Civilt overblik: Kærlighed, svindel og det allersidste åndedrag

UGEREVY: Det er de store ting i livet, der er i spil i denne uges civile overblik. Men så er der heldigvis også Donald Trump.

Flere og flere frivillige melder sig til at give ensomme mennesker et sidste håndtryk, inden de forlader denne verden. 
Flere og flere frivillige melder sig til at give ensomme mennesker et sidste håndtryk, inden de forlader denne verden. Foto: Annett Bruhn/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Du troede måske, du kunne møde ind til en stille kop kaffe og en blid start på ugen. Men du kan godt tro om. Du skal ikke tro, du kan holde livets store spørgsmål på afstand, bare fordi det er mandag.

I det ugentlige overblik over livet i det civile skal vi omkring kærligheden, døden, beskæftigelsen og lidt svindel. Og så bliver der også tid til Donald Trump og en hoplanål til det frivillige Danmark.

Men lad os starte med den årlige opgørelse over uddelingerne i landets største fonde. Det er konsulentfirmaet Kraft & Partners, der står bag Den Danske Fondsanalyse. Og den viser, at de 25 største fonde – rundt regnet ligesom året før – uddelte knap syv milliarder kroner i 2015.

Det interessante er imidlertid fordelingen af pengene. For den illustrerer et mentalt skifte i fondsverdenen, pointerer partner i konsulentfirmaet Markus Bjørn Kraft.

»Fondene tager i den grad et step op fra at være almennyttige til at være aktive, strategiske samfundsaktører på lige fod med organisationer og NGO'er. Der er en rivende udvikling i gang i fondene lige nu,« siger han til Berlingske

Analyser og efterforskning
Den mest uddelende fond i 2015 var Novo Nordisk Fonden, som sendte en lille milliard kroner ud i samfundet. Og i den forgangne uge var fonden på spil igen med en donation på 90 millioner kroner til DTU, som skal udvikle nye computerværktøjer til at analysere store datamængder.

Og et helt andet sted i fondsverdenen kunne Ekstra Bladet fortælle, at EU's enhed mod svindel, OLAF, har indledt en efterforskning af aktiviteterne i de to efterhånden ganske velkendte, europæiske fonde Meld og Feld.

Det er ikke lykkedes for Ekstra Bladet at få opklaret, præcis hvad der efterforskes. Men der er nok at tage fat på i de to fonde, konstaterer avisen og opremser misbrug af støttemillioner, regnskabsrod, gæld til EU-kassen og dokumenter med mystiske signaturer.

Morten Messerschmidt (DF) har ikke haft tid til at kommentere de nye oplysninger, men hans rådgiver oplyser, at OLAF er velkomne til at kigge forbi hans kontor og se tingene igennem.

Lidt om livet og døden
Vi lovede i indledningen, at vi skulle omkring livets store spørgsmål, og da vi nødig vil beskyldes for at bedrive løftebrudsjournalistisk, må vi hellere komme i gang.

Og vi begynder med afslutningen – nemlig det allersidste åndedrag. Røde Kors oplever en stigning i antallet af frivillige, som gerne vil holde ensomme mennesker i hånden i deres sidste stunder. I 2010 havde vågetjenesten 308 frivillige. Det tal er steget til 1.055 i 2015 – altså mere end en tredobling.

»Når folk læser, at der ligger mennesker i vores samfund, der dør alene, taler det til alles hjerter,« siger udviklingskonsulent for Røde Kors' vågetjeneste Alexandra Dessoy til Berlingske.

Hun peger på, at familien tidligere tog sig af sine døende medlemmer. Nu giver vi i højere grad ansvaret til det offentlige.

Og mere fra afdelingen for liv og død. For vi har jo i en tidligere ugerevy citeret DR-værten Abdel Aziz Mahmoud for, at frivillige ikke får nok credit for deres indsats. Sådan er det ikke i Region Sjælland. For her har man besluttet at belønne de frivillige akuthjælpere med den regionale udgave af en hoplanål.

Akuthjælperne rykker ud og yder førstehjælp på anmodning fra vagtcentralen. Og for den indsats får de fremover en nål af enten guld, sølv eller bronze – afhængigt af, hvor mange gange de er kommet til undsætning.

I 2015 rykkede akuthjælperne i Region Sjælland ud 120 gange.

Fest i Forum og knas i Jordan
Kærligheden skal vi også nå at behandle på sådan en mandag som i dag – selv om vi skal helt tilbage til forrige weekend for at finde kærlighed i tilstrækkelig store mængder til, at det kunne finde vej til mediernes spalter.

Politiken rapporterede fra Forum, hvor der var gang i forberedelserne til en velkomstfest for de mange, som har forladt deres hjemland og nu håber på sikkerhed og tryghed i Danmark.

“Når vi byder flygtninge ordentligt velkommen til Danmark, tager vi også det første skridt på vejen mod en vellykket integration,” sagde Gry Ravn, som stod bag initiativet.

Hun håbede på, at mindst 10.000 mennesker ville trække i festtøjet og møde op i Forum.

»Alle bærer næstekærlighed i sig. Men mange har manglet rammerne, hvor de kan udtrykke det. Den ramme skal Forum være nu,« sagde hun til avisen.

Og når man siger flygtninge, er man næsten også nødt til at sige Andreas Kamm.

Den indflydelsesrige generalsekretær for Danmarks største ngo, Dansk Flygtningehjælp, blev i den forgangne uge portrætteret i Altinget. I portrættet fremhæves Andreas Kamms snusfornuft og sans for politisk købmandskab. Da han var i Jordan og Libanon sammen med integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), kunne han dog ikke dy sig for at give det borgerlige Danmark en lille stikpille. På en biltur lød det – i en tone lige så knastør som den ørken, de kørte igennem – fra generalsekretæren:

“Ja, det er så nærområdet.”

Læs hele portrættet her.

Trump og det almene vel
Der er ikke mange spaltemilimeter tilbage. Men der er altid plads til Donald Trump.

Den kontroversielle præsidentkandidat har også oprettet en velgørenhedsfond, The Donald J. Trump Foundation. Men ifølge Washington Post spenderer fonden også penge på ting, der ikke har meget med velgørenhed at gøre – med mindre man er af den opfattelse, at et knap to meter højt portræt af manden selv er af afgørende gavn for almenvellet.

I 2007 købte fonden billedet for den nette sum af 20.000 dollar. Derefter forsvandt det, men nu har Washington Post – måske – sporet billedet til en privat golfklub. At der skulle være en alment velgørende, fradragsberettiget donation anfægter en tidligere skattedirektør i artiklen, som kan læses her.

Ugen, der kommer
Hvad er det, der får en politisk sag til at tippe i den ene eller den anden retning?

Det kan du blive klogere på tirsdag klokken 13 ved det årlige topmøde for politiske kommunikatører. Det er Primetime Kommunikation og Dansk Kommunikationsforening, der står bag arrangementet.

Fredag klokken 13 starter Socialdemokraternes årlige kongres i Aalborg. Og dagen efter tager Konservative hul på to dages landsråd i Herning.

Og så et par af de runde: Fredag fylder Jorry Højer, formand for Parkinsonforeningen, 75 år. Og lørdag fylder formanden for Grønlands parlament, Lars-Emil Johansen, 70.

Og således fik vi både opdateret kalenderen og taget hånd om både små og store spørgsmål om livet, universet og alt det der. Det var da ikke så slemt, vel?

Vi skrives ved om en uges tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00