Civilt overblik: Messerschmidt kæntrer, sultne konservative og snedigt medicinalfirma

UGEREVY: Dansk Folkeparti skal betale penge tilbage til EU, finansloven blev et blodbad, og Red Barnet får kritik for kampagne-video. Og så er Kræftens Bekæmpelse blevet fanget i en måske lidt for heftig flirt med medicinalfirma.

K-formand Søren Pape Poulsen kunne slet ikke være i sig selv af glæde over finansloven. Især fastfrysningen af grundskylden fik humøret til at stige. Glemt var til gengæld kravet om, at ulandsbistanden som minimum skulle udgøre 0,8 procent af BNI. Den ender i stedet på 0,71.<br>
K-formand Søren Pape Poulsen kunne slet ikke være i sig selv af glæde over finansloven. Især fastfrysningen af grundskylden fik humøret til at stige. Glemt var til gengæld kravet om, at ulandsbistanden som minimum skulle udgøre 0,8 procent af BNI. Den ender i stedet på 0,71.
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Velkommen til dit ugentlige civile overblik. Vi starter til søs, hvor skonnertgate er på vej mod sin afslutning. EU-parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, har torsdag meddelt Morten Messerschmidt (DF), at sommersejladsen i 2013 ikke var berettiget til EU-støtte. Generalsekretæren har derfor anmodet om at få 120.700 kr. retur.

"Det, som er forunderligt, er, at når man ser på alle de billeder, der er taget på skonnert-turen, så kan man se både MELD og FELD’s logoer på bannere på båden. Så derfor har jeg selvfølgelig skrevet til bureauet, er vi er dybt forundrede over den her indstilling og forklaret, at vi mener, den er forkert," siger Morten Messerschmidt til tv2.dk.

En bemærkelsesværdig udvikling i en værre møgsag for Dansk Folkeparti. Alligevel tiltrak sagen sig ikke den store medieopmærksomhed, bemærker politisk kommentator Henrik Qvortrup i Borgen Unplugged.

Højskoler kæmpede forgæves
Samme dag, som der blev sat foreløbigt punktum i Meld- og Feld-farcen, faldt finansloven nemlig på plads. Og det blev helt som ventet i kommentatorkøbing en rent blå én af slagsen. Champagnepropperne sprang hos Liberal Alliance, men i civilsamfundet var det stort set kun friskolerne, som skålede med. Her kan man juble over, at tilskuddet per elev stiger med 1000 kroner næste år, svarende til i alt 120 millioner.

Hos vennerne i højskolebevægelsen må man til gengæld sande, at digitale triumfer ikke nødvendigvis kan veksles til kolde kontanter. Trods massiv #some-eksponering i kampen mod besparelser, måtte man torsdag sande, at slaget var tabt.

“Det er med beklagelse, vi har læst #fl16. #Højskole|rne skal spare 2 % de næste 4 år. #nejtillukninger #øvdag,” skrev Højskolernes Hus’ twitterprofil.

I fondene var man til gengæld uforberedte og havde paraderne nede, da finansloven viste sig at være en regulær blodtud til fondsdanmark.

Bistand ofret for grundskyld
Når det kom til stykket, var der derimod ikke meget slag i de Konservative. I hvert fald ikke, hvis man spørger de danske ngo’ere i bistandsmiljøet. Det lykkedes nemlig ikke at stoppe besparelserne på ulandsbistanden.

Det resultat forudså Altinget: udviklings redaktør allerede i starten af oktober. For regeringen havde lagt grundskylden på bordet som en godbid, der var “lige til at hapse”, lød det.

Få dage efter afviste Søren Pape Poulsen imidlertid den udlægning fuldstændigt i Politiken.

Men forhandlingerne trak ud, og ugerne gik. Til sidst stod julefrokosterne for døren, og så var det alligevel for fristende at sige “haps, haps, haps”. Historien melder ikke noget om, hvorvidt de Konservative også skal have snaps.

Ellers kan de sikkert bruge noget stærkt til at skylle efter med på Asiatisk Plads. På grund af en opjustering af asyltallet skal regnedrengene i Udenrigsministeriet nemlig finde yderligere 1,5 milliarder på ulandsbistanden. Læs mere her.

I skrivende stund er det usikkert, om de øgede besparelser rammer civilsamfundet med mere end de 309 millioner kroner, der var lagt op til i udspillet. Men man holder givetvis vejret, især i rammeorganisationerne, som allerede har brugt efteråret på at gennemføre ubehagelige fyringsrunder.

Som det kærlige og konstruktive Altinget, du kender, var redaktionen torsdag klar med opmuntrende ord til mistrøstige ngo’er. Vi mindede dem nemlig om, at de stadigvæk har masser af penge

Kritik af fond og kontroversiel kampagnestøtte
Selvom præsentation af finansloven er som juleaften for journalister, skal alt dog ikke handle om statens husholdningsbudget. For i den forgangne uge var der også plads til skældud af Lundbeckfonden, fordi den er for usynlig som ejer af Falck. Læs mere bag betalingsvæggen på finans.dk her.

Og mere fra medicinalindustrien. I startede af ugen afslørede Berlingske nemlig, at Kræftens Bekæmpelse havde flere gode grunde til at starte kampagnen »Vidunderlivet«, der skulle oplyse kvinder om livmoderhalskræft. Blandt andet havde Danmarks største patientforening fået en samlet donation på 750.000 kroner fra producenten bag HPV-vaccinen. Læs mere om sagen her.

Folkeafstemningen, om hvorvidt Danmarks retsforbehold skal omdannes til en tilvalgsordning, rykker også tættere på. 3. december skal danskerne til stemmeurnerne, og Red Barnet har lavet en kampagnevideo, som ikke vækker udelt begejstring. Læs, om det er ja-eller nej-siden, som er utilfredse, her.

Vi slutter med weekendsneen, som også blev en prøvelse for civilsamfundet. Blandt andet skulle der 20 frivillige sneryddere til at sikre gennemførelsen af 1. divisionskampen mellem Næstved og F.C. Vestsjælland. Hjemmeholdet formåede dog ikke at takke skovlerne på behørig vis og led et 2-3-nederlag til gæsterne fra Slagelse.

Næste uge
I den kommende uge kan du blive klogere på, hvad vi egentlig stemmer om 3. december. Her holder Altinget tirsdag konference om retsforbeholdet i Landstingsalen på Christiansborg. Onsdag er det Care Danmarks tur til at være konferencevært på Christiansborg, når de inviterer til diskussion af klimaflygtninge i Provianthuset.  

Og fredag sætter Trygfonden og Forbrugerrådet Tænk fokus på unges gældsproblemer. Det foregår på Kosmopol i København.

Således klædt på og opdateret skulle du være klar til den kommende uge.

God arbejdslyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00