Ekspert: Danmark har seks forskellige typer af frivillige

OPBRUD: Nye typer af frivillige pibler frem i civilsamfundet og udfordrer de traditionelle frivillig-organisationer, vurderer ekspert.  Se hvilke seks typer af frivillige, hun har identificeret.

Marie Baad Holdt er ved siden af konsulentstillingen i IngerFair også projektleder på FrivilligLaboratoriet ved Diakonistiftelsen.<br><br>
Marie Baad Holdt er ved siden af konsulentstillingen i IngerFair også projektleder på FrivilligLaboratoriet ved Diakonistiftelsen.

Rasmus Dahl Løppenthin

Frivillige er ikke, hvad de har været.

Det mener chefkonsulent i IngerFair, Marie Baad Holdt.

“Det er blevet sværere og sværere for organisationerne at rekruttere de traditionelle og loyale typer af frivillige til bestyrelsesarbejde og andre faste opgaver," siger hun og fortsætter.

“Der er sket noget i frivilligheden i forhold til de typer frivillige, vi ser nu. De fleste organisationer er bygget op omkring de her meget loyale frivillige, som godt kan lide faste strukturer, og de frivillige, vi ser, der kommer flere af nu, er de nye typer frivillige, der ikke nødvendigvis har lyst til at binde sig til en fast vagt - ikke som udgangspunkt i hvert fald.”

Marie Baad Holdts vurdering bakkes op af data fra Frivilligrapport 2014. Den viser, at flere af de store frivillig-organisationer får sværere og sværere ved at rekruttere frivillige til faste opgaver som eksempelvis bestyrelsesarbejdet.

“Folk har lyst til at handle lige nu og her, og det er mange af de etablerede frivillig-organisationer ikke gearede til at håndtere. De er stadigvæk fastlåst i en mere traditionel tanke om at tage små skridt ad gangen," lyder det.

Men det betyder ikke, at danskerne er holdt op med at være frivillige, pointerer Marie Baad Holdt. Danskerne måde at være frivillige på er bare i forandring, og vi udfører forskelligartede frivilligartede aktiviteter som aldrig før.

For at beskrive tendensen har Marie Baad Holdt sammen med resten af IngerFair-holdet opstillet seks arketyper af frivillige, som de vurderer præger civilsamfundet netop nu.

Konventionelle frivillige
Sammen med den jordbundne frivillige er det dem, de traditionelle organisationer er bygget op omkring. De konventionelle frivillige kan godt lide, at der er faste ramme. Og at de har lidt ejerskab og indflydelse på, hvordan organisationen fungerer via bestyrelsesmøder og generealforsamlinger. De går op i, at der er regler, rutiner og holder fast i gamle dyder. Den konventionelle frivillige tager det som en selvfølge, at en forening skal have kasserer og formand.

Jordbundne frivillige
De jordbundne udfører konkrete opgaver tæt på målgruppen i de store frivilligorganisationer. De er ikke interesserede i en masse møder og papirarbejde og søger heller ikke nødvendigvis det store ejerskab over deres indsats. De vil bare gerne komme i et aftalt, afgrænset tidsrum og hjælpe en bestemt målgruppe eller sag.

Sociale frivillige
De sociale frivillige er båret af andre incitamenter end selve sagen. Det betyder ikke, at det organisationen arbejder for, er uvæsentligt. Men den sociale frivilliges største prioriteret er et godt sammenhold og udvidelse af netværket. Den sociale frivillige kan blive tilfresstillet både ved at lave arbejde tæt på målgruppen og via bestyrelsesarbejde. Hvis ikke de føler, at det sociale i organisationen lever op til deres forventninger, kigger de sig om efter et andet sted at være frivillig.

Entreprenante frivillige
Det er en type frivillige, som får en god idé og forventer rammer, hvor der er plads til, at de kan føre den ud i livet. Hvis ikke rammerne er der, går den entreprenante bare et andet sted hen. De entreprenante frivillige kan sagtens fungere i en stor organisation på en konkret opgave, hvor de måske er med til at arrangere en stor fest eller et event. De er sværere at fastholde end de traditionelle typer af frivillige, fordi de har noget personligt på spil, som handler at sætte nye ting i søen.

Spontane frivillige
De spontane frivillige er typisk relativt travle mennesker, som ikke kan binde sig til et fast samarbejde med en organisation, men springer til for at løse konkrete opgaver, eksempelvis i forbindelse med en husstandsindsamling. Et eksempel er Marie Baad Holdts far på 77. Han har egentlig været en konventionel frivillig med mange års bestyrelsesarbejde på bagen. Men nu er han blevet pensionist og har alt for travlt til at binde sig noget fast, fordi han skal besøge en masse mennesker, ud at rejse med Maries mor - og have tid til at gå i haven. Han vil ikke skuffe nogen, så han fravælger at blive besøgsven, for han ved ikke, om han kan leve op til forventningerne om at komme regelmæssigt, og derfor bliver han mere en ad hoc type, som vælger at gå ind og hjælpe lidt hist og her uden at binde sig for meget.”

Kreative frivillige
Kreative frivillige er folk, som f.eks. i en kort, afgrænset periode giver en ydelse pro bono til en organisation, som de ellers skulle have betalt en stor sum penge for. Det kan være fotografen, som sympatiserer med en sag og kommer ind og tager nogle billeder, organisationen kan bruge i sine kampagner, for så at hoppe ud igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00