Civilt overblik: Tre forskudsgaver, en mandelgave og en finanslov med vrinsk i

UGEREVY: Der er noget til alle i ugens civile overblik, hvor vi tager forskud på julen og uddeler grænsebomme, politiheste, håndboldhaller og andre julegodter. 

Ho ho ho...
Ho ho ho...Foto: /ritzau/Peter Hove Olesen
Carsten Terp Beck-Nilsson

Juleknas, flitter og stads. Gran og kærter. Julestress og overgearede nissekor i propfyldte storcentre.

Yes, julen i al sin herlighed venter lige om hjørnet. Og nu, hvor såvel tågerne efter fredagens julefrokost som krudtrøgen efter finanslovstræfningerne er ved at være lettet, kan vi godt tillade os at tage forskud på den søde julestemning.

Ja, bevares.

Vi kommer ikke uden om de sædvanlige civile trakasserier, men det skal ikke sætte skår i juleglæden: I dette civile overblik giver vi julelyseslukkerne et gevaldigt los, så julekuglerne ringler. Vi trækker i de røde spenderbukser og uddeler ikke mindre end tre julegaver til civilsamfundet.

Men inden vi trækker den første pakke op af sækken, skal vi lige have et juleønske. For i Vordingborg går Per Frederiksen og ønsker sig at slippe for årlige regninger på 40.-50.000 kroner.

Per Frederiksen er leder af en Røde Kors genbrugsbutik. Og han har været vant til at tage på ugentlige ture til den lokale genbrugsplads for at hente ting og sager, som han sælger videre i sin butik.

Men i de seneste to måneder har han fået rudekuverter fra genbrugspladsen, skriver Sydsjællands Tidende. Det skyldes, at foreningens butik er røget i kategorien ”erhverv”, og så koster det at køre ind på genbrugspladsen. Og den trafik kan løbe op i 40.-50.000 kroner om året, som ellers skulle være gået til godgørende arbejde.

Hos AffaldPlus, der står for genbrugspladsen, vil man gerne fritage frivillige foreninger for gebyret. Men det må man ikke, forklarer selskabets kommunikationschef, Niels Damgaard, med henvisning til et brev fra energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

”Ministeren skriver, at ”Der er rigtig mange frivillige organisationer i Danmark, og det vil være en stor udfordring for det øvrige system at fritage denne store brugergruppe, da omkostningerne dermed vil blive væltet over på de øvrige brugere.” Så han skriver helt klart, at det må vi ikke,” siger kommunikationschefen i artiklen her.

Om det er ministeren eller AffaldPlus, der skal opfylde Per Frederiksens juleønske, står faktisk ikke helt klart, må man forstå af artiklen. Men nu er ønsket i hvert fald bragt videre.

Og så lukker vi op for julesækken.

Julegave nummer 1: Et nyt frivilligråd
Det gamle frivilligråd var blevet en smule støvet, og nu sender børne- og socialminister Mai Mercado (K) en ny model på markedet. Frivilligråd 2.0 er både større, bredere og mindre ministerielt end sin forgænger.

”Min ambition er, at foreningerne skal synes, det er deres råd i lige så høj grad, som det er regeringens. Det er deres vilkår og omstændigheder, vi tager udgangspunkt i,” siger ministeren til Altinget i artiklen her

Og der er ikke meget, der tyder på, at de civile organisationer har i sinde at bytte gaven fra socialministeren.

“Det er stærkt, at foreningerne får mulighed for at fylde så meget i rådet. Jeg synes, det løfter rådet op, så det bliver mere reelt det frivillige sociale Danmarks stemme,” siger Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen, i denne artikel.

Der er selvfølgelig altid nogen, der skal drysse peber på risengrøden. For dem, det hele drejer sig om – de frivillige – må nemlig ikke arbejde frivilligt. I hvert fald ikke, hvis de er udlændinge. Hvis de for eksempel påtager sig at træne ungerne i børnenes fodboldklub, risikerer de en bøde og en karantæne på 15 år, hvor de ikke må søge om permanent opholdstilladelse, skriver Politiken.

Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Siri, forklarer til avisen, at udenlandske arbejdstagere skal søge om tilladelse til bibeskæftigelse som for eksempel frivillig fodboldtræner. Men styrelsen forklarer videre, at det frivillige arbejde skal have en ”naturlig sammenhæng med udlændingens hovedbeskæftigelse” og skærer det i en opfølgende mail ud i pap: ”Som udgangspunkt vil en forsker ikke kunne opnå bibeskæftigelse som fodboldtræner.”

I praksis er udlændinge derfor afskåret fra at bidrage frivilligt til foreningslivet. Og det vækker vantro i Dansk Arbejder Idrætforbund.

»Vi mangler i den grad frivillige, der vil gøre en forskel og investere deres fritid i en god sag. Her er tale om dygtige udlændinge i arbejde, som vi gerne vil fastholde og gøre til en del af det danske samfund. Loven er absurd,« siger DAI-formand Peer Huniche i artiklen her.

Når lovgivningen er absurd, træder Troels Lund Poulsen (V) til. Og dermed kommer vi til:

Julegave nummer 2: Et opgør med bureaukratiet
Kan du huske Nils Bennicke, den civilt ulydige skiltemaler, som stik imod love og regulativer malede Svendborgs skilte, så trafikanterne rent faktisk kunne se, hvad der stod på dem?

Det havde kommunen bedt ham om at lade være med, men nu skrider landets beskæftigelsesminister til handling og bebuder et opgør med det bureaukrati, der binder snørebåndene sammen på ellers foretagsomme frivillige, fortæller Fyns Amts Avis.

”Jeg sætter gang i et arbejde i Beskæftigelsesministeriet, hvor vi skal se nærmere på, hvordan der kan skabes klarhed om arbejdsmiljø- og arbejdsskadesikringsreglerne for frivillige og forhåbentlig gøre op med nogle af de barrierer, der i dag potentielt kan stå i vejen for frivillighed,” skriver Troels Lund i et svar til Folketinget.

Om det også kan føre til frivillige skiltemalere af anden etnisk herkomst end dansk i Svendborg og omegn, er dog tvivlsomt.

Og nu, hvor vi er ved de andre herkomster, skal vi lige omkring de unge, der er i risikozonen for at blive radikaliseret. Dem skal civilsamfundet nemlig være meget bedre til at gribe fat i, mener journalisten Nagieb Khaja. Han er journalist og har i mange år fulgt terrorrelaterede miljøer i København. Og han savner lidt civil foretagsomhed.

Vi ser, at organisationer som Kaldet til Islam har været meget aktive og møder de unge på gaden,” siger Nagieb Khaja og fortsætter:

“Vi andre i civilsamfundet laver nogle foldere og venter på, at de unge kommer. Men det gør de ikke.

At civilsamfundet ikke er betydningsløst i den sammenhæng, vil Politiets Efterretningstjeneste også gerne skrive under på. Det kan du læse mere om i artiklen her.

Men der er andet i verden end radikaliserede mørkemænd. Mød for eksempel Yusuf og Rashid fra Tingbjerg, som netop efter tre måneders oplæring har vundet titlen som “Årets Gentleman”. Og der er mere i den titel end bare at åbne døre for pigerne, fortæller drengenes mentor i ungdomsklubben Terrasserne 40, Reem Khudair.

“De har nu fundet ud af, at ordet gentleman betyder, at man skal være god og behandle samfundet, medmennesker og skolen godt og være et godt forbillede for samfundet og for vennerne,” siger Reem Khudair i artiklen her fra Brønshøj Husum Avis.

I det hele taget mangler civilsamfundet ikke gentlemen. Nogle vil endda sige, at der er for mange. I hvert fald kunne Altinget i sidste uge afsløre, at der sidder herrer på topposterne i tre ud af fire udviklings- og nødhjælpsorganisationer.

Det er den såkaldte Rip-Rap-Rup-effekt, der træder ind, forklarer lektor på CBS Florence Villesèche.

“Du har for det meste folk i dit netværk, der ligner dig selv. Så hvis den nuværende bestyrelsesformand eller den nuværende CEO er en hvid, gammel, dansk mand, så er der meget stor chance for, at efterfølgeren vil ligne ham, han afløser,” siger hun i artiklen her.

Så fik vi også klaret julens obligatoriske Disney-indslag. Og med det på plads er det blevet tid til:

Julegave nummer 3: En ny håndboldhal
For i Ølstykke er der en gruppe borgere, som i den grad mener, at Egedal Kommune har brug for en ny håndboldhal. Og i stedet for blot at kræve ind er borgerne trukket i nisseskæg og rød hue med kvast og tilbyder at give kommunen 8-10 millioner kroner til hallen.

Det er et konstant pres på idrætsfaciliteterne, der har fået borgerne til at gå i aktion, fortæller Sjællandske Medier, som også kan berette, at borgerne ønsker at være anonyme. Det fremgår dog af en henvendelse til kommunen, at der er tale om frivillige i HØJ Håndbold, skriver avisen her

Det er ikke kun håndboldhaller, der koster klejner. Det kan du forvisse dig om med et blik på den finanslov, der blev indgået i fredags. Den finder du lige her.

I det mindste blev finanslovforhandlingerne overstået inden påske, selv om vi var et par stykker, der var begyndt at tvivle. Og da regeringen og DF kom ud med smil så brede som en tresporet motorvej (og afbrød Altingets julefrokost, lige efter at forretten var kommet på bordet), havde de fundet penge til både politiheste, grænsebomme, og hvad har vi.

Der blev sågar uddelt et par bløde, civile pakker i form af en fortsat momsrefusion, en aflyst besparelse på Forbrugerrådet Tænk og en pengegave til de af jer, der arbejder med dyrevelfærd, samt to millioner kroner om året til skak for skolebørn. Så husk takkekortene. 

Alligevel er nogle nødt til at gå på gaden for at finansiere en aktiv tilværelse i civilsamfundet. Det er Amnesty, som for første gang afholdt landsindsamling søndag. 4500 indsamlere var ude at samle ind. Præcis hvor meget de har fået i bøsserne, ved vi først på den anden side af jul. Så i stedet for at dvæle ved det springer vi videre til:

Årets mandelgave: En foreningsportal
Det er Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som har stået for mandelgaven i år. Og det er en portal med oplysninger om 600 landsdækkende og regionale frivillige sociale foreninger og civilsamfundsaktører, skriver ugebrevet Danmarks Fonde (bag betalingsvæg).

Foreningsportalen kan for eksempel fonde finde frem til de relevante samarbejdspartnere og potentielle modtagere af fondsmidler. Og på den måde bliver portalen gaven, der fortsætter med at give.

Ugen, der kommer, starter med en konference om diskrimination og forfølgelse af ikke-religiøse. Det foregår i Provianthuset på Christiansborg, starter klokken 9.30, og det er Humanistisk Samfund, der står bag.

Senere på dagen, nærmere bestemt klokken 15, uddeles Menneskerettighedsprisen 2017 til en person eller organisation, der har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne i Danmark, Grønland eller Færøerne. Det foregår hos Institut for Menneskerettigheder på Wilders Plads i København.

Vi har en enkelt halvrund i denne uge. Det er Christian Hjorth, tidligere formand for Dansk Ornitologisk Forening, som fylder 75 onsdag. Dagen efter har vi en rund fødselsdag, når den tidligere formand for Velux Fonden, Aino Kann Rasmussen, fylder 80.

Nu er forskudsjulen til ende. Men der vanker en sidste civil rundflyvning for i år om en uge. I denne uge er der ikke andet tilbage end at konstatere, at julen varer længe, koster mange penge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)









0:000:00