Civilt overblik: Rockere i flygtninge-forsvar, frivillige menneskesmuglere og stormvejr i paraply-organisation

UGEREVY: Hells Angels blander sig i flygtninge-diskussion, to danskere er tilbageholdt på Lesbos, og vovser skal hjælpe børn med læsevanskeligheder. Og så er Dansk Ungdoms Fællesråd ramt af interne stridigheder.

Flygtninge, som kommer til Danmark, har fået en ny, overraskende allieret.<br>
Flygtninge, som kommer til Danmark, har fået en ny, overraskende allieret.
Foto: Claus Fisker/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Velkommen til det civile overblik – dit ugentlige mandags-skriv med stort og småt fra civilsamfundet i den forgangne uge.

Vi lægger ud med nyheden om, at civilsamfundet vistnok fik et nyt medlem i sidste uge.  

I en markant pressemeddelelse opfordrede ingen andre end rockerklubben Hells Angels nemlig danskerne til at stoppe hetzen mod de mange flygtninge.

“De mange velmenende borgere bør i stedet rette deres vrede imod de skyldige i denne for Europa ulykkelige situation. Politikerne i Danmark og andre EU-lande, USA og NATOs aggressive fremfærd i Syrien og Libyen, EU’s handelsbarrierer, olieindustriens misbrug og forgiftning af Afrikas resurser samt ikke mindst den globale våbenindustris ustandselige jagt på nye konflikter,” lød det i svadaen, som gjorde RokokoPosten arbejdsløs resten af ugen.

I den knap så kuriøse afdeling fik frivillige nok af sløve ansatte på asylcentret. Gode kræfter strømmer til for at gøre en indsats, men de bliver blot mødt af en mur af tavshed fra personalet.

"Så vidt jeg er orienteret, har asylcentret fået en stor liste med folk, der gerne vil gøre noget. Men asylcentrets personale er ikke kommet med et udspil," sagde Jørn Lorenzen, formand for den lokale badmintonklub til DR.

Og mere om flygtninge og civilsamfund: To danske frivillige på Lesbos er blevet sigtet for menneskesmugling efter at have deltaget i en redningsaktion af 51 bådflygtninge.

De frivillige arbejder for organisationen Team Humanity, og den danske delegationsleder Salam Aldeen er ikke imponeret over de græske myndigheder.

“Vi laver deres arbejde, og så tilbageholder de os. Vi hjælper, og de gør ikke en skid. De sidder bare på deres flade røv”, sagde han til Politiken.

Larm om café og nuttede læsevenner
Hjemme igen har der været blæst om en ny beskæftigelsesbetænkning. Den betyder, at personer i løntilskud højest må udgøre 20 procent af den samlede medarbejderstab. Og det rammer blandt andet Café Kaffegal i Aarhus hårdt.

Den socialøkonomiske virksomhed forsøger at få blandt andet psykisk sårbare førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet. Men bliver betænkningen en realitet, bliver ejer og stifter Brian Sørensen nødt til at afskedige størstedelen af personalet og lukke virksomheden.

“Det er dybt frustrerende og demotiverende, at der hele tiden bliver spændt ben for os, når man i så mange år har arbejdet med området og skabt jobs til mennesker, der er udsatte og ikke vil kunne klare sig på det almindelige arbejdsmarked,” sagde han til MetroXpress tirsdag.

Sagen tog hurtigt fart, og beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) meddelte, at han var klar til at komme de socialøkonomiske virksomheder i møde. Hvis arbejdsmarkedets parter kan blive enige.

“Kan de blive enige om det på et fornuftigt grundlag, vil jeg hjertens gerne give mulighed for at de ordninger, vi kender, kan fortsætte,” sagde han til dr.dk onsdag.

Der er indkaldt til samråd i sagen onsdag 3. februar.

Og så er det vist tid til at stoppe op, trække vejret og nyde historien om nogle særdeles nuttede frivillige. Civilsamfundet har nemlig lanceret en ganske original hjælp til børn med læsevanskeligheder. Må vi præsentere: Læsehunden.

Fidusen er, at børn skal kunne læse højt for den godmodige ven uden at få utålmodige blikke fra voksne eller klassekammerater, når de snubler over ordene. Læs mere her, og se hvilket bibliotek, newfoundlænderen Nanna optræder på lørdag 30. januar.

Fortørnet hjemmeværn og stikpille til Thorning
Således opmuntret burde du være klar til et nyt skænderi. Hjemmeværnet støtter nemlig ikke op om DF, som foreslår at udkommandere hjemmeværnet til grænsekontrol.

“Jeg vil være meget skeptisk over for en løsning, hvor man kan tvinge hjemmeværnsfrivillige til at støtte politiet i en opgave,” sagde formanden for Hjemmeværnets landsråd, Claus Lemming, til Ritzau lørdag.

Og mere mundhuggeri. Det europæiske håndboldforbund, EHF, har nægtet den svenske landsholdsanfører Tobias Karlsson at spille med et regnbuefarvet anførerbind. Dermed har forbundet nægtet den svenske landsholdsspiller at vise sin støtte til homoseksuelle, og det har vakt undren i håndboldkredse. Berlingske har samlet en lang række reaktioner, som du kan læse her.

Det medførte også obligatorisk Christiansborg-fnidder, da Helle Thorning Schmidt blev præsenteret som ny international chef for Save the Children i London.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), kunne i hvert fald ikke dy sig for at sende en lille stikpille i Thornings retning, da dr.dk bad om en reaktion. “Det er lidt underligt, når folk er valgt, for hun er jo folkevalgt og sidder på et mandat, at de så lige pludselig pist er væk. Det har jeg syntes med alle, hvis de lige pludselig gik midt i en periode. Men så kommer der en stedfortræder ind, og vi får en ny i præsidiet. Så går livet videre,” lød det blandt andet fra Pia Kjærsgaard, kort efter skiftet blev officielt onsdag.

Overblikket tager dig også en smut forbi føljetonen om nedskæringer på den danske ulandsbistand. Det begynder nemlig at stå klart, hvilke civilsamfundsindsatser der må holde for og muligvis lukke helt ned som konsekvens af den historisk store spareøvelse.

Blandt andet vil organisationen Børnenes Liv ikke længere få støtte til at hjælpe gadebørn i Nicaragua. Læs mere her.

Inden vi gør holdt ved dagens sidste stop, vil redaktionen ganske ublu gøre reklame for eget stof. Læger uden Grænser har nemlig fået ny direktør ved årsskiftet, og det har vi markeret med stort portræt, som du kan læse her.

Ungt rivegilde
Og så kan vi ikke trække den længere. Et godt bud på den mest markante historie i civlsamfundsugen, der gik, er nemlig rivegildet mellem Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Ungdommens Røde Kors.

Sagen drejer sig om en ny tilskudsmodel, som DUF har sendt i høring blandt sine medlemmer. Den betyder, at sociale ungdomsorganisationer som Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom ikke længere vil få støtte fra tipsmidlerne baseret på medlemstallet. I stedet skal DUF’s tipsudvalg foretage konkrete skøn, og det kan ifølge et internt notat risikere at koste de sociale ungdomsorganisationer flere millioner kroner.

Pengene skal blandt andet bruges til at finansiere gunstigere vilkår for andre medlemmer af paraplyorganisationen. Spejderne vil fremover få et tilskud baseret på 101 procent af deres antal af medlemmer, mens ungdomspartierne får beregnet deres tilskud på baggrund af 102 procent af deres medlemstal.

Det fik formand for Ungdommens Røde Kors, Amalie Sondorp Utzon, helt op i det røde felt mandag.

“Det er skræmmende, at DUF vælger at beskære dem, der har det allersværest. Vi har 170.000 børn og unge i Danmark, som ikke vil kunne opleve at være en del af et fælleskab, hvis ikke URK var der. Det er dem, DUF rammer med det her – til fordel for de priviligerede,” sagde hun til BT.

Torsdag fulgte Dansk Flygtningehjælps Ungdom og Red Barnet Ungdom op med kritik i Altinget. Og lørdag var det Frivilligrådets tur til at rette et angreb mod de unges paraplyorganisation.

“Jeg synes, at DUF skal genoverveje, hvad det egentlig er, at de som organisation skal varetage og stå for,” sagde formand Vibe Klarup Voetmann.

Næste uge
Den kommende uge i civilsamfundet bliver allerede sparket i gang mandag. Her holder Venstre en konference om inddragelse af frivillige på sundhedsområdet.

Tirsdag er det Frivilligt Forums og FriSes tur til at sætte frivilligheden på dagsordenen. Her holder de en konference om, hvordan det frivillige, sociale arbejde skal finansieres fremadrettet.

Og så holder Det Danske Filminstitut to informationsmøder, hvor man fortæller om ansøgningsprocessen for Spilordningen, der skal styrke computerspil som et kulturbærende medie. Det sker tirsdag i København og torsdag i Viborg.

Den kommende uge byder også på en rund fødselsdag i civilsamfundet, når sekretariatschefen for Fair Fishing Carl-Jørgen Bindslev lørdag bliver 70.  

Således opdateret skulle du være klar til at påbegynde den kommende uge.

God arbejdslyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00