Civilt overblik: Sort røg over fondsdanmark og frikort til fællesskabet

UGEREVY: Røde kort, skattekort og frikort til fællesskabet er nogle af de kort, vi spiller i denne uges civile overblik, hvor der også bliver plads til en historie om ægte kærlighed.

Dette er en ganske velkendt metode til at måle værdi i fodbold. Nu er der kommet endnu en...
Dette er en ganske velkendt metode til at måle værdi i fodbold. Nu er der kommet endnu en...Foto: /ritzau/Robert Wengler
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til ugens fortræffeligheder, fortrædeligheder og fortrydeligheder i civilsamfundet.

Vi går lige på, for det er vigtigt at være effektiv og målrettet.

Heldigvis er der en stigende forståelse af, hvor væsentligt det er at skabe værdi for samfundet i alle sine handlinger. Hvad ville det hele føre til, hvis vi alle sammen dalrede rundt og for eksempel spillede fodbold – bare fordi vi gik til fodbold? Sodoma og Gomorra, siger jeg bare.

Så er det godt, at måltavlen nu bliver suppleret med et redskab til at måle den samlede værdi for samfundet af aktiviteten i hver enkelt af landets fodboldklubber.

Det er DBU, der står bag beregneren, som kan omsætte værdien af de frivilliges indsats til kroner og øre.

“Fodbold skaber et unikt bidrag til det danske samfund. Nu kan vi måle og veje, hvordan landets fodboldklubber skaber værdi for meget andet end fodboldentusiasterne. Det giver et godt udgangspunkt for at styrke indsatsen i forhold til kommunerne. Fodboldens samfundsregnskab giver kommunerne helt konkret syn for sagen i forhold til, hvilken forskel det gør i kroner og øre på kommunens budget, når de har nogle aktive fodboldklubber i deres område,” siger formand for DBU’s breddeaktiviteter Bent Clausen. Og det kan du læse mere om her.

En ubestridelig værdi, der ikke er svær at måle, ligger i en ny foreningspulje på 45 millioner kroner, som administreres af DIF og DGI.

Pengene er afsat til foreninger, som gerne vil udvikle sig, blive større, opsøge nye målgrupper eller måske bare er hæmmet i sine sportslige udfoldelser af antikveret idrætsmateriel.

De nærmere søgekriterier er ved at blive fastlagt, og pengene kan søges fra midten af april. Det står der mere om her.

Og sig mig så lige en gang; hvad i alverden er det for et afsindigt, kafkask regeltyranni, der blokerer for ethvert initiativ i foreningslivet? Det er jo fuldstændig til grin, at vi ikke engang kan... hvad siger du? Er der ikke nogen regler, der spænder ben? Nå, men så...

I de seneste to måneder har frivillige i idrætslivet kunnet brokke sig til DIF over snørklede regler og besværlige arbejdsgange, der fjerner fokus og tid fra deres kerneopgaver. Men trods en halv million frivillige er der kun én, der har henvendt sig, skriver Jyllands-Posten.

“Jeg er faktisk ikke overrasket over det lave antal. For det første ligger det i tråd med vores erfaringer og løbende meldinger fra baglandet. For det andet har frivilligheden det grundlæggende godt i Danmark. I det daglige arbejde gør stat og kommuner langt hen ad vejen et bravt arbejde for at få et godt forhold til frivillige og give dem gode arbejdsvilkår,” siger Poul Broberg, idrætspolitisk chef i DIF i artiklen her. Den ligger bag betalingsvæg. Så har vi da det at brokke os over.

Skulle vi ikke mukke lidt mere? Bare for en ordens skyld?
Vi kunne jo harcelere over det depositum, Northside Festival har indført for sine frivillige. Fremover skal de frivillige nemlig slippe 300 kroner for at få lov at gå til hånde på den aarhusianske festival. Pengene får de dog retur, hvis de opfylder deres forpligtelser. Gør de ikke det, er pengene spildt – og så risikerer de i værste fald en bøde på op til 2.700 kroner.

Det pekuniære strafferegime er indført, fordi festivalen tidligere har haft problemer med frivillige, der er skulket fra vagterne, skriver Gaffa her.

Og nu vi er ved det med pengene, så er der en skatteminister, der skal til at lede efter 200 millioner kroner i en anden lomme end den, han troede, de var i.

Med finansloven for 2016 skar regeringen fondenes konsolideringsbidrag ned fra 25 til 4 procent med det formål at hente 200 millioner kroner. Men det er ikke gået helt efter planen.

I den forgangne uge kunne Altinget afsløre, at skattebetalingen for 29 af landets største fonde i 2016 faldt i forhold til året før. Og det er lidt af en streg i regningen, der får Socialdemokratiet til at kræve svar af skatteminister Karsten Lauritzen (V).

“Risikoen er jo, at regeringen sammen med DF har givet en markant ufinansieret skattelettelse til arvinger af private virksomheder og at pengene altså vil mangle i velfærdsbudgetterne,” siger skatteordfører Jesper Petersen (S) i artiklen her.

Karsten Lauritzen er imidlertid ikke så bekymret.

“Vores opgave er at sørge for, at der er penge til de tiltag, der bliver aftalt politisk. Og det er der – også i det her tilfælde,” siger han i et skriftligt svar til Altinget.

Og der stod mere røg om fondene i ugen, der gik – i hvert fald om de af fondene, som har penge i tobaksselskaber.

Den slags fonde er røget (ja undskyld, red.) på den sorte liste hos Kræftens Bekæmpelse, og det samme gælder forskere, som modtager penge fra fondene.

“Vi er ikke begejstrede for penge fra tobaksfonde. Hos os kan forskere, som får penge fra tobaksindustrien og deres fonde, ikke også få penge fra Kræftens Bekæmpelse. Forskerne får ligefrem en karenstid på 10 år, hvis de får penge fra tobaksindustrien eller deres fonde. Vi indførte det for seks-syv år siden i vores etiske retningslinjer, men vi har måske ikke førhen været gode nok til at gøre det lysende klart for tobaksindustrien og deres fonde, at sådan er det,” siger afgående direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til nyhedsbrevet Danmarks Fonde.

Ifølge Danmarks Fonde har Hjerteforeningen det på samme måde. Og Kræftens Bekæmpelse opfordrer nu stat, kommuner og regioner til at sige nej til tobakspenge. Det kan du læse mere om her – hvis du vel at mærke abonnerer på nyhedsbrevet.

Mens tobaksfondene får det røde kort, er der andre, som skal have et grønt. Med et såkaldt fællesskabsklippekort vil Sundhedsstyrelsen nu give ensomme ældre adgang til sociale aktiviteter i civilsamfundet. Det skal i praksis foregå sådan, at kommuner kan søge midler i en særlig pulje, så hjemmehjælpere kan give lidt ekstra assistance til at få ensomme ældre ud af deres lejligheder.

“Nogle borgere kan for eksempel have behov for at blive hentet hjemme – både for at komme af sted, men også for at opleve den tryghed, der kan være forbundet med at blive ledsaget og eventuelt blive hjulpet med at føle sig velkommen og inkluderet i fællesskabet. En barriere kan også være et plejebehov, der kræver professionel hjælp under en aktivitet,” fortæller Stine Schou Mikkelsen, projektleder i Sundhedsstyrelsen. Og det kan du læse mere om her.

Vi er nået til en happy ending i form af vaskeægte kærlighed. De danske udviklingsorganisationer knuselsker nemlig FN's verdensmål og bruger dem aktivt i deres strategiske arbejde. Det viser en undersøgelse fra Altinget med 59 deltagende organisationer. 89 procent fortæller, at de arbejder strategisk med verdensmålene, mens endnu flere angiver, at det er vigtigt at tage del i verdensmålene.

“Verdensmålene har givet os et nyt sprog, der kan samle os på tværs af sektorer. Det er en arbejds- og taleramme, som er noget helt særligt,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, som er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp og formand for brancheforeningen Globalt Fokus. Og det gør hun i denne artikel.

Ugen, der kommer, er spækket med arrangementer.
Vi starter mandag klokken 10 med en konference om EU og Vesten. Udenrigspolitiske eksperter i hobetal taler på Vartov i København. Og det er Marie Krarup, der arrangerer.

Tirsdag klokken 15 er der borgermøde og -debat om fremtidens forskning og innovation i Europa. Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet, der står bag. Og mødet finder sted i Festsalen på Københavns Universitet på Frue Plads.

Tirsdag finder det andet af 17 arrangementer om verdensmålene sted. Mål nr. 2 er temaet for dagens møde, der handler om sult. Det er Magasinet 360, Globalt Fokus og Nyt Europa, der arrangerer. Og Anne Poulsen, direktør for FN’s Fødevareprograms nordiske kontor, holder oplæg. Mødet foregår fra klokken 17 til 20 i FN-byen i København.

Samme dag klokken 17 er der debatmøde i Aalborg om skat eller måske snarere snyd med skatten. Indgangsvinklen er EU’s rolle i at sikre fair skat. Det er oplysningsforbundet DEO og Oxfam Ibis, der står bag. Og det foregår i Huset i Hasserisgade 10 i Aalborg.

Onsdag aften inviterer Statens Naturmuseum til debataften om kommunikation af klimaforandringerne. Det er fra 19.30 til 21.00 på Statens Naturhistoriske Museum i København.

Torsdag afholder DEO foredrag og debat om Italien i anledning af parlamentsvalget 4. marts. Det foregår klokken 17 i Wegeners Gaard på Vesterbrogade i København.

LGBTI-personers familieliv er på dagsordenen ved en konference fredag. Den er arrangeret af regeringen, Folketinget og Europarådets Parlamentariske Forsamling og finder sted klokken 9-13 i Landstingssalen på Christiansborg.

Og i weekenden er der EU for unge mellem 15 og 30 år ved Ungdommens EU-topmøde på Christiansborg. Det er Europa-Parlamentet i Danmark og FIC Ungdom, der står bag topmødet, som varer fra lørdag klokken 8 til søndag klokken 18.

Vi har også et par runde fødselsdag i denne uge. Verner Wismar Hansen, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund, fylder 70 år mandag. Og torsdag bliver Lis Garval, tidligere bestyrelsesformand for U-landsnyt.dk, 75.

Og dermed kom vi til vejs ende. Pas godt på jer selv derude i det civile, til vi høres ved igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00