Debat

Tidligere lektor: Realdania afviser alt, selv om egenkapitalen svinder

REPLIK: Realdania siger, at deres er egenkapital er intakt, men tages der højde for inflationen, kan man se, at tendensen er klar, Realdanias egenkapital er klart nedadgående, skriver Kristian Kristiansen.

Superkilen er en af mange projekter, som Realdania har støttet. 
Superkilen er en af mange projekter, som Realdania har støttet. Foto: Jens Nørgaard Larsen /Scanpix Ritzau
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Kristiansen
Tidligere lektor på DTU, studieleder for master-efteruddannelsen for ledelse i byggeriet og sekretariatsleder for Byggeriets Udviklingsråd

Realdania er ofte blevet kritiseret for at sætte pengene til, tiltage sig magt og optræde  konkurrenceforvridende. Og hver gang har Realdania afvist al kritik: Kritikerne har altid fuldstændig misforstået det hele.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Realdania (i Altinget den 23/3) afviser min dokumentation af, at Realdanias egenkapital svinder. Men det er interessant, at investeringsdirektøren selv rykker ud med en stor artikel allerede dagen efter.

Og det er pudsigt, at samme Peter Johansen hævder, at 22 milliarder i dag er ligeså meget værd som 22 milliarder for 15 år siden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

De fleste mennesker ved, at inflationen gør, at ens opsparing skal vokse i kroner og øre. I den pågældende periode har inflationen været cirka 30 procent.

Lidt mere teknisk er det, at en graf, der svinger vildt og op ned, bedre kan beskrives hjælp af en tendenslinie. Tendensen for Realdanias egenkapital er klart nedadgående. 

Tendensen for Realdanias egenkapital er klart nedadgående. 

Kristian Kristiansen
Tidligere lektor på DTU

Uddeler penge til sig selv
For at forstå, hvad der er blevet af den formue, som Realdania havde for 15 år siden, er nøgleordet "uddelinger". På almindeligt dansk betyder "uddeling" noget, man giver til andre. I Realdanias terminologi er uddelinger noget, man giver til sig selv.

Realdanias "uddelinger" er i stort omfang overførsler internt i Realdanias egen koncern. Realdania giver sig selv penge til risikable byudviklingsprojekter, opkøb og udlejning af ejendomme, drift af herregårdshoteller, investeringer i en multiarena i Ørestaden, parkeringsanlæg, konsulentvirksomhed og meget andet.

Realdania kalder sig for en "filantropisk virksomhed", fordi man mener, at disse forretningsaktiviteter i sig selv er uselviske: en gave til Danmark.

Og det er også her, man kan finde forklaringen på Realdanias svind i egenkapitalen. Pengene forsvinder ud i  Realdanias mange forretningsaktiviteter, hvor der ofte er underskud.

Realdania har meget store omkostninger: Der er mere end 300 medarbejdere i koncernen, en særdeles attraktiv aflønning af ledelsen og mange dyre bygninger.

BLOX-bygningen i Københavns Havn kan illustrere dette. Den har kostet to milliarder. Der er mest kommercielle aktiviteter i bygningen: parkeringsanlæg, luksuslejligheder og erhverv.

En mindre del skal bruges af Realdanias egne og relaterede virksomheder og organisationer. Udlejningsaktiveterne vil aldrig kunne forrente to milliarder. Realdania betragter BLOX som en gave til det danske folk.

Vær ærlig omkring uddelinger
I stedet for at lave spin burde Realdania fortælle ærligt, hvad man uddeler penge til og hvorfor. Realdania oplyser kun det årlige uddelingsbeløb og beskriver nogle få, udvalgte projekter.

For at skrive min bog "Kreditforeningen, der ville noget større end at give penge til andre" måtte jeg grave dybt i et stort materiale. Og jeg blev forbløffet over, hvor dårligt Realdania anvender sine midler.

Men det giver mening set i sammenhæng med forhistorien, hvor det lykkedes Foreningen RealDanmark at undgå at blive omdannet til en almennyttig fond og i stedet fortsætte som en foreningsejet virksomhed.

 

Læs Realdanias svar her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00