Civilt overblik special: Royal frivillighed i Aarhus – og drømmekage i Brovst

UGEREVY: Frivilligrådet rykker til vestkysten, mens frivillighedens hovedstad ligger i østjylland. Velkommen til et civilt overblik med masser af frivillighed - og et royalt stjernedrys. 

I 2018 er Aarhus den europæiske hovedstad for frivillighed. Det blev skudt i gang ved en festlighed med Kronprinsesse Mary som æresgæst. 
I 2018 er Aarhus den europæiske hovedstad for frivillighed. Det blev skudt i gang ved en festlighed med Kronprinsesse Mary som æresgæst. Foto: /ritzau/Kim Haugaard
Carsten Terp Beck-Nilsson

Velkommen til et civilt overblik, der står i frivillighedens tegn.

Hvordan kan det være anderledes efter en uge, hvor der var valg til Frivilligrådet, hvorefter det nyvalgte råd blev rykket til Brovst, og hvor Aarhus i går tog hul på et år som europæisk hovedstad for frivillighed?

Så vi overgiver os og lader frivilligheden flyde frit og dominere denne uges overblik - selv om der nok skal komme et par andre civile pip undervejs.

Men først til Aarhus.

Kongehuset er nok ikke den første tanke, der melder sig, når man siger ordet frivillighed. Ikke desto mindre var det Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, som søndag aften kastede royal stråleglans over åbningen af året, hvor Aarhus er Europæisk Frivillighovedstad.

Hun er nemlig protektor for frivillighedens hovedstad og var derfor den absolutte hovedperson ved en fornem middag med musik og taler på Aarhus Rådhus. 

Men inden da var frivillighedens fodfolk sat stævne i Ridehuset mellem rådhuset og AROS. Her flokkedes den nyslåede hovedstads foreningsliv, tungt bevæbnet med bolcher, saltstænger og foldere, om at vise, hvad de duer til.

“Man skal være smidig for at komme omkring herinde,” konstaterede en af de bysbørn, der var mødt frem i så stort tal, at enhver bevægelse skulle koordineres med de omkringstående.

Fra scenen i det proppede ridehus glædede borgmester Jacob Bundsgaard (S) sig da også over, at så mange var kommet for at anerkende det kæmpestore arbejde, flere tusinde aarhusianere gør hver dag, som han sagde.

“Hvordan ville Aarhus se ud, hvis ikke vi havde alle de frivillige til at lave aktiviteter for børn og unge og for socialt udsatte?” spurgte borgmesteren - dog uden at give et svar. Men mon ikke han mener, byen ville være mindre attraktiv.

I hvert fald konstaterede Jacob Bundsgaard, at 41 procent af aarhusianerne arbejder frivilligt. Det vil sige, at der er et potentiale på 59 procent af kommunens borgere, som også bør have en chance for at få de oplevelser, som det frivillige arbejde giver. Og det er et af de steder, hvor han gerne ser Aarhus udvikle sig i løbet af 2018.

“Vi skal blive bedre til at åbne vores fællesskaber. Vi ved, at 20 procent af befolkningen føler sig ensomme. De har brug for en plads i fællesskabet. Og i den henseende kan frivillige foreninger noget helt særligt,” sagde Jacob Bundsgaard.

Vi er slet ikke færdige med frivilligfesten i Aarhus. Men vi har først et velfærdssamfund, vi skal have disrupted.

For i Kalundborg tager Louise Kolbjørn livtag med en siloopdelt kommune, som har vanskeligt ved at håndtere hendes initiativ, der skaber fællesskaber på tværs.

"Kan du ikke splitte din organisation op i fire dele, så der er en del til hver forvaltningsdirektør?" blev hun spurgt ved et af de første møder i Kalundborg Kommune.

Men nej, det kan hun ikke. For hele pointen med SYMB!, som hendes forening hedder, er netop det tværgående.

”Vi har en tværgående bjælke, der kan skabe en masse forskelligartede aktiviteter, som hver især kan styrke lokalsamfundet og gøre det mere robust, brande egnen og ridse en masse værdiskabelse op. Det passer bare ikke på kommunale fagsiloer,” siger Louise Kolbjørn i artiklen her, der fortæller, hvordan hun trods bøvlet får skabt liv i lokalsamfundet.

 

 

Uden for Ridehuset i Aarhus serverede Skraldecaféen fællesskabssuppe, i praksis en marokkansk linsesuppe, til gæsterne. Indenfor kunne de hilse på Røde Kors, Grobund, International Community, Mentorbarn, Folkekirkens Familiestøtte og alle de andre. 93 frivillige foreninger i alt. Inklusive de ældre damer fra Ældre Sagen, der strikkede trøstemus til indlagte børn, og Malik fra Falaffel Madklubben - en udløber af Palæstinsisk Madklub - som en gang om måneden laver billig mad til folk i Gellerup.

Fra scenen lagde Jacob Bundsgaard op til at forbedre rammerne for den frivillighed, der allerede optager så mange mennesker uden for den politiske sfære. 

“Lad os få et 2018, hvor frivilligheden er i centrum,” sagde borgmesteren. 

 

 

Og fra Aarhus rykker vi vestpå. Faktisk helt derover, hvor bispen Stygge Krumpen i sin tid sendte heste med lygter under maven ud på stranden for at lokke fremmede skibe ind i Jammerbugten, hvor de blev mødt med forlis og plyndring. 

Det er næppe den skæbne, Frivilligrådet og Det Centrale Handicapråd går i møde. Som følge af regeringens beslutning om udflytning af statslige arbejdspladser - eller indflytning, som det hedder på spinsk - skal de to råd og deres sekretariat til Brovst.

Det er en by med 2.733 indbyggere, skoler, daginstitutioner, idrætshal, bibliotek, et speedwaycenter og angiveligt også Jammerbugt Kommunes eneste trafiklys.

Men det ændrer sig nu. For nu kommer Frivilligrådet og Det Centrale Handicapråd.

Regeringens beslutning om udflytning kom, dagen efter det blev offentliggjort, hvem der efter en kort og intens valgkamp havde fået plads i Frivilligrådet. Og det var tydeligvis uventet.

”Nu skal vi lige synke den, og så skal vi finde en ny måde at arbejde på, da alle vores samarbejdspartnere stadigvæk er i København,” sagde rådenes sekretariatschef, Ulrik Kampmann, i denne artikel på Altinget.   

Og i Politiken mente Frivilligrådets afgående formand, Vibe Klarup, at det er lidt vanskeligt at se logikken i beslutningen om at rykke rådet op med rode.

»Vores arbejdsplads er Christiansborg og ministerierne«, siger hun i artiklen her.

I Det Centrale Handicapråd har den nyudnævnte formand, Dan Boyter, valgt at gå af, fordi udflytningen betyder væsentlige ændringer i den opgave, han blev hentet ind til.

”Jeg har desværre måttet erkende, at opgaven er markant ændret, da formandsarbejdet i den kommende periode får et stort internt fokus, som handler om at håndtere flytningen af sekretariatet med alt, hvad det indebærer,” siger Dan Boyter her.  

Vi fik jo også et valgresultat i den forgangne uge, nemlig resultatet af valget til Frivilligrådet. Foreningsdanmark stemte otte kandidater ind, men vragede i samme ombæring kandidaterne fra store organisationer som Ældre Sagen og Røde Kors.

Det affødte dette tweet fra Anders Ladekarl.

 

 

 

 

 

Hvis man synes at kunne spore en snert af bitterhed i generalsekretærens tweet, er det måske, fordi et sæde i Frivilligrådet er en stor mulighed for at præge, hvordan civilsamfundet skal løse samfundsproblemer i samarbejde med velfærdsstaten. Det er i hvert fald, hvad Altingets Rasmus Løppenthin konstaterer i denne analyse, hvor han gennembotaniserer valget til rådet.

Nu kan de 12 rådsmedlemmer se frem til rå mængder af af den lokale egnsret, drømmekage, som Jytte Andersen ved et husmoderarrangement i 1960 fik indført i AMOs bageopskrifter og dermed sikret en plads i danmarkshistorien. Opskriften stammer nu fra hendes mormor, som – ret skal være ret, ikke mindst for egnsretter – var fra Hjallerup.

I øvrigt er det ikke kun i det offentlige, der er flyttedag. I 2018 gennemgår Ungdommens Folkemøde en større udflytning, hvor de 35.000 deltagere i den demokratiske folkefest flytter fra Søndermarken på Frederiksberg til Valbyparken.

Det skyldes nu ikke en ambition om at skabe bedre balance i hovedstadsområdet, men at det ungdommelige folkemøde er vokset ud af sine gamle rammer.

Ungdommens Folkemøde foregår fra 6. til 8. september og er også vokset i omfang. I år varer det tre mod normalt to dage. Det kan du læse mere om her

Kronprinsessen må du stadig vente på. Men heldigvis har vi mere kongerøgelse i dette royale overflødighedshorn. Dog af en lidt anden art. Det er nemlig en kvotekonge, vi har i tankerne.

Han hedder John-Anker Hametner Larsen. Og ifølge Ekstra Bladet ejer han otte store trawlere, en række ejendomme i Thyborøn-området og købte i 2015-16 fiskekvoter for 110 millioner kroner.

Men derudover har han siden 2014 afholdt såkaldte torskegilder, hvor der er blevet indsamlet 809.000 kroner til Løkkefonden. I år er der alene blevet overrakt 362.000 kroner til Lars Løkkes hustru, Sólrun Løkke.

Det er ikke lykkedes Ekstra Bladet at få en kommentar fra statsministeren. Derimod vil Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, gerne udtale sig.

“Det er godt, at man kan samle så mange penge ind til så godt et formål. Man kan så samtidig håbe, at det ikke influerer på de beslutninger, man træffer politisk,” siger han i artiklen her.

På rådhuset i Aarhus fik Jacob Bundsgaard om aftenen lejlighed til at gentage budskabet om den værdi, det skaber, når borgere mødes og er frivillige medskabere af vores samfund.

Direktøren for European Volunteer Centre, Gabriella Civico, tilføjede sine forhåbninger om, at vi er i stand til at gøre Europa til det sted, vi ønsker, det skal være, når vi allesammen får rammerne til at spille en rolle i det.

Og Anders Kühnau, formand for regionsrådet i Region Sjælland, mindede om, at vi skal passe på med at institutionalisere frivilligheden.

“Vi skal huse at spørge de frivillige, hvad der giver mening for dem og motiverer dem,” sagde han.

Mening og motivation er meget betegnende for den næste historie. For 29-årige Karina Løffler har fået mod på livet igen, efter at hun brød helt sammen under sin eksamen på Københavns Universitet.

Det er dagtilbuddet Fountain House, der har fået Karina på ret køl igen efter hendes møde med det, leder af Fountain House Mogens Seider kalder et catwalk-studie.

“Det gælder om at se fucking perfekt ud, i det fucking perfekte tøj i den fucking perfekte body, og hvis du ikke er det, er du ikke med i de grupper, det kører for på universitetet,” siger han.

Fountain House hjalp sidste år 26 kandidatstuderende med psykiske kvaler tilbage i uddannelsessystemet. Og norsk forskning viser, at de danske daghøjskoler bedre end traditionelle psykiatriske tilbud hjælper unge på ret køl. Det kan du læse mere om i artiklen her.

Ugen, der kommer, byder også på nyt fra det østjyske. Ved en konference tirsdag står kommuners, folkekirkers og sociale organisationers fælles sociale ansvar på programmet. Det er Aarhus Stifts Diakoniudvalg og Biskop Henrik Wigh-Poulsen, som byder velkommen. Og konferencen finder sted i Aarhus Rådhussal fra klokken 14 til 20.

Torsdag holder Mandag Morgen for niende år i træk Velfærdens Innovationsdag. Det foregår fra 8.30 til 17.30 i Øksnehallen i København.

Samme dag holder Tænketanken Europa sin årskonference. Mette Frederiksen (S) og Karsten Dybvad fra DI er blandt talerne. Papirhallen danner rammerne, og det hele foregår mellem 8.30 og 13.

Senere torsdag inviterer Bedsteforældre for asyl og Trampolinhuset til høring om asylbørns rettigheder. Det foregår i Fællessalen på Christiansborg mellem 14 og 17.

Vi skal også lige nå en enkelt af de runde. I dag, mandag, fylder Lisbeth Pilegaard, ejer af Pilegaard Consulting, 50 år. Tillykke med det.

Er der ikke noget, vi har glemt?
Nå, jo. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary selvfølgelig.

Protektoren for Europæisk Frivillighovedstad 2018 fik lov at levere aftenens sidste budskab. Så meget passende får kronprinsessen også de sidste ord i denne uges civile overblik:

“Frivilligt arbejde skal anerkendes og hyldes. Det gavner dem, som oplever, at der er mennesker, som engagerer sig i deres liv, men det gavner også dem, der udfører det frivillige arbejde,” sagde Kronprinsesse Mary:

“Frivilligt arbejde skal anerkendes og hyldes. Og det gælder både dem, der bruger deres fritid og ressourcer på at hjælpe andre, og dem, der skaber rammerne for det frivillige arbejde.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00