldsramte eller børn.
Kirkens Korshær, KFUM Sociale Arbejde, Blå Kors og alle de andre organisationer, der arbejder non-profit, har ikke andre steder at finde de penge end ved at skære i arbejdet med udsatte, voldsramte eller børn.
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jon Thorlacius Krog
Branchedirektør Selveje Danmark

180 millioner er mange penge. Det er selvfølgeligt og tilfældet for de almennyttige non-profit organisationer, der gennem solidt arbejde, frivillige indsatser og drevet af ønsket om at gøre en positiv forskel hver eneste dag på forskellig vis arbejder med og for udsatte, voldsramte, børn, ensomme og så videre.

Det er organisationer, der for langt de flestes vedkommende har en økonomi, der kun lige balancerer. Det gør den, fordi deres formål netop er at gøre en forskel – ikke at oparbejde en stor formue. Det er også derfor, at hele spørgsmålet om momskompensation er så vigtigt.

Det regeringen gør, når man fjerner momskompensationen, er at trække 100 millioner direkte ud af den aktive indsats i civilsamfundet. Kirkens Korshær, KFUM Sociale Arbejde, Blå Kors og alle de andre organisationer, der arbejder non-profit, har ikke andre steder at finde de penge end ved at skære i arbejdet med udsatte, voldsramte eller børn.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Er momskompensation urimeligt?
De organisationer, der i dag modtager momskompensation, er organisationer, hvis ydelser ikke er pålagt moms. For mange er der tale om, at de giver gratis tilbud målrettet mennesker med et akut behov. For andre er der tale om ydelser, der supplerer de offentlige tilbud.

Uanset hvad så handler det om organisationer, der ikke opkræver moms af deres ydelser, og som derfor ikke er momsregistrerede. Sådan har vi valgt at organisere os i Danmark – den offentlige sektor er jo heller ikke momsregistreret. Men de samme organisationer skal selvfølgelig betale moms, når de køber varer ind til deres arbejde.

Jon Thorlacius Krog
Branchedirektør Selveje Danmark

Havde der været tale om en momsregistreret virksomhed, ville den som det mest naturlige kunne modregne de to momsbeløb. Men er man en almennyttig organisation, kan man ikke gøre det – det er det, som momskompensationen forsøger at kompensere organisationerne for.

Momskompensation er med andre ord ikke en statslig gave, men et forsøg på at kompensere organisationerne for den moms, de har betalt, ganske som man gør det på andre områder. 

Lad momskompensationsordningen overleve
Selveje Danmark opfordrer derfor til, at regeringen vælger at lade momskompensationsordningen fortsætte, så man fortsat understøtter civilsamfundet. Og så i øvrigt glæde sig over, at vi i Danmark har en lang række organisationer, der, uden at ville tjene penge på det, har valgt at gå ind og tage et aktivt medansvar for vores fælles bedste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00