Formand foreslår nyt ministerium: "Vi har vænnet os til, at det civile har en sekunda-agtig position"

POLITIKUDVIKLING: Civilsamfundet skal have sit eget ministerium, mener formand for Frivilligrådet. Det skal være slut med at negligere en sektor, der repræsenterer syv procent af Danmarks BNP, lyder det.

En kommende regering bør efter valget introducere et helt nyt ministerium for civilsamfund.

Det mener Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

"Det ville styrke sektoren, hvis man havde et ministerium, som kunne arbejde mere systematisk med rammevilkårene for forskellige typer af frivillige indsatser," siger han.

Mads Roke Clausen lancerede udspillet i en kronik til Politiken tidligere på ugen og har over for Altinget uddybet, hvorfor det ikke længere er nok at beskæftige sig med civilsamfund i regi af eksempelvis Kulturministeriet og Socialministeriet.

"Vi har en sociaminister, som rigtig gerne vil civilsamfundet. Hun har også søsat konkrete initiativer som civilsamfundsstrategien og det nye frivilligråd. Men når vi kigger på tværs af regeringen, må vi også konstatere, at det ikke er noget, der er højt oppe på agendaen," siger Mads Roke Clausen, som understreger, at det samme billede har tegnet sig under tidligere regeringer.

Det seneste eksempel er ifølge Frivilligrådets formand, at regeringen og Dansk Folkeparti sløjfede satspuljen uden dialog med civile aktører.

"Det er i mine øjne et udtryk for, at man negligerer den enorme værdi, der bliver skabt i det civile samfund," siger Mads Roke Clausen og fortsætter:

"Det er vigtigt for mig, at det her ikke er en kritik af eksempelvis Mai Mercado, der også har en stribe andre udfordringer at beskæftige sig med som socialminister. Men det er baseret på en analyse af, hvordan man får hele regeringsapparatet til at forstå, prioritere og beskytte civilsamfundet," siger Mads Roke Clausen.

Har stor samfundsværdi
Sektoren repræsenterer en stor værdi, som politikerne alt for ofte overser, mener han.

"Det samlede civilsamfund udgør syv procent af BNP. Til sammenligning repræsenterer landbruget to procent, og det ville jo være utænkeligt, at der ikke var et ministerium, som skulle sikre ordentlige betingelser for landbrug og landmænd," siger Mads Roke Clausen.

"Men vi har vænnet os til, at det civile har en sekunda-agtig position," fortsætter han.

Mads Roke Clausen forestiller sig, at det civile ministerium analogt til Erhvervsministeriet primært skulle beskæftige sig med frivilligorganisationernes rammevilkår.

"Det her er bestemt ikke et forsøg på at djøficere sektoren. Tværtimod. Ligesom et Erhervsministerium arbejder for at sikre mindst mulig bureaukrati for virksomhederne, skal et Civilsamfundsministerium gøre det samme for det frivillige Danmark," siger han.

40 procent af danskerne arbejder frivilligt, hvilket er et meget højt tal i en international kontekst. Hvorfor er der behov for et øget politisk fokus på en sektor, der så ud til at klare sig glimrende?

"Det er rigtigt, at danskere er frivillige. Det skal vi være stolte af, og det viser, der er noget, vi skal værne om. Men vi ser desværre en tendens til, at der bliver lagt færre timer. Og så er der jo især på socialområdet en masse kortsigtede puljer, som bestemt ikke er hensigtsmæssige," siger Mads Roke Clausen.

Skal fokusere på rammevilkår
Han understreger samtidig, at forslaget ikke nødvendigvis skal spille ind på en dagsorden, der handler om samskabelse.

"Det her ministerium skal for mig at se primært beskæftige sig med rammevilkårene og sikre en mere stabil finansiering af eksempelvis den sociale sektor. Man skal passe på ikke at have for konkrete politiske dagsordener og tænke det for instrumentelt. Hvem der skal lave partnerskaber med hvem, skal de civile organisationer selv finde ud af," siger han.

Mads Roke Clausen mener samtidig, at en del af eksempelvis udlodningsmidlerne og de kommende reserve skal følge med over i nyt Civilsamfundsministerium.

"Den del af puljerne, som går til det civile, skal følge med. Det er sådan, jeg tænker det. Hvis ikke der er ressourcer til at investere i civilsamfundet, risikerer det at blive en rent symbolsk funktion," siger han.

Forrige artikel Direktør i Nordea-fonden: Vi skal være den brede fond for hele folket Direktør i Nordea-fonden: Vi skal være den brede fond for hele folket Næste artikel Fra fond til forsker: Madingeniør får stor donation fra Villum Fonden Fra fond til forsker: Madingeniør får stor donation fra Villum Fonden