Finansielle fortrædeligheder, flygtninge som forretningsmulighed og fejring af de frivillige

UGEREVY: Finanser og frivillighed er de to hovedtemaer i denne uges civile overblik, der byder på alt fra formodet svindel til flygtninge som fremtidens forretningsmuligheder.

72 millioner kroner er på vej ud til det lokale foreningsliv, for eksempel til spejderne. 
72 millioner kroner er på vej ud til det lokale foreningsliv, for eksempel til spejderne. Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til ugens civile rundtur, der forhåbentlig efterlader dig i en mere veloplyst tilstand, end da du startede dagen.

Lad os lige lægge ordentligt fra land med en hyldest til de mange tusinde frivillige, som på daglig basis holder hjulene i gang i det ganske danske land. Med højt humør trods møje og besvær.

Still one of the funnier unexpected gifs I've seen.


Det var måske ikke helt det, Karl Aage Thomsen fra Vanløse havde i tankerne, da han i et læserbrev i Ældre Sagens medlemsblad opfordrede til en flagdag for frivillige.

”Der er efterhånden mange grupper, der får tildelt en flagdag for deres indsats for det danske samfund. […] Der bør også være en for de frivillige,” skriver han.

Og tanken om at hylde frivillige er ikke helt fremmed. For netop nu opfordrer Roskilde Festival, Coop, Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse til at indstille fantastiske frivillige, som så vil blive vurderet af en jury. Og ved et arrangement 20. december vil der blive kåret en vinder, som modtager 25.000 kroner.

Du kan indstille din yndlingsfrivillig frem til 10. december. Og det kan du læse mere om her.

Frivilligheden kan antage mange former. Hos Professionshøjskolen Metropol kan de studerende blive BørneBuddies, hvor de frivilligt kan hjælpe et barn, hvis far eller mor er død eller alvorligt syg, skriver Politiken.

”Vi vil gerne give dem et frirum, hvor det er dem, der sætter dagsordenen, og hvor de har en voksens fulde opmærksomhed, når de er sammen med deres buddy,” forklarer projektleder Dorte Lindstrøm Vilstrup fra Metropol i artiklen her.

Projektet har kørt i et år med støtte fra Egmont Fonden, og indtil videre har 77 familier deltaget. Der er uddannet flere end 60 BørneBuddies, og 35 nye er på vej.

Vidste du i øvrigt, at du kan abonnere på ildsjæle?
Henning Rasmussen, som i årevis har arbejdet med ildsjæle, har lavet websitet Civilian, hvor han fortæller historier om ildsjæle og deres bedrifter. Den kan du finde her.

I Ungdommens Røde Kors (URK) gider man ikke penge. Okay, det er en tilsnigelse, men det er sandt nok, at organisationen hellere vil have medlemmernes tid end deres penge. Derfor indfører de såkaldte handlingsmedlemskaber, som går ud på, at medlemmerne gennem deres handlinger gør samfundet bedre, og så slipper de til gengæld for at betale.

Og det er en god ide, der måske kan tiltrække unge, som ikke gider det traditionelle foreningsliv, mener forskeren Silas Harrebye.

”Traditionelt har det at være medlem af en forening krævet, at man deltog i generalforsamlinger og forholdt sig til paragraffer og vedtægter. Men hvis man ændrer den måde, man kan være frivillig på, og samtidig udfordrer selvforståelsen af det at være frivillig, så tror jeg bestemt, at man kan få mange nye kræfter mere og bedre i spil,” siger han i artiklen her

Helt finansielt frigjorte er URK dog ikke. For organisationen er grundigt fortørnet over at miste tilskud fra Dansk Ungdoms Fællesråd som følge af en ny fordeling af lottomidlerne.

”Vi er super ærgerlige over, at vores fællesskaber målt på kroner og øre ikke er lige så meget værd som nogle af de andre organisationer, man støtter,” siger formanden for Ungdommens Røde Kors, Troels Boldt Rømer, i artiklen her

I øvrigt er der penge på vej ud i foreningslivet. 72 millioner kroner, nærmere bestemt. Det er resultatet af en bred politisk aftale mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet.

Det er de såkaldte spillehalsmidler, der er lagt ud i otte puljer, som administreres af de store paraplyorganisationer – blandt andre DIF, DUF og ISOBRO. Og herfra skal pengene ekspederes videre ud i det lokale foreningsliv. De tekniske detaljer kan du læse mere om i aftaleteksten her.

I London sidder en mand, som har mange penge at styre. Han hedder Sean Hinton, og han er ansvarlig for mission related investments, altså investeringer, der understøtter formålet i mangemilliardæren George Soros fond, Open Society Foundations.

Og noget af det, Sean Hinton er mest optaget af at investere i, er flygtninge og migranter. Han mener nemlig, at der er tale om en kæmpe gruppe af entreprenører, arbejdstagere og forbrugere. De er bare svære at nå lige nu. Derfor skal der bygges er fundament, der gør det muligt at sætte deres ressourcer i spil. Og det er Sean Hinton klar til at investere i, fortæller han i dette interview med Altinget:

”Tænk på alle de store folkevandringer ind i Europa og alle de ressourcer, al den opfindsomhed og virketrang, de har bragt med sig. Hvis man kunne have investeret i dem, ville den investering have slået markedet i alle europæiske lande,” siger Sean Hinton i interviewet og tilføjer:

”Selvfølgelig ikke med det samme. Det tager generationer at bygge op, og det er ikke let. Men jeg mener, at vi som filantroper er nødt til at tage ansvar og påtage os den risiko, der ligger i det.”

Og så til en organisation, der ikke har styr på finanserne. Torsdag begærede bestyrelsen i den danske afdeling af Clean Clothes Campaign foreningenkonkurs.

Det fulgte efter en konstatering af alvorlige uregelmæssigheder i forbindelse med Danida-midler, som foreningen havde fået udbetalt fra den såkaldte CSR-pulje i 2013.

"Vi har i årevis holdt andre i ørerne, og så kan vi ikke engang holde styr på vores egen butik. Det synes jeg i virkeligheden er pinligt," sagde foreningens formand Magnus Nielsen til Altinget i denne artikel.

Og flere finansielle forviklinger. For som vi tidligere har fortalt, kan der gå grus i maskineriet, hvis man ikke får udformet sit testamente korrekt. Hvis modtageren af arven er en fond, skal der stå meget klart og tydeligt, at pengene er til uddeling. Ellers skal de tilgå fondens egenkapital.

Det har tidligere ramt Læger uden Grænser, men også Børnecancerfonden har penge stående, som de ikke kan få ud til de kræftramte børn. 100 millioner kroner, nærmere bestemt.

Professor ved Københavns Universitet Rasmus Feldthusen foreslår nu, at reglerne bliver ændret. For eksempel kunne man blødgøre dem, så i hvert fald beløb under en million kroner kan komme direkte ud at arbejde – også hvis testamentet ikke er skrevet helt efter bogen.

“De fleste mennesker må formodes at ønske, at pengene kommer ud at arbejde i de her fonde,” siger Rasmus Feldthusen i artiklen her.

Ugen, der kommer, starter med en mandag. Og når vi nu har fået slået det fast, kan vi komme videre med ugens første arrangement, nemlig en konference om samskabelse. Den er arrangeret af Roskilde School of Governance, varer fra kl. 9.00  til 16.15 og foregår på Roskilde Universitet.

Tirsdag afholder Center for Frivilligt Socialt Arbejde sin årlige Decemberkonference. I år handler konferencen om frivillighed og professionalisering og foregår fra 9.30 til 16.00 i Odeon i Odense.

Vi har en enkelt rund fødselsdag i denne uge, nemlig Morten Thomsen, stifteren af Livslinien, so fylder 50 på lørdag.

Og så er det også værd at notere, at Friluftsrådets formand er blevet slået til ridder af Dannebrog. Lars Mortensen har fået ordenen for sit mangeårige engagement i det frivillige foreningsliv. Korset blev overrakt 27. november på selve dagen, hvor rådet fylder 75 år. Det kan du læse mere om her.

Og dermed nåede vi til vejs ende. Der er et nyt overblik om en uge. Hvad det kommer til at rumme, er op til dig og alle de andre i det civile Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00