"Vi er fortvivlede over det. Man bliver helt stum over den dumhed”

UGEREVY: En aflyst rundbarbering, en celeber familiestrid og 600 forskningsmillioner er noget af det, vi skal omkring i ugens overblik. Og så skal vi afsløre, hvor citatet i overskriften kommer fra.

Herfra stammer citatet i overskriften. Har du stadig ikke regnet ud, hvad det går ud på, så få forklaringen længere nede i artiklen. 
Herfra stammer citatet i overskriften. Har du stadig ikke regnet ud, hvad det går ud på, så få forklaringen længere nede i artiklen. Foto: /ritzau/Morten Dresling
Carsten Terp Beck-Nilsson

Så blev det mandag, og det er der jo ikke noget at gøre ved – andet end at tage ugen ved hornene og komme i gang. Så det gør vi, og lad os afsløre, at vi skal rundt om den hellige, civile treenighed i dagens overblik: foreninger, fonde og frivillighed.

Lad os starte med den helt store nyhed i Foreningsdanmark – nemlig aflysningen af den planlagte rundbarbering. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) havde hvæsset ragekniven og var klar til at hente 90 millioner moms-kroner hos de alment velgørende foreninger. Men efter en støt voksende modstand ombestemte regeringen sig i sidste uge og droppede forslaget.

Det sendte – ikke så overraskende – et lettelsens suk igennem foreningslivet.

”Gud, hvor er jeg glad,” udbrød formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup:

”Jeg har talt med så mange foreninger den sidste måned, der har været utrolig bekymrede. Det er så dejligt, at de nu bare kan holde fokus på at fortsætte deres gode arbejde,” siger hun i artiklen her.

Det gode arbejde kunne for eksempel være det, Landsforeningen LEV gør, når de skaffer skånejob til handicappede. Det skete 615 gange i løbet af 2016, og det er noget af en håndsrækning – ikke kun til de handicappede, men også til kommunerne. De sparer nemlig 66.000 kroner, hver gang en kognitivt handicappet kommer i skånejob, viser en undersøgelse.

En af de kommuner, der har medvirket i undersøgelsen, er Kalundborg. Her anslår socialudvalgsformand Gunver Jensen (S), at 20-30 borgere er kommet i job i kraft af LEV. Det har sparet kommunen for et beløb på mellem 1,3 og 2 millioner kroner.

”Men det væsentlige for mig er ikke besparelserne, det er livskvaliteten," siger Gunver Jensen i artiklen her, hvor du kan læse mere om undersøgelsen.

De sociale gevinster ved foreningslivet er også i fokus i en artikel fra Politiken. Et forskningsprojekt dokumenterer nemlig, at socialt udsatte børn kan blive en del af lokalsamfundet, hvis de kommer ind i et foreningsfællesskab.

Udgangspunktet for projektet er Nørrebro United – en fodboldklub, som vil mere end bare at spille bold.

”De frivillige i Nørrebro United er ikke drevet af fodbolden alene, men af muligheden for at flytte mennesker," siger formand for klubben Flemming Jensen i artiklen, som kan læses her.

Inden vi forlader foreningslivet, skal vi lige nævne, at Ungdommens Røde Kors søndag fik ny formand. På organisationens landsmøde i weekenden blev 23-årige Troels Boldt Rømer fra Greve valgt til formand. Troels Boldt Rømer har tidligere været formand for Danske Skoleelever, været redaktør for Ræson og i øvrigt lavet massevis af frivilligt arbejde. 

Og så til det andet ben i treenigheden, fondene, som også har rørt på sig i den forgangne uge. Tirsdag kunne Altinget fortælle, at Novo Nordisk Fonden har afsat 600 millioner kroner over de næste fem år til forskere, der ellers kan have svært ved at få funding.

”Der har været mange programmer for yngre talenter og dygtige topforskere, men den store mellemgruppe har i en årrække været glemt. Og har du ingen mellemgruppe, så skaber du heller ikke topforskere. Vi skal derfor gøre det muligt for de visionære lektorer at udvikle sig, så de senere kan erstatte topforskerne, når de går på pension,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants, i artiklen her.

Uddelinger i den størrelsesorden kan landets mange tusinde mindre almennyttige fonde ikke prale med – dels fordi de er noget mindre end Novo-fonden, men også fordi de bliver begrænset i deres indtjening af rigide regler. Og med begrænset indtjening er der også begrænsede formuer at dele ud af, skriver nyhedsbrevet Danmarks Fonde.

I Sydfyenske Dampskibsselskabers Fond er uddelingerne for eksempel halveret siden starten af 00'erne, hvor fonden delte mellem halvanden og to millioner kroner ud om året. I dag ligger de årlige uddelinger på mellem 600.000 og en million kroner.

Årsagen er den såkaldte anbringelsesbekendtgørelse, der forpligter de almene fonde til lægge mindst halvdelen af formuen i sikre aktiver som stats- og realkreditobligationer.

”Det betyder i praksis, at halvdelen af formuen er inaktiv. Vi kan kun se på det og konstatere, at vi ikke kan ændre på det,” siger bestyrelsesformand i Sydfyenske Dampskibsselskabers Fond Jens Stephensen i artiklen her – hvis du vel at mærke har abonnement. 

En anden gruppe fonde, der også oplever snærende bånd, er de selvejende, sociale institutioner. Fordi de er oprettet som fonde, er de bundet af åregamle fundatser. Og det betyder, at de ikke kan indrette deres tilbud, så de passer til deres brugeres behov. Men nu vil socialministeren komme institutionerne til undsætning.

Efter at Altinget har beskrevet, hvordan fondene får nej til at udvide og modernisere deres tilbud og sågar til at skifte navn, bebuder Mai Mercado (K), at der skal findes en løsning.

”Jeg er klar over, at der eksisterer nogle problemstillinger, herunder fondsretlige problemstillinger, som vi skal gøre, hvad vi kan, for at finde hensigtsmæssige og balancerede løsninger på,” siger hun i artiklen her.

Og så lovede vi jo en celeber familiestrid. I sidste uge fortalte vi, hvordan Weekendavisen har gravet sig ned i familien Harlangs formueforhold. Kort fortalt går det ud på, at Christian Harlangs tre søskende anklager advokaten og fondsbestyreren for at malke familien for penge til at holde advokatkontor og privatforbrug kørende.

Nu svarer Christian Harlang igen – ikke i Weekendavisen, men i Ekstra Bladet. Og ifølge Christian Harlang er der intet at komme efter. Firmaet, for eksempel, kører, som det skal, bebuder han.

”Jeg har også private private midler til rådighed,” siger han, hvorefter Ekstra Bladet spørger:

Du er altså ikke på røven?

”Nej, absolut ikke – tværtimod,” svarer Christian Harlang i artiklen, som kan læses i sin fulde længde her.

Der skal tre f'er til at danne en treenighed. Og det tredje kommer her.

Er frivilligheden faldet markant? spørger professor Thomas Boje i et indlæg på Altinget. Baggrunden er en ny rapport fra Rambøll, som påpeger, at danskerne arbejder mindre frivilligt i dag end i 2012. Men Rambøll sammenligner med en SFI-opgørelse, hvis datasæt er så anderledes, at man ikke kan foretage en meningsfuld sammenligning, mener professoren.

”Mit ærinde med dette indlæg er ikke at affærdige Rambøll-rapporten. Det, jeg blot vil påpege, er, at det er påkrævet at basere sine resultater på ensartede datamaterialer, hvilket ikke synes gjort i de to sammenligninger,” skriver han i indlægget her.

Lad os føje et fjerde f til treenigheden. For frivillige skal også forsikres, når de laver frivilligt arbejde for kommunen. Faste læsere vil huske, det har været oppe at vende af adskillige omgange, fordi kommunerne ikke har haft lovhjemmel til at forsikre dem.

Men siden 1. juli har den hjemmel været på plads, og nu har Randers Kommune tegnet en forsikring, der dækker hele 2100 frivillige, fortæller formændene for sundheds- og omsorgsudvalget samt socialudvalget i et læserbrev i Randers Amtsavis. De håber dog, at der bliver brug for at udbetale et minimum af erstatning.

Og så til Ugens Lunde. Ja, indrømmet, det er ikke hver uge, vi har Esben Lunde (V) med, men i denne uge er der grund til det. Den gode miljøminister har nemlig smidt fire foreninger ud af bestyrelsen for Mols Bjerge Nationalpark. Og det er ikke gået upåtalt hen.

Måske har du allerede gættet, at det er denne historie, der er leverandør af citatet i vores overskrift. Ophavsmanden hedder Jens Kannegaard og er formand for en af de forviste foreninger, Museumsforeningen Ebeltoft og Omegn. Og lad os lige tage citatet en gang til:

”Vi er fortvivlede over det. Man bliver helt stum over den dumhed.” 

Esben Lunde mener, at de lokale har bidraget med det, de skulle. Derfor har ministeren reduceret antallet af bestyrelsesmedlemmer i nationalparken fra 15 til 11.

En anden af de forviste er Foreningen af Private Lodsejere i og omkring Mols Bjerge.

”Det er meget kritisabelt, at lodsejerne, der ejer 80 procent af nationalparken, sættes uden for indflydelse. Vi modtager dagligt publikum på vores ejendomme og jord. Vores fortsat positive gæstfrihed kræver indsigt og retten til indflydelse," siger Peter Skovgaard, der er formand for foreningen.

Det er Randers Amtsavis, der bringer historien, hvor Esben Lunde forsvarer sin beslutning. Og det kan du læse her.

I ugen, der kommer, sætter seks studenterorganisationer mandag fokus på de studerendes trivsel. Der vil være oplæg om angst, stress og depression. Dagen rundes af med et debatpanel af folketingspolitikere og fagpersoner. Det foregår i Fællessalen på Christiansborg og varer fra 11.30 til 16.00.

Mens de unges trivsel bliver diskuteret i København, bliver der i Aarhus sat fokus på fremtidens ældreliv. Det er PFA Pension, der inviterer til konference, hvor eksperter, ngo’er, virksomheder og toppolitikere skal debattere, hvordan vi ældes med ynde. Det foregår på DOKK1 og starter ligeledes 11.30, men strækker sig helt til 17.30.

Ved et gå-hjem-møde onsdag lancerer Den Sociale Kapitalfond sin beregner af den sociale værdi af at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet. Det foregår klokken 16 hos Erhvervsstyrelsen på Langelinie.

Torsdag er der møde om samarbejde mellem frivillige og kommuner i forbindelse med integration af flygtninge. Det er arrangeret af Røde Kors og Center for Frivilligt Socialt Arbejde og afholdes i Kolding KUC fra klokken 10-14.

Og fredag løber Arbejdspladsernes Motionsdag 2017 af stablen. Hvor og hvornår afhænger af, hvad din arbejdsplads har bestemt sig for.

Og med det er det slut herfra. Næste mandag er der efterårsferie, og vi udkommer ikke. Men vi er tilbage med et fyldigt og fyndigt civilt overblik mandag 23. oktober. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00