Folkemødet flytter hjemmefra

FOLKEFEST: Med inspiration fra Roskilde Festival flytter Bornholms Regionskommune Folkemødet over i en forening, som skal sikre økonomien og på sigt sprede pengegaver ud over det lokale foreningsliv.

"Folkemødet er blevet så stort, at det skal ud og stå på egne ben," siger borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll (S), her efter åbningen af sidste års Folkemøde. 
"Folkemødet er blevet så stort, at det skal ud og stå på egne ben," siger borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll (S), her efter åbningen af sidste års Folkemøde. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Folkemødet er vokset sig for stort til Bornholms Regionskommune. De kommunale rammer klemmer og gør det svært at udvikle den politiske festival i Allinge. Derfor flytter kommunalbestyrelsen Folkemødet ud af kommunens hænder og over i en nystartet forening.

”Det har aldrig været meningen, at Folkemødet skulle være et kommunalt projekt. Det startede i kommunen, men nu er det blevet så stort, at det skal ud og stå på egne ben. Derfor kigger vi på en foreningskonstruktion, som kan give det et liv, hvor det kan udvikle sig,” siger Winni Grosbøll (S), borgmester i Bornholms Regionskommune.

Der er to hovedårsager til kommunens træk, fortæller borgmesteren.

Den ene er at udvikle den forretningsmæssige del af Folkemødet, så der kan skabes økonomi til at udvikle arrangementet. Den anden årsag er, at arbejdet med at inddrage frivillige ligger bedre i foreningsregi.

”Ingen af de to ting er kommunale spidskompetencer. Så ved at danne en forening med en bestyrelse har vi mulighed for at få nogle mennesker ind med forskellige kompetencer – for eksempel på frivilligområdet, det organisatoriske, politiske, juridiske og økonomiske,” siger Winni Grosbøll.

Vil tjene penge på øl og mad
Ikke mindst økonomien spiller en stor rolle. I de år, Folkemødet har eksisteret, er økonomien i arrangementet firdoblet fra knap 2,5 millioner kroner i 2011 til næsten 10 millioner kroner i budgettet for i år.

Det har medført et stigende behov for finansiering, som kommunen har haft stadigt sværere ved at imødekomme – ikke mindst fordi kommuner, ifølge kommunalfuldmagten, ikke har lov til at drive erhvervsvirksomhed.

”Så længe Folkemødet ligger under en kommune, kan man ikke tjene penge, og det vil sige, at det er svært at generere indtægter, der kan betale for de stigende udgifter, vi har. Det er noget af det, man kan kigge på i en forening,” siger Winni Grosbøll.

Hun peger på, at en forening for eksempel kan hente penge ind på salg af øl og mad under Folkemødet.

”Roskilde Festival tjener en del af sine penge på ølsalget. Og det er noget, vi har skelet til. For der løber rigtig mange penge igennem Folkemødet. De kommer bare ikke organisationen Folkemødet til gode,” siger Winni Grossbøll og fortsætter:

”Til gengæld har organisationen alle udgifterne til Folkemødet. Så hvis man bare kunne få en promille ind, kunne man udvikle arrangementet og skabe en festival, der kunne vokse år for år.”

Flere overnatningspladser for deltagerne i Folkemødet er også en opgave, der ligger helt naturligt for den kommende forening, pointerer borgmesteren.

Endemålet er en fond
Det er dog ikke kun økonomi, der ligger bag beslutningen. Der ligger også et ønske om at inddrage det lokale foreningsliv mere i Folkemødet.

”Det er jo en mulighed for at inddrage nogle af de lokale organisationer og deres mange frivillige - og sikre, at de også kan få andel i udviklingen af Folkemødet,” siger Winni Grosbøll.

På sigt forestiller hun sig, at den politiske festival – med tydelig inspiration fra Roskilde – skal lægges ind i en fond, hvis overskud skal gå til det lokale foreningsliv.

”Tanken er, at et eventuelt overskud – efter penge til udvikling af Folkemødet – skal gå til børn, unge og kultur i lokalområdet, så pengene går tilbage til det område, der lægger rammerne til Folkemødet,” siger Winni Grosbøll.

På et kommunalbestyrelsesmøde den 30. marts stiftes foreningen med en bestyrelse på seks mand, som så får mandat til at finde endnu ti mennesker, der kan varetage driften og udviklingen af Folkemødet.

Sekretariatet for den nye forening kommer til at ligge i Allinge, hvor det også er tanken, at den skal lave forskellige arrangementer på folkemødefredage spredt ud over året.

Ændringerne får dog ingen betydning for Folkemødet 2016, men træder først i kraft efter sommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

0:000:00