Debat

Videncenter: Folkemødet skal skabe mere plads til små foreninger

REPLIK: Center for Frivilligt Socialt Arbejde bakker op om Dansk Ungdoms Fællesråd og efterlyser mere rum for små foreninger på Folkemødet. Civiltinget var desværre ikke løsningen, skriver to af centrets medarbejdere.

Rasmus Dahl Løppenthin

Redaktør På Altinget Idræt.

Tidligere redaktør på Altinget Udvikling og journalist på Altinget Civilsamfund.

Har en kandidatgrad i filosofi og journalistik fra Roskilde Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laura Auken og Suzette Frovin
Centerchef og kommunikationskonsulent, Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Lørdag eftermiddag, mens der var allerflest mennesker på Folkemødet, gik vi ned til Civiltinget. Et helt nyt telt, som Folkemødet stillede til rådighed for mindre foreninger. En af Center for Frivilligt Socialt Arbejdes opgaver er at rådgive mange af de mindre foreninger, der udgør en væsentlig del af det danske civilsamfund. Vi ved derfor, at de mange små foreninger har mange praksisnære erfaringer med at udvikle vores samfund og gerne vil dele ud af deres erfaringer. Derfor er vi glade for, at Bornholms Regionskommune, Folkemødets arrangør, i år tog initiativ til nyskabelsen Civiltinget for at give plads til små og mindre foreninger på Folkemødet.  

Vores oplevelse var desværre, at ideen var bedre end udførslen og formidlingen. Teltet var både svært at finde, og i det upersonlige telt var det svært at genkende det sprudlende civilsamfund, vi møder i vores daglige arbejde. Ved indgangen til teltet hang et lille program over aktiviteterne i teltet. Det fremgik kort, hvilke foreninger der stod bag aktiviteterne i teltet, men ikke hvad aktiviteterne handlede om, eller om det var en debat, en workshop eller noget helt nyt. Inde i teltet sad tre kvinder på høje stole og talte for en håndfuld tilhørere på hvide plastikstole. Det var desværre ikke en oplevelse, der inviterede til at sætte sig ned og være nysgerrig på, hvad de små foreninger i Danmark er optaget af og har at byde på. Vi var da også de eneste forbipasserende, der blev stående og lyttede med den solrige lørdag eftermiddag.

Støtte til mindre foreninger
Folkemødet kan noget helt særligt, men det er i den grad de store organisationer og kommunikationsbureauer, der sætter dagsordnen. Og det på trods af, at de små og mellemstore foreninger i det daglige løfter store og vigtige frivillige opgaver. Derfor er det, som også DUF påpeger, nødvendigt, at alle foreninger, uanset økonomisk formåen, får lettere adgang til Folkemødet.

Forhåbentligt vil den nystiftede forening bag Folkemødet bruge erfaringerne fra i år til at give Civiltinget en mere central placering. Samtidig er der brug for støtte og sparring til foreningerne både før og under Folkemødet. En erfaren vært og projektleder kunne fx give kvalificeret sparring på indhold, formidling og metoder, foreslå mulige samarbejdspartnere og sammen med foreningerne skabe et åbent og dynamisk telt, som for alvor giver Folkemødets gæster et indtryk af, hvad de mindre foreninger har at byde ind med.

På den måde kan Folkemødet bidrage til både at skabe opmærksomhed om de mindre foreningers vigtige arbejde og til at kapacitetsopbygge foreningerne, så de bliver endnu bedre til at få den værdifulde viden og erfaring, de har, ud over rampen. Det er positivt, at Michael Valentin, der er formand for den nye forening bag Folkemødet, nu vil se på, hvordan også mindre aktører i højere grad kan blive en del af den årlige fest for civilsamfundet og demokratiet. Ved at afsætte de nødvendige ressourcer og på den måde sikre, at alle dele af civilsamfundet har mulighed for at komme til orde, kan Folkemødet for alvor blive folkets møde.

Rettelse 13:03: I rubrikken kaldte vi en tidligere version Center for Frivilligt Socialt Arbejde et frivilligcenter. Det er nu rettet til videncenter, da det er en mere præcis betegnelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00