DUF: Frivilligt arbejde bør udløse lovligt fravær

FRIVILLIGHED: Unge skal have mulighed for at arbejde frivilligt i skoletiden i op til 10 timer årligt, mener Dansk Ungdoms Fællesråd. Gymnasieeleverne bakker op om, at en frivillig indsats bør godskrives, men rektorerne vender tommelfingeren nedad.

Udmeldingen om lovligt fravær er en del af en samlet pakke på i alt 15 anbefalinger til, hvordan man kan øge unges engagement i demokratiet.
Udmeldingen om lovligt fravær er en del af en samlet pakke på i alt 15 anbefalinger til, hvordan man kan øge unges engagement i demokratiet.
Rasmus Dahl Løppenthin

10 timer om året.

Så meget bør elever på landets ungdomsuddannelser kunne arbejde frivilligt uden at få det registreret som fravær. Det mener Dansk Ungdoms Fællesråd.

"Vi mener, at det frivillige arbejde i ungdomsorganisationerne er et vigtigt supplement til den formelle undervisning. Du lærer eksempelvis rigtig meget både samfundsfagligt og kommunikativt ved at deltage i et møde med en lokalpolitiker," siger Kasper Sand Kjær, der er formand i DUF.

Han begrunder forslaget med, at en aktiv, frivilligt indsats kan være svær at kombinere med et tæt pakket undervisningsprogram.

Fakta
DUF har i bogen "Tag del i fremtiden" fremlagt i alt 15 anbefalinger til, hvordan man kan øge unges engagement i demokratiet.  

1. Kodeks for politisk dækning 
2. Skrappere moderation af debatter på nettet Politisk identifikation og relationer 
3. Inddrage ungdomspolitikere i den offentlige debat 
4. Mere politisk tv-indhold for unge
5. Skolevalg i hele grund- og ungdomsuddannelsessystemet 
6. Styrke samfundsfagsundervisning på erhvervsskolerne 
7. Fremme stillingtagen gennem samfundsfagsundervisningen 
8. Sikre ungdomsorganisationernes adgang til uddannelsesinstitutionerne 
9. Lovligt fravær for samfundsengagement
10. Lokale folkemøder 
11. Reform af den kommunale politiske styring 
12. Forbedre lokalpolitikernes arbejdsbetingelser 
13. Øge den lokale partistøtte via strukturer, der fremmer unges politiske deltagelse 
14. Faciliteter til ungdomsorganisationernes arbejde i alle kommuner 
15. Ungerepræsentation i alle kommuner

"Problemstillingen er bare, at det samfundsengagerende, frivillige arbejde ofte kolliderer med undervisningen. Centrale møder med eksempelvis politikere eller kommunen ligger typisk i undervisningstiden. Så man bør åbne op for, at elever kan få godskrevet 10 timer årligt," siger Kasper Sand Kjær, der er formand i DUF.

Hos Danske Gymansieelevers Sammenslutning, DGS, er man imod at registrere fraværstimer. Derfor bakker man også op om ideen bag DUFs forslag.

"Vi synes, det er en rigtig god idé at åbne op for, at en aktiv indsats i civilsamfundet kan blive godskrevet," siger formand i DGS, Veronika
Ahrensbøll Schult.

Hun mener dog ikke, at en fastlåst 10 timers-model nødvendigvis er den rigtige løsning.

"Jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige løsning for alle, og det bliver måske lidt rigidt. Jeg vil hellere have, at man ser på, om det går ud over det faglige. Og er det ikke tilfældet, kan man for min skyld godt arbejde mere end 10 timer frivilligt om året," siger Veronika Ahrensbøll Schult.

Rektorer siger nej
Gymnasie-ledernes interesseorganisation, Danske Gymnasier, er til gengæld anderledes lunkne ved forslaget.

"Vi anerkender, at noget frivilligt arbejde kan være særdeles lærerigt og gavnligt. Men vi er ikke tilhængere af, at man automatisk kan få godskrevet 10 timers fravær for at være aktiv i civilsamfundet. For selvom det frivillige arbejde kan være alment dannende, er det ikke nødvendigvis studieforberedende," siger formand Anne-Birgitte Rasmussen.

Om frivilligt arbejde skal kunne udløse lovligt fravær, må bero på en konkret vurdering, lyder det.

"Vi ser rigtig gerne, at eleverne er aktive i samfundet uden for skolen. Derfor er vi meget åbne over for, at man tager en dialog med sin rektor. Så kan man sammen se på, om en elev skal have godskrevet fravær for et konkret projekt," siger hun.

Anne-Birgitte Rasmussen mener dog, man skal passe på med at forskelsbehandle elever med fravær.

"Eleven fra et svagt hjem, som bliver nødt til at arbejde meget for at få råd til at få økonomien til at hænge sammen, får jo ikke lovligt fravær for sit fritidsjob. Så kan vi heller ikke per automatik godskrive elevers fravær, fordi de skal mødes med en borgmester," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00