Civilt overblik: Magtkamp i det civile Danmark og andre brandvarme temaer

UGEREVY: Magt og ledelse fylder godt i det civile overblik efter en uge, hvor LGBT Danmark er kastet ud i åben kamp om magten. Og så har fire store fonde afsat i alt 600 millioner kroner til opførelsen af tre nye forskningscentre. 

Godmorgen, og velkommen til din ugentlige tjekliste over de nyheder, der optager de civile sind for tiden. Og det er næppe for meget at sige, at magtkampe og muskelspil fylder godt i snakken ved kaffemaskinen.

Og vi lægger for med en historie, som vi følger op på i denne uge. Landsorganisationen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, er kastet ud i en magtkamp for åbent tæppe. 56 ansatte og medlemmer har underskrevet en mistillidserklæring til den siddende ledelse, hvilket udløser en ekstraordinær generalforsamling.

“Der har været problemer gennem flere år, fordi man ikke har været gearet til at håndtere de mange aktiviteter i organisationen. De frivillige ledere vil være tæt på driften, og det gør organisationen utrolig ineffektiv. Det er selvfølgelig utrolig frustrerende," siger Susanne Branner, som er medinitiativtager til generalforsamlingen.

Forperson Peder Holk Svendsen anerkender, at LGBT Danmark er i en brydningstid, som ledelsen efter bedste evne forsøger at manøvrere foreningen igennem.

”Vi har været frivilligt drevet i mange år og har opbygget en kultur. Og vi har skullet afse tid til at lave overleveringsforretning ved siden af vores lønnede job. Men processen er i gang, og der har bestemt ikke manglet villighed fra vores side til at omstille organisationen,” siger han i artiklen, som du kan læse her.

Ledelse er et brandvarmt tema i civilsamfundet for tiden – faktisk så varmt, at vi i den forgangne uge beskrev det som en skovbrand, der brøler gennem den tredje sektor og koster generalsekretærer og direktører i hobetal deres stillinger. Spørgsmålet er imidlertid, om der er tale om en rensende ild eller en hærgende brandstorm, der river alt med sig, skrev vi i denne analyse, hvor vi går lidt tættere på de forhold, der hersker på ledelsesgangene i ngo-sektoren.

Kan du bedre lide at lytte end at læse, kan du også finde en del af vores pointer i denne podcast.

Vores brandmetafor var imidlertid en tand for meget for direktøren i Landsforeningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade, Laila Walther. Hun appellerede til, at vi skruede ned for retorikken – men stadig holdt fast i, at det er helt rimeligt at stille krav til ledelsen i de civile organisationer. Hendes indlæg kan du læse her.

Og så til en milliardnyhed: Fire private fonde har skudt til sammen 600 millioner kroner over de næste 15 år ind i opførelsen af tre nye forskningscentre – de såkaldte pionercentre, skriver Altinget.

Med offentlige midler fra Finansloven og Danmarks Grundforskningsfond er der i alt rejst en milliard kroner til centrene, der skal lave grundforskning, som kan løse store samfundsmæssige udfordringer.

De fire fonde hører til i superligaen. Det er Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Villum Fonden og Novo Nordisk Fonden. Og bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher understreger værdien i at gå sammen om så store projekter.

”Vi er også klar over, at skal man for alvor producere grundforskning, som kan rykke noget inden for så komplicerede felter som klima og kunstig intelligens, kræver det, at vi løfter opgaven sammen,” siger han i denne artikel.

Hvordan starter man en folkelig bevægelse? Hvis du har siddet og brudt din hjerne med, hvordan du kan samle befolkningen om lige præcis den sag, din organisation arbejder for, så er der gode råd her. Civilsamfundets Videnscenter har talt med bevægelsen ”Hvor er der en voksen?”, som formåede at få 70.000 mennesker på gaden i 59 byer en lørdag i april. Og deres erfaringer kan du læse i denne artikel.

Og vi bliver ved det folkelige engagement – eller i hvert fald ved noget, som startede med folkeligt engagement, men som er godt på vej til at blive en kommerciel gesjæft. Altinget er taget til Samsø for at fortælle historien om øsamfundets grønne omstilling, som blev et globalt pejlemærke. Og det hele udsprang af civilsamfundet.

”Det første, vi gjorde, var at danne en forening,” fortæller direktør for Energiakademiet i denne artikel, der er den første i en serie på seks fra Samsø.

Vi har også fem af de korte til dig:

Nummer 1: Står vi i en ny guldalder for indsamlingsbranchen? spørger Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro, og giver selv et bud på svaret på deres årlige fundraisingkonference, der foregår 3. september. Det kan du læse mere om her

Nummer 2: E-sport bliver sandsynligvis optaget under Dansk Idrætsforening (DIF) inden for en overskuelig fremtid.

“E-sport er en kæmpe del af den danske ungdomskultur, og derfor er det også noget, vi skal kunne favne ude i vores foreningsliv,” siger udviklingschef for DIF Anne Pøhl til TV 2 Sport.

Nummer 3: På Danmarks Idrætsforbunds årsmøde i weekenden blev 66-årige Niels Nygaard genvalgt som formand for to år. Det bliver hans sidste formandsperiode. Han stopper som formand i 2021. Mere om det her.

Nummer 4: Organisationen bag Ungdommens Folkemøde, Ungdomsbureauet, skal omdannes fra en forening til en fond. Det skal gøre organisationen mere manøvredygtig, fortæller sekretariatsleder Katrine Damgaard til Altinget.

Nummer 5: Bikubenfonden uddelte i 2018 netto 73 millioner kroner. Det er 40 millioner mindre end året før, hvilket afspejler, at fondens årsresultat ligger knap 80 millioner kroner lavere end det foregående år. Mere om det her.

Oppe fra det sociale udkigstårn har vi med hjælp fra vores sociale underentreprenører spottet tre historier med global rækkevidde til dig.

Og den første bygger på et dansk fundament. Folkene bag den dansk udviklede app Be My Eyes har nemlig indgået et samarbejde med Lloyds Banking Group, der giver bankens blinde og svagtsynede kunder adgang til hjælp til hverdagens bankforretninger.

“Vores mål er at gøre verden mere tilgængelig for svagtsynede og blinde, og at få Lloyds Banking Group med ind på vores platform er et stort skridt i den retning,” siger direktøren for Be My Eyes, Alexander Hauerslev Jensen, her.

Impactinvestering vinder frem, og investorerne er skrupsultne. Den globale appetit på investeringer, der skaber værdi på både virksomhedens og samfundets bundlinje, er hele 175 billioner kroner, vurderer IFC i en ny rapport, som du kan finde her hos Sunday Observer.  

Hvordan går det egentlig med den kinesiske filantropi? Hvis det spørgsmål nager dig, så er der hjælp at hente. Asian Venture Philanthropy Network har netop udgivet en ny rapport med nedslag i de nyeste kinesiske fondstrends. Den kan du finde her hos Alliance Magazine.

Vil du vide mere om socialt entreprenørskab og deslige, kan du finde det hos Sociale Entreprenører i Danmark.

I ugen, der kommer, kan du bruge de tre første dage på at samle appetit til de følgende. Torsdag klokken ni starter festivalen Talk Town, der varer indtil lørdag midnat. Det er Foreningen Talk Town, der med foredrag, debatter, koncerter og fester sætter fokus på køn, ligestilling og feminisme. Festivalen finder sted i Den Brune Kødby, Onkel Dannys Plads 3 i København.

Torsdag klokken 10 inviterer Fonden Ensomme Gamles Værn til konference om det atypiske ældreliv. Det foregår på Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2 i Nyborg.

Fredag og lørdag kan du komme med til Madens Folkemøde 2019. Folkemødet, der afholdes for første gang, sætter fokus på natur, landbrug, fødevarer og madkultur. Det er Food Organisation of Denmark, der står bag, og folkemødet afholdes på Engestofte Gods i Maribo.

Der var en, der blev rund i weekenden. Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd og folketingskandidat for Socialdemokratiet, fyldte 30 år. Tillykke med det. 

I den kommende uge har vi en halvrund fødselsdag. Tidligere national programchef i Red Barnet Kirsten Lund Larsen fylder 65 år mandag. Også tillykke til dig.

Så har vi ikke mere til dig i denne uge. Har du noget til os? Hvis du synes, der er noget, vi bør interessere os for, så grib fat i os. Du finder vores kontaktinfo her

Forrige artikel Privat og offentligt samarbejde finder 1 milliard kroner til forskningscentre Privat og offentligt samarbejde finder 1 milliard kroner til forskningscentre Næste artikel Jørgen er landmand på Samsø: Jeg bliver glad, når jeg ser møllen dreje Jørgen er landmand på Samsø: Jeg bliver glad, når jeg ser møllen dreje
Kim Valentin: Bæredygtighed kræver fokus i investeringerne

Kim Valentin: Bæredygtighed kræver fokus i investeringerne

DEBAT: Et forøget fokus på bæredygtighed i investeringerne er nødvendigt for, at der kan komme et afkast, der lever op til de ønsker, der er til et etisk og grønt afkast på alle de milliarder, der er investeret, skriver Kim Valentin.