Civilt overblik: Blodbad i bistanden, generationsskifte og en handletank

HELIKOPTERPERSPEKTIV: Regeringen skærer dybt i støtten til udviklingsorganisationerne, men sætter penge af til at overdrage virksomheder til næste generation. Og så er der kommet en ny tænketank på markedet.

Idyllisk ser det ud på dette bistandsprojekt i Etiopien. Anderledes dramatisk gik det for sig i bistandsmiljøet herhjemme i den forgangne uge. 
Idyllisk ser det ud på dette bistandsprojekt i Etiopien. Anderledes dramatisk gik det for sig i bistandsmiljøet herhjemme i den forgangne uge. Foto: Peter Mark/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Velkommen til det civile Danmark. Vi starter med et blodbad.

Eller, det er i hvert fald opfattelsen blandt de udviklingsorganisationer, som sad tilbage med gregoriansk munkefrisure efter den rundbarbering, de modtog i regeringens finanslovforslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der gik da heller ikke mange øjeblikke fra offentliggørelsen af forslaget, før Twitter flød over med vantro udsagn.

Således for eksempel Røde Kors generalsekretær Anders Ladekarl: 

 

 

 

 

 

Og her generalsekretær Gitte Seeberg fra WWF:

 

 

 

 

 

 

Finansminister Claus Hjort Frederiksen havde på forhånd varslet, at finanslovforslaget ville udløse et ramaskrig på venstrefløjen.

Men besparelserne skabte også ballade i den borgerlige lejr, hvor Konservative meldte fuldstændig pas.

”Situationen er ikke til nedskæringer. De penge, man kan spare på kort sigt, vil føre til større problemer og udgifter senere. Det vil være uklogt,” sagde partiets udviklingsordfører Naser Khader til Berlingske. Læs artiklen her.

I et indlæg på Altinget advarede international programchef i WWF mod at spare på bistandshjælpen, lade klimamålene falme og losse de nye bæredygtige verdensmål til hjørne. Det er en giftig cocktail, skrev Jacob Fjalland med en opfordring til at stille cocktail-mixeren tilbage i skabet. 

Ssssh, der arves!
Anderledes stilfærdig var reaktionen på, at regeringen vil afsætte 360 millioner kroner til de virksomheder, der gerne vil overgå fra familieeje til fondseje. Tavsheden kan skyldes, at ganske få forstår begrebet ”skattesuccession” - eller måske, at beløbet forslår som en lynkineser i en landkrig, hvis virksomheder som Jysk med en egenkapital omkring de 10 milliarder skulle gøre alvor af tankerne om at lade sig eje af en fond. Nåja, og så at regeringen samtidig afsætter 600 millioner kroner til at lempe reglerne for at overdrage unoterede aktier til næste generation.

Besparelser på selvmordslinje
Endnu et spareforslag fra regeringens finanslov fik en hård medfart - nemlig planerne om at skære på tilskuddet til Livslinien. Regeringen vil skære fire millioner kroner, og det får den effekt, at linjen ikke kan holde åbent for rådgivning til selvmordstruede i nattetimerne, fortæller Politiken.  

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) henviser i avisen til, at Livslinien tidligere har fået penge fra penge hos fonde. Der kan de jo søge igen. Men det afviser Livslinien selv med henvisning til, at fondene har støttet etablering af rådgivning og ikke drift, som fonde typisk gør. 

I protest mod regeringens udmelding har formanden for Livslinien, Morten Thomsen, besluttet at gå af. 

"Min fornemste opgave er at være talerør for selvmordstruede, og det gør jeg bedst ved at træde fra," siger han til Politiken.

Dansk Folkeparti har nu bebudet, at de vil have tilskuddet til Livslinien tilbage på finansloven.  

Royale kroner til driftige indvandrerdrenge
Penge var der derimod, da projektet Mind Your Own Business lørdag fik overrakt Kronsprinsparrets Sociale Pris på Kulturværftet i Helsingør. 

Projektet, der ligger under Dansk Flygtningehjælp, er bygget op omkring en gruppe frivillige fra civilsamfundet samt mentorer fra virksomheder, som hjælper indvandrerdrenge i alderen 13-17 år med at starte deres egen virksomhed. 

Med prisen fulgte en halv million kroner. 

Menighedsrådene og handletanken
En ny rapport fra kommunernes og regionernes forskningsinstitut, KORA, viser, at det ikke er lutter lagkage og kirkekaffe at sidde i et menighedsråd. Opgaverne er tidskrævende, og der er ofte brug for kompetencer, som rådene ikke har. Heldigvis har KORA også nogle anbefalinger til, hvordan udfordringerne kan løses. Dem kan du læse her.

Og fra KORA til CHORA. Sidstnævnte – som skrevet fuldt ud hedder CHORA Conncection – er en ny bæredygtig tænketank, undskyld handletank. For hos CHORA Connection skal der nemlig ikke være langt fra tanke til handling, fortæller direktør Mads Randbøll Wolff til Altinget her.

”Vi er en handlende tænketank. Vi er sat i verden for at vise, at bæredygtighed er mulig. Og det gør vi igennem prototyper, som vi etablerer i samarbejde med de organisationer, virksomheder og lokalsamfund, som kan og vil være med,” siger direktør for CHORA Mads Randbøll Wolff.

Alderstest
Og nu vi har fat i vores egne udgivelser; fik du læst vores fødselsdagsinterview med Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup?

Vi tillod os at teste hans mentale alder. Og det viste sig, at han faktisk lyver sig ældre, end han er. For eksempel ved han godt, hvilken amerikansk rapper der har bebudet, at han stiller op som præsident. Ved du det?

Ugen, der kommer:
Der kommer både danske og internationale gæster til Vejle, når CSR Fonden onsdag den 7. oktober afholder årets CSR Awards. Udover uddeling af syv regulære priser og en ærespris er der taler fra blandt andre LEGOs administrerende direktør, Jørgen Vig Knudstorp, Vikram Singh associate director hos 100 Resilient Cities Network og Morten Albæk, som er medstifter af investerings- og rådgivningsfirmaet Voluntas.

Samme dag, altså onsdag, er der et samtidig goddag og farvel i Færchfonden, hvor Rasmus Færch stopper efter 17 år som direktør og giver plads til Martin Vang Hansen.

Hvis du er nået hertil i artiklen, kan du roligt læne dig tilbage og gå den kommende uge i møde (hvis man kan gøre de to ting samtidig, red.)

God arbejdslyst. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00