Civilt overblik: Unge pampere, årets personlighed og velgørenhed i pilleform

UGEREVY: Velkommen til årets første overblik over det civile Danmark. Der er både penge, politik og sport i spalterne. Og du kan også møde Årets Personlighed. 

Dav, mit navn er 2018. Jeg er den nye, der skal gøre jer selskab, efter at 2017 gik på pension.

Jeps, et nyt, jomfrueligt år ligger klar til at blive indtaget, gennemtravet og smidt på historiens mødding.

Fik du i øvrigt sagt pænt farvel til 2017?

Jamen så skulle du jo være klar til at kaste dig over de civile gøremål.

Vi starter med en forsinket julegave fra ledelsen af DUF til ledelsen af DUF. Formandskabet i paraplyorganisationen, Dansk Ungdoms Fællesråd, har nemlig fået en klækkelig lønforhøjelse. Og det får Ekstra Bladet til at kalde dem unge pampere.

Formand Kasper Sand Kjær får en lønstigning på 150 procent – fra et årligt honorar på 80.000 kroner til 200.000 kroner, mens næstformand Jens Nicolaj Malskær bliver løftet fra 60.000 til 100.000 kroner.

Lønstigningen bliver kritiseret af blandt andre Ungdommens Røde Kors – både i artiklen og på sociale medier.

 

 


DUF-formand Kasper Sand Kjær forstår ikke kritikken.

”Ungdommens Røde Kors har givet udtryk for deres synspunkt på vores delegeretmøde. De bad om en afstemning. Der var et flertal på 85-90 procent, som syntes, det var det rigtige at ændre budgettet, så honorarerne blev sat op. Jeg er meget trygt ved at have så bred en opbakning fra vores øverste myndighed. Det er sket meget åbent og demokratisk. Jeg har ikke siddet på et skjult kontor og sat mig selv op i løn,” siger Kasper Sand Kjær til Ekstra Bladet.

Vi bliver ved finanserne. For Novo Nordisk Fondens investeringsselskab, Novo Holdings, var parat til at låne Dansk Olieselskab et trecifret millionbeløb til at opkøbe Shells olieraffinaderi i Fredericia – altså indtil handlen i den forgangne uge gik i vasken.

Novo Holdings så raffinaderiet som en ”fornuftig investering,” der ellers ligger langt væk fra sundhedssektoren, som fonden plejer at investere i, skriver Børsen i artiklen her. Den ligger bag en betalingsvæg. 

Finansiering er også noget, der optager Mads Roke Clausen. Faktisk i en sådan grad, at han skipper jobbet som direktør i Mødrehjælpen for i stedet at forske i pengestrømmen på det frivillige, sociale område. 

I de næste tre år skal Mads Roke Clausen skrive ph.d. ved Roskilde Universitet. Og tanken er, at det skal munde ud i anbefalinger til bæredygtige forretningsmodeller for de foreninger, der arbejder på socialområdet.

“Målet er at styrke sektorens evne til at levere god velfærd og samtidig være et talerør for de svageste borgere, hvad enten det er hjemløse, handlede kvinder eller sårbare børnefamilier,” siger Mads Roke Clausen i artiklen her.  

Har du i øvrigt husket at tage dine piller?
Det er ikke for din egen skyld, vi spørger, men for almenvellets.

En ny app ved navn Drugstars sender nemlig penge afsted til en patientorganisation, hver gang en bruger husker at tage sin medicin.

Appen har eksisteret i snart et år og er blevet brugt af 50.000 mennesker. Og i den periode er der indsamlet 425.000 kroner, som er blevet spredt ud over 20 forskellige patientforeninger.

Lige nu er det folkene bag Drugstars, som i praksis betaler pengene. De modtager dog løbende donationer fra fonde og virksomheder, skriver Berlingske.

Og så til udlandet. Da Israel bankede i bordet, gav det rystelser på Asiatisk Plads i København. Og Danmark ændrede sin støtte til en række israelske og palæstinensiske menneskerettighedsorganisationer.

På israelsk opfordring har Udenrigsministeriet undersøgt 24 organisationer, som Danmark støtter i landene. Og da det kom frem, at en af organisationerne har opkaldt et kvindecenter efter en palæstinensisk terrorist, besluttede udenrigsminister Anders Samuelsen at tilbageholde støtten til samtlige organisationer, til undersøgelsen var afsluttet.

Undersøgelsen frikendte organisationerne for at have forbrudt sig mod formelle krav. Alligevel vil størstedelen af pengene ikke blive udbetalt, oplyser Udenrigsministeriet ifølge denne gennemgang af sagen i Information.

Samtidig afbryder Danmark sit samarbejde med Holland, Schweiz og Sverige om at støtte civilsamfundet i området.

Beslutningen kommer, samtidig med at FN advarer om, at Israel lægger hårdt pres på civilsamfundet i Israel og Palæstina. En samlet opposition har da også valgt at kalde Anders Samuelsen i samråd om sagen, fortæller Information her

Sku' vi ikke lige kåre årets personlighed? Jo, vi sku'!

Det er Oxfam!

Hvis du nu sidder og tænker: 'Er Oxfam en mand eller en kvinde, og hvor blev efternavnet af?', så er det, fordi årets personlighed ikke er en person, men derimod en organisation.

Læserne af det fransk baserede medie Euronews har med overvældende majoritet valgt den internationale sammenslutning af hjælpeorganisationer, Oxfam, som årets personlighed i EU. Dermed har Oxfam sluttet året i selskab med personligheder som Elon Musk og det islandske fodboldlandshold, der tog førstepladsen i to af de andre kategorier. Det kan du læse mere om her

Og sporten kort
Fodbold er ikke bare 90 minutter, 22 mand, 2 mål, 1 bold og en sejr til Tyskland. Det er også den største og mest oversete integrationssucces overhovedet. Det viser en opgørelse fra DBU Jylland, som er kommet frem til, at 36,5 procent af alle drenge i alderen 5-18 år med ikke-vestlig baggrund i Aarhus er medlem af en fodboldklub. Samtidig viser opgørelsen, at mange af drengene med ikke-vestlig baggrund fra udsatte boligområder spiller i en klub uden for området.

”De tal er enestående i forhold til, hvad vi ellers har set. De unge fra de udsatte boligområder, der spiller fodbold, melder sig som trænere eller dømmer kampe og klarer sig i almindelighed bedre end dem, der ikke tager del i foreningslivet,” siger integrationskonsulent i Danmarks Idrætsforbund Preben Astrup til Jyllands-Posten.

Mens fodbolden trækker indvandrerdrenge til, er læger, fysioterapeuter og andre på vej ud af sportsklubberne.

Årsagen er, at sundhedsfolk fremover skal betale et gebyr på 4.000 kroner om året, hvis de har mere end ét job – og altså også selv om der er tale om frivilligt arbejde, skriver Jyllands-Posten.

Dansk Idrætsmedicinsk Selskab har lavet en undersøgelse blandt sine cirka 500 medlemmer. Af dem har 188 deltaget, og heraf svarer 75 procent, at de enten allerede er stoppet i sportsklubben eller har tænkt sig at gøre det.

”Konsekvensen er, at der ikke vil være lægefaglig hjælp til stede på idrætsbanerne eller i hallen, fordi vores medlemmer har fået nok af unødigt bureaukrati og tilmed mister penge ved arbejdet, siger formanden, Kristoffer W. Barfod.

Ugen, der kommer, er stadig indhyllet i en feriedøs. Men lidt sker der dog. Onsdag inviterer Rådet for International Konfliktløsning til konference om konfliktforebyggelse i det internationale arbejde. Det er i Fællessalen på Christiansborg fra klokken 13 og fire timer frem.

Fredag inviterer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K) sammen med Danske Handicaporganisationer til konference på Scandic Sydhavnen i København. Her skal der diskuteres, hvordan flere mennesker med handicap kommer i job.

Konferencen starter klokken 8.45 og varer til fredagsøllen klokken 15.

Og således kom vi igennem årets første overblik. Pas godt på jer selv derude. Vi høres ved om en uges tid.

Forrige artikel Fra fond til forsker: For højt blodtryk kan skyldes for lidt kalium Fra fond til forsker: For højt blodtryk kan skyldes for lidt kalium Næste artikel Store navne i spil: Kandidaterne til nyt Frivilligråd præsenteret Store navne i spil: Kandidaterne til nyt Frivilligråd præsenteret