Civilt overblik: Mundkurv til frivillige, rasende Richard Ragnvald og professor-krammer til Venligboerne

UGEREVY: Frivillige på asylcenter skal undgå pressen, Richard Ragnvald vil have TV-indsamling for hjemløse, og en række MF'er kritiserer Danmarks Indsamling for at putte med administrationsprocenten. Og så er Venligboerne indstillet til Nobels Fredspris.

Deltagerne var glade, men uden for tv-studiet måtte arrangørerne lægge ører til en del kritik af Danmarks Indsamling.<br>
Deltagerne var glade, men uden for tv-studiet måtte arrangørerne lægge ører til en del kritik af Danmarks Indsamling.
Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Velkommen til dit civile overblik – din ugentlige opdatering om stort og småt fra civilsamfundet.

Vi lægger ud med debatten om det nye tilskudssystem i Dansk Ungdoms Fællesråd. DUF's styrelse vil gerne indføre en ny model, der skal fordele 120 millioner kroner fra tipsmidlerne blandt landets ungdomsorganisationer. Den vil medføre færre penge til de sociale ungdomsorganisationer og som udgangspunkt nul kroner til foreninger med under 500 medlemmer. Til gengæld står spejderne og ungdomspartierne til at få en større del af kagen.

Høringsfristen udløb i sidste uge, og en lang række organisationer har benyttet lejligheden til at kritisere den foreslåede model. Det er dog uvist, hvilken konsekvens kritikken får. DUF's styrelse skal først drøfte høringssvarene på et møde 2. marts. Indtil da vil formand Kasper Sand Kjær ikke kommentere indholdet i høringssvarene.

DUF-formanden har dog ikke mundkurv på som de frivillige på asylcentret Strandvænget i Nyborg. De har nemlig skrevet under på, at de ikke vil snakke med journalister uden tilladelse fra centrets ledelse.

"Man (den frivillige, red.) koordinerer med afdelingslederen, inden man udtaler sig til pressen," lyder ordlyden i kontrakten.

Og det fik Carsten Kudsk op i det røde felt. Han er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Nyborg Byråd.

"Hvis den frivillige oplever kritisable forhold på asylcenteret, skal vedkommende naturligvis have ret til at udtale sig til pressen eller Facebook. Det nytter ikke noget, at det kun er de lyserøde historier, som ledelsen vil tillade, går videre til pressen. Man må tage det sure med det søde og fortælle både godt og skidt om centeret. Ellers opstår der blot myter og mistro blandt borgerne. Man fristes til at spørge, hvad det er, man forsøger at skjule," sagde han til Fyens Stiftstidende.

Du kan læse hele avisens historie her, hvis du er abonnent.

Kritik af Danmarks Indsamling
Og så til et af de helt store samtaleemner i sidste uge: Danmarks Indsamling. Kampagnen kulminerede i et stort tv-show lørdag, som resulterede i små 98 millioner kroner til at bekæmpe ekstrem fattigdom i ulandene.

"Jeg er dybt berørt over, at danskerne har samlet så mange penge ind endnu en gang. Danskerne har virkelig et stort hjerte og en forståelse for, at der aldrig før har været så stort et behov ude i verden for vores indsats, som der er nu," lød det efterfølgende fra Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl til Ritzau.

Alt var dog ikke fryd og gammen for arrangørerne. Op til showet skrev Ekstra Bladet, at det koster 13 millioner kroner at stable Danmarks Indsamling på benene. Og det bør varedeklareres tydeligere, lød kritikken fra en række ordførere på Christiansborg.

"Når man gerne vil have borgere til at give penge til et godt formål, er man forpligtet til spille med åbne kort og fortælle tv-seerne, hvad pengene går til. Man bør sige det både i radiospots og på tv. Bidragsyderen skal have lov til at gøre op med sig selv: Er det her noget, jeg vil give penge til, mente medieordfører Morten Marinus (DF).

Mens Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen var mere afdæmpet.

"Det er oplysninger, som ngo’er og andre, der modtager offentlig støtte, også skal offentliggøre. Hvis man giver indtryk af, at hele det indsamlede beløb går til velgørenhed, er det at tage folk ved næsen. Der skal være åbenhed", sagde han.

Musikeren Richard Ragnvald var også ude med riven efter Danmarks Indsamling. Han mener, pengene burde gå til de hjemløse i Danmark.

"Det, vi har set i aften, har for mig kun været et stort reklameshow. Det kan ikke være rigtigt, at DR og TV 2 overser disse mennesker. Jeg er sikker på, hvis man lavede et kæmpe stort underholdningsprogram for disse mennesker, ville der kommer rigtig mange penge i kassen, så de for det første kunne få et sted, hvor de kunne være i den kolde tid," skrev han på Facebook.

I den helt anden ende indsamlings-skalaen har en mand fra Hillerød holdt en lille Facebook-indsamling til fordel for flygtningebørn, hvor han fik i alt 8.000 kroner ind.

Så langt så godt.

Problemet er bare, at pengene aldrig nåede videre end til den 29-årige mands bankkonto, og derfor fik han tirsdag en straf på 60 dages fængsel for bedrageri. Det skriver lokalavisen.dk.

Minister sender aben videre
Civilsamfundet var også på dagsordenen på Christiansborg i den forgangne uge.

Forsøgsordningen med at fritage socialøkonomiske virksomheder fra rimelighedskravet udløber nemlig her i 2016. Det betyder, at eksempelvis førtidspensionister i løntilskud højest må udgøre 20 procent af den samlede medarbejderstab. Og det rammer blandt andet Café Kaffegal i Aarhus hårdt. Den socialøkonomiske virksomhed forsøger at få blandt andet psykisk sårbare førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet. Men bliver forsøgsordningen ikke forlænget, vil ejer og stifter Brian Sørensen være nødt til at afskedige størstedelen af personalet og lukke virksomheden.

Onsdag var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen så kaldt i samråd for at forklare sig. Han kvitterede med en fuldtonet opbakning til de socialøkonomiske virksomheder.

"De er ønskelige, og de gør en meget stor indsats. Jeg har besøgt en række af dem, og de gør et meget, meget nyttigt job. Det er dybt seriøst. Det her er godt for inklusion og skaber ressourcer for samfundet. Det giver menneskene et bedre liv, et længere liv. Det mener jeg simpelthen af et ærligt hjerte, så jeg ønsker, at de kan blive videreført," sagde beskæftigelsesministeren for så at sende aben videre til arbejdsmarkedets parter.

Det er nu op til fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne at finde en løsning på problemet.

Kritik af modeugen og ivrige ældre
Fagbevægelsen var også i vælten i en anden sag i den forgangne uge. Her var man nemlig ude med en heftig kritik af den københavnske modeuge, fordi man benytter sig af frivillige.

"Erhvervslivet har taget fat i 'X Factor'-tiden ved at slå de ulønnede opgaver stort op som noget spændende med røde løbere, projektørlys og champagnepropper, der springer. Rent faktisk bliver man sat til at knokle med helt almindeligt produktions- eller distributionsarbejde," sagde Christian Grønnemark, formand for HK i Hovedstaden til avisen.dk.

Læs hele historien her.

Og mere om frivilligt arbejde. Især ældre kvinder strømmer nemlig til hospitalerne for at blive frivillige patientstøtter. Det kan du læse mere om her.

Vi slutter med en historie om en yderst prestigefuld pris. Yale-professor Birgit Brander Rasmussen har nemlig indstillet initiativet Venligboerne til Nobels Fredspris for deres arbejde for at hjælpe flygtninge.

"Jeg synes, de gør et enormt vigtigt arbejde. De har klaret at løfte en opgave, som regeringerne i Europa ikke har kunnet finde ud af," siger professoren som begrundelse for indstillingen til dr.dk.

Næste uge
I den kommende uge fylder Karin Aaen fylder allerede i dag mandag 50. Hun er informationschef i Unicef Danmark. Onsdag er det så Dansk Vejforenings tidligere sekretariatschef Søren Bülows tur til at runde det skarpe hjørne.

Og i uge syv, hvor Altinget: civilsamfund ikke udkommer, fylder Kræftens Bekæmpelses direktør rundt. Leif Vestergaard Pedersen bliver 60 tirsdag 16. februar.

Således opdateret burde du være klar til den kommende uge.

God arbejdslyst.

Rettelse 9:44: I sagen om de socialøkonomiske virksomheder skrev vi oprindeligt, at der er kommet en ny betænkning, men det korrekte er, at Beskæftigelsesministeriet jul kort før jul fremlagde "Bekendtgørelse om forsøg på beskæftigelsesområdet". Her fremgår det, at socialøkonomiske virksomheder ikke vil få forlænget dispensationen for rimelighedskravet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00