Civilt overblik: Kæmpe fondsgave, en hjælpsom minister og Rød Front

UGEREVY: A.P. Møller-fond har givet 750 millioner kroner til socialt udsatte, skatteministeren lover mere stabil finansiering til foreningslivet, og LO-formand talte dunder mod skatteunddragere 1. maj. Og så er Årets Anker blevet uddelt.

Folkene på Esplanaden var i det gavmilde hjørne onsdag, hvor Den A.P. Møllerske Støttefond gav 750 millioner kroner til socialt udsatte.<br>
Folkene på Esplanaden var i det gavmilde hjørne onsdag, hvor Den A.P. Møllerske Støttefond gav 750 millioner kroner til socialt udsatte.
Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er mandag og dermed også tid til ugerevyen med stort og småt fra civilsamfundet i ugen, der gik.

Velkommen til.

Vi lægger ud med sidste uges helt store samtaleemne: 750 millioner kroners-donationen fra Den A.P. Møllerske Støttefond til socialt udsatte.

Ikke overraskende vakte gaven jubel hos eksperter, sociale organisationer og et stort flertal på Christiansborg. Fonden blev i særlig grad rost for at have gjort sit hjemmearbejde ved at støtte inden for tre fokusområder: Hjælp af udsatte voksne tilbage på arbejdsmarkedet, bekæmpelse af negativ social arv og socialt byggeri med målbar effekt.

“Fonden har valgt den progressive vej ved at lægge en social investeringsstrategi og støtte forebyggelse og en helhedsorienteret indsats over for udsatte familier. Og det er vi meget positive over for,” sagde Dansk Socialrådgivers formand, Majbrit Berlau, til Altinget.

Men der var så sandelig også stemmer i den offentlige debat, der ikke havde behov for at kippe med flaget over gaven til socialt udsatte.

”Hvis Mærsk gerne vil hjælpe vores velfærdssamfund, så var det bedste, de kunne gøre, at lade være med at være så bange for at bidrage til fællesskabet over skattebilletten,” lød det således fra Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, til Altinget.

Alle andre partier i Folketinget roste til gengæld gaven - og især Liberal Alliance var ikke overraskende ude med riven efter socialisterne.

"Jeg ved godt, at Pelle Dragsted ikke kan falde i søvn om aftenen i bare iver for at skulle øge skatterne for private virksomheder i det her land til skade for vækst og beskæftigelse," sagde politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Blandt forskerne kunne man dog også spore en vis bekymring over, at en fond på den måde meldte sig på banen med en stor check til at løse opgaver, vi traditionelt forventer, velfærdsstaten tager sig af.

Behersket begejstring hos forskerne
”Det er lidt tankevækkende, at det er en fond, som må gå ind og gøre det, den gør her. Det er ikke det samme som at sige, at det offentlige ikke gør noget,” sagde professor og civilsamfundsforsker på SDU Bjarne Ibsen og fortsatte i samme åndedrag.

”Men det rejser det grundlæggende spørgsmål om, hvorfor velfærdssamfundet er blevet sådan, at det er fonde, der må tage sig af noget af den indsats, der skal gøres i forhold til de udsatte grupper?”

Bjarne Ibsens kollega ud i civilsamfundsforskningens kunst professor Thomas P. Boje fra RUC satte endnu mere trumf på.

"Det her er et eklatant eksempel på, at vi har et velfærdssamfund, som på en række punkter ikke fungerer," sagde han og uddybede sin pointe.

"Nu går fondene ind på velfærdens kerneområder, som man i den traditionelle forståelse forventer, at staten løfter. Og fondene vil i fremtiden spille en større og større rolle. Det er positivt, at de sociale problemer på den måde kommer på dagsordenen, men problematisk, at der ikke er tale om generelle offentlige tiltag."

De 750 millioner kroner vil blive uddelt hen over de næste 5 til 6 år.

Du er muligvis forpustet efter at have læst om de mange A.P. Møller-millioner, men forbered dig på at få forøget pulsen en smule, for nu sætter vi i løb over mod idrættens verden.

Et vredt brev og en flink minister
Vi starter med lidt terrænløb i statsskovene. 25 idræts-og friluftsorganisationer advarer nemlig politikerne imod at sælge ud af statsskovene for at finansiere den såkaldte naturpakke. I øjeblikket får statsskovene 40 til 50 millioner besøg årligt, og 37 procent benytter skovturen til at få pulsen i vejret. Men de tal vil falde drastisk, hvis politikerne ikke besinder sig, lyder advarslen i et åbent brev til miljøordførerne på Christiansborg. Man kan nemlig ikke regne med, at de private skovejere tager imod den organiserede idræt med åbne arme.

“Hvis regeringens mål om flere aktive mennesker skal nås, kan det ikke alene ske i idrætshaller – her må vores fælles natur fortsat danne den fantastiske ramme, der motiverer så mange mennesker til at røre sig i det fri,” lød det i brevet, som blandt andet havde DGI, Friluftsrådet og en række spejderorganisationer som medunderskrivere.

Læs hele brevet her.

Og vi fortsætter vores ridt gennem idrættens verden. Dansk Idrætsforbund havde nemlig repræsentantskabsmøde lørdag, og man kan ikke just beskylde organisationens presseafdeling for bare at have brugt tiden på at nippe til lunken Ramlösa og folde æselører på dagsordenen.

De satte snarere i et sandt tempoløb og sørgede for, at civilsamfundsinteresserede journalister havde en inbox, der var rødglødende af pressemeddelelser. Og de havde skam også noget på hjerte.

Mest markant var nok udmeldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). Efter tidligere på ugen at have været ude i en 200 meter rygcrawl oven på en kronik i Børsen var han tilbage i offensiven og lovede bod og bedring for foreningslivet fra talerstolen. Lauritzen anerkender, det er problematisk, at foreningernes finansieringsmodel er bundet op på støtte fra de faldende Lotto-indtægter. Derfor vil han forsøge at strikke en ny løsning sammen inden sommerferien.

”Vi er godt klar over, at de svingende indtægter gør jeres arbejde sværere”, sagde Karsten Lauritzen.

”Derfor er Finansministeriet i samarbejde med Kulturministeriet og mine folk i Skatteministeriet i gang med at evaluere den nuværende udlodningsmodel. Det er mit og regeringens klare ønske, at vi kan finde en løsning inden sommerferien, som sikrer jer den stabilitet, som I efterspørger”

Presseafdelingen sendte også en anden stor historie ud i æteren. DIF og DGI har indgået et samarbejde støttet af Trygfonden og Nordea-fonden, hvor man skal arbejde inden for tre faner: ’Fitness og gymnastik’, ’Idræt for seniorer’ og ’Visionskommuner’. Læs mere her.

Og så har DIF også fået to nye næstformænd: Thomas Bach og Hans Natorp.

Panama i Fælledparken
Vi kommer heller ikke udenom, at arbejderne også blev markeret i den forgangne uge: Skulle du ikke have opdaget det, så var det Arbejdernes internationale kampdag søndag, hvor alskens fadølssælgere og solbrille-pushere havde gode vækstbetingelser. Solen bagede nemlig ned på de mange talere og tilhørere i Fælledparken i København.

Blandt dem var LO-formand Lizette Riisgaard, som satte fokus på Panama og skattely.

“Opkrævningen af skat er uhyre vigtig for vores fællesskab. Alt for vigtig til ministre på gennemfart. Alt for vigtig til politiske eksperimenter, fyringsrunder og store spareknive. Skat bør være et kraftcenter i enhver regering. Uanset farven på den,” lød det i talen.

Læs flere bidder fra fagforeningsbossernes taler her.

Ros til skoler
Vi slutter med nogle ærefulde priser til skolefolket.

Novo Nordisk Fonden har uddelt sin Naturfagslærerpris, og den er gået til lærere på to skoler. På Krogårdskolen i Greve har naturfagslærerne Lone Skafte Jespersen og Helle Houkjær modtaget prisen for at have bygget et økologisk planetarium af ler, sten og halm sammen med eleverne.

Og på Arden Skole er naturfagslærer Vibeke Prip Larsen blevet belønnet for at have taget initiativ til såkaldte skolehaver, hvor eleverne har været med til at plante træer, buske og etablere køkkenhave.

Prisen er på 250.000 kroner, hvoraf de 50.000 kroner tilfalder læreren, og de resterende går til skolen.

Og til allersidst en lille solstrålehistorie. Under krigen gik en ung og arbejdsløs mand rundt på Christianshavn, hvor han dumpede ind i Kofoed Skole og tilmeldte sig engelsk. Noget, herren senere fik brug for, da han omtrent 30 år senere indtog det fineste kontor på Slotsholmen.

Ja, du har måske gættet det. Den unge mand var mangeårige statsminister Anker Jørgensen, der gik bort for nylig. Han er blot en blandt mange ledige, som Kofoed Skole har hjulpet gennem årene. Derfor modtager skolen nu en pris som “Årets Anker”, som går til påskønnelse af personer eller organisationer, der gør noget særligt for arbejderbevægelsen og dens medlemmers forhold.

“Vi er rigtigt glade og taknemmelige for at modtage Årets Anker. Det er noget særligt for os eftersom Anker Jørgensen har gået på skolen i en arbejdsløshedsperiode. Vi er meget stolte,” siger forstander Robert Olsen i en pressemeddelelse.

Næste uge
Skulle du tilfældigvis have et ærinde i Stockholm, kan du passende slå et smut forbi en udstilling om trykkefrihed i anledningen af 250-året for trykkefrihedsforordningen i Sverige. De slår dørene op tirsdag. 

Onsdag holder Danwatch årsmøde med oplæg fra politikere, virksomheder og Danwatchs egne journalister. Og torsdag holder Udvalget for Landdistrikter og Øer en åben høring om lokale aktionsgrupper for at få sat fokus på vækst i landdistrikterne.

Der bliver også rundet et skarpt hjørne i næste uge, når Danner-direktør Susanne Philipson bliver 50 lørdag 7. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00