Civilt overblik: ”Vi skifter medarbejdere hyppigere ud, end vi ønsker. Det er ikke nogen hemmelighed”

UGEREVY: Sindssyg udskiftning af medarbejdere i velgørende forening, en ny alliance mod radikalisering og godt nyt for kvindefodbolden. Velkommen til det civile overblik.

Dem her bliver der flere af for tiden – altså kvinder med knopper under støvlerne. 
Dem her bliver der flere af for tiden – altså kvinder med knopper under støvlerne. Foto: Frank Cilius/ Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen tilbage til virkeligheden efter en solbeskinnet bededagsferie. Heldigvis har DMI lovet at genetablere normaliteten med en våd mandag. Vi skulle jo nødig glemme, at vi befinder os i Danmark.

Og lad os så komme i gang med overblikket over ugens civile højdepunkter.

Vi lægger for med en medarbejderflugt. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser har over en periode på tre år sagt farvel til 39 medarbejdere. Og det er en del i en forening, der i perioden gennemsnitligt har haft omkring 20 ansatte i sekretariatet.

Den høje udskiftningsfrekvens får da også eksperter i ledelse til at løfte øjenbrynene.

"Det lyder fuldstændig sindssygt, hvis 39 medarbejdere på under tre år har forladt en organisation med 20 ansatte," siger professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

Generalsekretæren i LMS, Steen Andersen, er da heller ikke glad for situationen.

"Vi skifter medarbejdere hyppigere ud, end vi ønsker Det er ikke nogen hemmelighed. Det ligger jo desværre lidt i, når man har mange projekter," siger han.

Du kan læse artiklen om medarbejderudskiftningen her. Og her finder du Steen Andersens svar på Altingets spørgsmål.

Efterfølgende tog Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm sagen op i Den Korte Weekendavis. Hendes take på sagen kan du høre her. Indslaget ligger 25 minutter inde i programmet.

LMS selv har også reageret Altingets artikler med en kommentar, hvor foreningen anerkender, at udskiftningen er høj.

”Vi arbejder hver dag for at styrke og forbedre kulturen i organisationen, og det gør vi i dialog med medarbejderne. Vi arbejder for at sikre et godt arbejdsmiljø, øget trivsel og fastholdelse af vores dygtige medarbejdere,” skriver LMS i kommentaren, som du kan læse i sin helhed her.

En ny alliance så dagens lys i sidste uge. Det er @lliancen mod radikalisering og ekstremisme, som er et samarbejde, der består af blandt andre PET, Dansk Ungdoms Fællesråd, Børns Vilkår, Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet, Trygfonden og Roskilde Festival Fonden.

Samarbejdet skal styrke og drive initiativer, som styrker børn og unges modstandsdygtighed mod ekstremisters budskaber og forsøg på at rekruttere dem.

Også Skolelederforeningen er med i alliancen. Formand Claus Hjortdal mener, at skolen er sat i verden for at give unge muligheden for et godt liv med uddannelse, indsigt og dannelse.

”En af vores mange opgaver er at gøre eleverne opmærksomme på de vildveje, som findes i samfundet, herunder risikoen for radikalisering,” siger Claus Hjortdal. Du kan læse mere om @lliancen her.

I omtrent samme boldgade har EU-Parlamentet bedt om at få sat penge af til NGO’er, hvis arbejde skal fremme demokratiet i Europa. Et stort flertal af de folkevalgte har anbefalet Kommissionen at skrive puljen European Values Instrument ind i EU’s langsigtede budget, der går fra 2021 og vedtages i år.
Puljen skal støtte projekter og initiativer, der fremmer europæiske værdier, og der skal være et særligt fokus på at engagere almindelige mennesker for at styrke forståelsen for pluralistisk og deltagerorienteret demokrati, skriver Globalnyt her.

Og så til sporten. Kvindesporten, vel at mærke.

Og vi starter med fodbold, hvor det ikke er nødvendigt med kvoter for at få flere kvinder på banen. For mens antallet af fodboldspillende børn og unge daler på Sjælland, stiger mængden af voksne kvinder. Det viser DIF’s nyeste opgørelse over medlemstallene hos DBU Sjælland.

Samlet set er antallet af medlemmer i fodboldklubberne faldet med knap 2000 fra 88.000 til 86.000. Men det er altså ikke kvindernes skyld. For i samme periode er 251 flere kvinder i alderen 25-59 år trukket i støvlerne. Det glæder formand for DBU Sjælland, Jakob Koed, men alligevel ikke mere, end at han er bekymret over det generelle fald i medlemstallet.

”Klubberne er under pres, så vi må alle forsøge at arbejde med tiltag, der kan vende den nedadgående tendens,” siger han her.

Og nu hvor vi har fat i sportspigerne, udbyder DIF en ny pulje, hvor klubberne kan søge økonomisk støtte til at afholde sportscamps for piger. Puljen er åben frem til 20. maj, og alle foreninger, der har aktiviteter for piger mellem 13 og 15 år, kan søge penge til afholdelse af lejre – dog maks. 20.000 kroner. Mere om det her.

Fra toppen af det sociale udkigstårn lader vi blikket glide over hele tre kontinenter. Og igen i dag er det med ført kikkert fra Sociale Entreprenører i Danmark.

Og vi starter i Europa, hvor den bæredygtige hollandske bank Triodos netop har udmeldt en pulje på 65 millioner euro, knap 500 millioner kroner, til sociale entreprenører i Holland, Belgien, Spanien og Frankrig.

Pengene bliver til stillet til rådighed for 430 iværksættere over de kommende fem år som lavrentelån. Det er EU’s program for beskæftigelse og social innovation. Du kan læse mere her hos Pioneer’s Post.

I Australien har Centre for Social Impact skudt et tocifret millionbeløb ind i at forbedre effekten af sociale projekter. Et nyt projekt til lidt over 50 millioner kroner skal finde frem til nye måder, aktørerne i den sociale sektor kan bruge til at forstå, opnå og måle den sociale effekt af deres arbejde. Det kan du læse mere om her.

Og så til USA, hvor et nyt studie fra University of Michigan og organisationen Ashoka giver nyt håb for mediebranchen. For i en tid med dalende tillid til medierne arbejder sociale innovatører verden over med nye modeller, der gentegner kontrakten mellem medier og brugere.

Set med civile briller er det særligt interessant, fordi hele 84 procent af de undersøgte medieiværksættere arbejder med at styrke brugernes egne muligheder for at skabe indhold og komme til orde.

Og flere end 30 procent af de sociale entreprenører bruger træningsprogrammer til at oplære lokale medier i at styrke de lokale borgeres repræsentation i medierne.

Det er Forbes, der bringer de opmuntrende nyheder. Og historien kan læses her.

Husk, at der er mere socialøkonomisk viden at hente hos Sociale Entreprenører i Danmark.

Ugen, der kommer, starter med, at Kroatien overtager EU-formandskabet. Og så er der selvfølgelig arbejderfællessang i efterdønningerne af overenskomstforhandlingerne i parker og på pladser landet rundt.

Men hvis du leder efter konferencer og seminarer at tilbringe din uge med, må du have tålmodighed indtil torsdag. Her kan du tage til seminar om den nye persondataforordning, hvis du vel at mærke er fra en lille eller mellemstor forening. Mette Grovermann fra Isobro vil fortælle, hvad den nye lovgivning betyder for foreningerne, og Torsten Højmark Hansen fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde vil hjælpe med at omsætte reglerne til hverdag gennem en workshop.

Det er CFSA, der står bag seminaret. Det finder sted hos Psykiatrifonden på Hejrevej 43 i København fra 10-15.

Samme dag lancerer Globalt Fokus, CISU og 92-gruppen i samarbejde en ny rapport, der gør op, hvordan Danmark står i forhold til at opfylde FN’s Verdensmål.

Det finder sted hos Globalt Fokus på Rysensteensgade 3 i København fra 13-15.30.

Ugen byder også på en halvrund. Det er Knud Kristensen, landsformand for SIND, som fylder 65. Det er tirsdag 1. maj.

Og dermed kom vi til vejs ende. Pas godt på jer selv og hinanden derude. Vi høres ved om en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00