Debat

DUF: Satspulje-bureaukrati ødelægger foreningslivets integrationsarbejde

DEBAT: De administrative omkostninger ved at være støttet af Satspuljemidler er ødelæggende for foreningslivets arbejde med integration, skriver formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær.

Hvis civilsamfundet skal kunne løfte integrationsopgaven, kræver det, at politikerne fjerner unødigt bureaukrati og skaber faste, langsigtede økonomiske rammer, skriver Kasper Sand Kjær.
Hvis civilsamfundet skal kunne løfte integrationsopgaven, kræver det, at politikerne fjerner unødigt bureaukrati og skaber faste, langsigtede økonomiske rammer, skriver Kasper Sand Kjær.
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kasper Sand Kjær
Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)

I min korte tid som formand for DUF har jeg allerede flere gange oplevet regeringens centrale ministre og politikere rose foreningslivet for at spille en nøglerolle i integrationen.

Fakta
Fra 3. december og et stykke ind i det nye år tager Altinget: civilsamfund integrationen af flygtninge og indvandrere og civilsamfundets rolle heri op til debat.

Et debatpanel vil løbende bidrage med indlæg, og derudover er det muligt at deltage i debatten ved at skrive til [email protected].

Følg debatten her.

Foreningslivet kan noget helt unikt i forhold til integration. Det er ingen i tvivl om. Alligevel er vi i DUF netop nu ved at sadle vores integrationsarbejde helt om og siger foreløbig farvel til vores mangeårige parløb med det offentlige puljesystem.

Styrket deltagelse blandt nydanskere
Gennem 11 år har DUF under rammerne af Satspuljen arbejdet med integration i det frivillige foreningsliv for børn og unge. Vi har været en aktiv og værdsat sparringspartner for skiftende ministerier og ministre. Samarbejdet har givet os mulighed for at søsætte flere indsatser for at inkludere nydanske børn og unge i foreningslivet og i demokratiet, og evalueringerne har været positive.

De administrative omkostninger ved at være støttet af Satspuljemidler har nærmest været omvendt proportionelle med puljernes størrelse og varighed.

Kasper Sand Kjær
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)

Vi har styrket nydanskeres deltagelse i demokratiske foreningsfællesskaber, og vi har ved hvert eneste valg arbejdet med at få unge nydanskere til at stemme, til at interessere sig for politik og til at stole på politikere. En meget stor del af de unge nydanskere, der i disse år blander sig i den offentlige debat, har været med i DUF's foreninger eller aktiviteter.

Foreningsindsats kan ikke "bestilles"
Vores foreninger har i 100 år bundet vores samfund sammen og skabt sammenhængskraft. Vi ved, at vi nedbryder fordomme, når nydanske børn og unge oplever, hvad foreningslivet er. De får kompetencer og netværk. De føler sig hørt og bliver anerkendt for deres bidrag til livet i foreningerne.

Vores foreninger er mere end en fritidsinteresse. De er fællesskaber, der styrker den demokratiske samtale, forståelsen af det danske samfund, vores værdier og frihedsbegreber. Jo stærkere fællesskab, jo bedre integration, som modvirker ungdomskriminalitet og radikalisering.

Vi ved også nu fra vores erfaringer, at foreningslivet ikke kan "bestilles" til at løse en aktuel udfordring et specifikt sted i samfundet. Foreningslivet består af oprigtige og mellemmenneskelige fællesskaber, fordi vi som frivillige brænder for en idé, og den idé er drivkraften i vores arbejde, uanset om det er tro, ideologi, spejderløfter eller noget helt andet.

Det er en af grundene til, at engagerende og demokratiserende integration i foreningslivet ikke matcher ministeriets puljesystem.

Et og to år ad gangen
Med undtagelse af én tre-årig aftale har alle DUF's bevillinger fra Satspuljen siden 2004 været to-årige eller endda et-årige. Det kæmpe bureaukratiske arbejde med at søge, monitorere, evaluere og afrapportere indsatsen til ministeriet er de seneste tre år vokset til op mod en fjerdedel af vores medarbejderes arbejdstid.

De administrative omkostninger ved at være støttet af Satspuljemidler har nærmest været omvendt proportionelle med puljernes størrelse og varighed. Konsekvensen er, at vi er hoppet fra tue til tue, fra projekt til projekt, for at skabe 'målbar social progression' – og skabe resultater, som skal være defineret på forhånd.

Foreningslivet fungerer bedst på egne præmisser, som matcher ildsjælene og "amatørerne" hos os. Vi kan ikke diktere, hvad DUF's medlemsorganisationers foreninger skal lave af aktiviteter, og vi kan ikke sige inden, hvad resultaterne bliver.

Vores foreninger vil gerne arbejde med integration. Men på en måde, der skaber energi i foreningen, og de længerevarende indsatser skal kunne udvikles undervejs.

Politikerne skal vise os tillid
Ministeriernes krav om detaljerede forandringsteorier og KPI'er passer meget dårligt med den måde, DUF og det øvrige foreningsliv arbejder på. Vi ændrer nu nødtvungent vores organisering på integrationsområdet og arbejder i disse dage på at definere vores egen, selvstændige indsats – dog på et helt andet blus end tidligere.

Hvis regeringen og ministeriet virkelig har visioner for, hvordan foreningslivet skal spille en rolle i forhold til integration, må de vise tillid til foreningerne. Vilkårene for bevillingerne er nødt til at ændre sig.

Sammen med idrætten står vi klar til at løfte opgaven med at fremme nydanskeres deltagelse i foreningerne og i demokratiet. Men det kræver, at de ansvarlige politikere baner vejen for nogle faste, langsigtede økonomiske rammer og fjerner unødigt bureaukrati.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)









0:000:00