Debat

DFUNK: I demokratiet er der plads til alle

DEBAT: Foreninger spiller en stor og vigtig rolle, når unge flygtninge skal integreres i det danske samfund, skriver Aja Lykke Heinze fra Dansk Flygtningehjælps Ungdom. Et samfund, hvor alle bør kunne deltage.

Dansk Flygtningehjælps Ungdom giver deres syn på, hvilken rolle foreninger spiller i demokratidebatten.<br>
Dansk Flygtningehjælps Ungdom giver deres syn på, hvilken rolle foreninger spiller i demokratidebatten.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aja Lykke Heinze
Landsformand for Dansk Flygtningehjælps Ungdom

Fakta
Deltag i debatten!
Send et bidrag til [email protected]

I DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom mener vi, at det er vigtigt, at alle, både danske unge og unge, som er kommet hertil som flygtninge, får mulighed for at tage del i det danske samfund. Her går foreningslivet, demokrati og integration hånd i hånd. Foreninger giver unge en mulighed for at være med i et fællesskab, der ruster dem til at deltage i samfundet og det større fællesskab i Danmark. At være del af en forening giver venskaber, netværk, selvtillid og en forståelse for det samfund, som for de unge, der er flygtet til Danmark, kan være svært at navigere i. Vi oplever, hvordan det er de små sejre, de mange nye venner og de forskellige udfordringer, man møder i en tryg ramme, der er med til at styrke den enkelte både fagligt og personligt. Det er vigtigt for den enkelte og for hele vores samfund. Om det er i kommunerne eller på asylcentret, så har alle unge brug for at have noget at beskæftige sig med, føle sig anerkendt, få venner og se en mulig fremtid for sig selv. Et stort ansvar, som vi som forening gerne hjælper med at løfte og arbejder aktivt med.

Hjælper nye medborgere
Vi arbejder med nogle af de sejeste, stærkeste, men også mest ressourcesvage og udsatte unge i Danmark. Vi har deltagere og frivillige, som kun har opholdt sig i Danmark i kort tid. De skal i en periode i deres liv, som er præget af spørgsmål om, hvem de er, og hvad de gerne vil, indstille sig på en ny tilværelse i Danmark – et nyt liv med nye venner, et nyt sprog, nye muligheder og måske uden deres nærmeste familie. Vi oplever, hvordan mange af de unge, der kommer hertil som flygtninge, har et højt ønske om at være en del af det danske samfund, få venner, tage en uddannelse, gå til fester, diskutere nyheder og politik, arbejde og stifte familie. Det er de samme ønsker og drømme som unge, der er vokset op i Danmark. Men vi oplever også, hvordan unge, der lige er kommet til Danmark, kan mangle en platform for at kunne opnå disse drømme. De mangler et sted, hvor de kan udfordre sig selv, møde andre unge og tage ansvar.

Mulighed for at blive en aktiv medborger
I DFUNK har vi siden vores etablering for syv år siden arbejdet for at skabe rammerne for, at alle unge i Danmark sammen kan arbejde for bedre vilkår og muligheder for flygtninge i Danmark - at alle unge kan blive en del af et socialt og interessebåret netværk, hvor de kan møde andre unge. Ved at blive en del af foreningslivet i Danmark, udvikler de unge sig personligt og får en større lyst og mod på at deltage i det danske samfund. Samtidig giver denne udvikling de unge bedre mulighed for at påvirke deres egen livssituation. Mange af de unge, som er kommet til Danmark som flygtninge, ønsker at blive hørt. Både hvad angår flygtninge- og asylspørgsmål, men i lige så høj grad andre samfundsmæssige spørgsmål som økonomi, politik og uddannelse. Derfor er det vigtigt, at de unge får muligheden for at deltage i politiske arrangementer, debatter og i de danske medier. Både for deres egen skyld, men også for at sikre, at alle, der bor i Danmark, får en stemme i den offentlige debat. For at give unge, der er kommet til Danmark, muligheden for at deltage og forstå det danske samfund, skal man inkludere dem og skabe rammer for, at de kan udvikle sig og tage et ansvar. Det handler ikke om konkrete begivenheder såsom bestyrelsesmøder, men en løbende udvikling hos den enkelte.

Foreninger giver alle en mulighed for at være med i et fællesskab, hvilket er vigtigt for at deltage i samfundet og det større fællesskab i Danmark.

Aja Lykke Heinze
Landsformand for Dansk Flygtningehjælps Ungdom

Personlig udfordring og venskaber
Helt konkret oplever vi, hvordan unge flygtninge for eksempel deltager på vores sommercamp, som vi afholder hver sommer, hvor de er sammen med andre unge. Dette giver venskaber og netværk i hele Danmark. Som en del af vores sommeraktiviteter bliver vedkommende engageret i en af vores frivilliggrupper i vedkommendes lokalområde og tager måske efter noget tid del i at koordinere aktiviteterne i denne frivilliggruppe samt tager kontakt til nye deltagere. Efterfølgende giver vi vedkommende mulighed for at være med til at planlægge den næste sommeraktivitet eller andre store aktiviteter og events, som vi afholder i DFUNK. Vi bakker vedkommende op i at tage ansvar og udfordre sig selv som frivillig. Dette gør, at flere får mod på at tage et større ansvar i at koordinere og tage ledende roller allerede få år efter, at de er ankommet til Danmark. Engagementet i DFUNK bliver en vigtig del af den unges integration i Danmark og forståelsen af det danske samfund. Samtidig er det at få venner og et netværk i Danmark ligeledes med til at gøre, at ensomhed ikke på samme måde er en del af de unges hverdag.
Det kræver tid og energi at blive aktiv medborger i det danske samfund. Både for danske unge og for unge, som lige er kommet hertil. Vores erfaringer i DFUNK er, at der ikke er nogen lige vej til, hvordan engagement og viden kan opbygges. Hvad, der er vigtigt, er venskaber, imødekommenhed, selvtillid, viden, udfordringer og glæde. Med dette skaber vi også mulighed for og lyst til at deltage i det danske demokrati og blive en aktiv medborger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00