Frivillige førtidspensionister syr tøj til genbrugsbutik: “Det er rart at bidrage”

GIVRUM: Psykisk sårbare strikker og syr varer til en genbrugsbutik på Frederiksberg. Projektet har længe hængt i en tynd tråd, fordi Diakonissestiftelsen mangler at få udbetalt 800.000 kroner fra satspuljen.

Rasmus Dahl Løppenthin

Ved første øjekast ligner den lille forsamling syerske og strikkerske en ganske almindelig venindeklub for kvinder i den bedste alder. De sidder i et baglokale til Diakonissestiftelsens genbrugsforretning og laver, tøj, hagesmækker til babyer, karklude og andet blødt habengut af garnrester, som folk har doneret.

Men selvom de ivrigt udveksler idéer og skabeloner og har let til latter, har flere af de omtrent 10 kvinder ofte ondt i livet uden for det kreative værksted. Nogle er førtidspensionister, flere er psykisk sårbare. Andre er ensomme.

Maylasisk kvinde har haft svært ved at etablere et dansk netværk, fordi hun har svært ved sproget. Hun bruger GIVRUM til at lære dansk og har som bonus også lært at sy.
Maylasisk kvinde har haft svært ved at etablere et dansk netværk, fordi hun har svært ved sproget. Hun bruger GIVRUM til at lære dansk og har som bonus også lært at sy. Foto:

“Det er virkelig et frirum at komme her og være med til at hygge,” siger en kvinde i anden halvdel af 40’erne, der er i værkstedet et par timer om ugen.

Dokumentation

Om GIVRUM

Projektet startede i 2014 og har i alt 60 brugere, som kan være alt fra psykisk sårbare til ensomme. Tilfælles for langt de fleste er, at de til tider har ondt i livet.

Folkene bag projektet har ikke ønsket at have en skarp skelnen mellem brugere og frivillige; derfor kalder man alle frivillige.

Filosofien er, at etablere nogle værksteder, hvor de frivillige kan skabe ting sammen.

"Hele tanken med GIVRUM er, at skabe en ramme hvor vi mødes om at være kreative i stedet for at have fokus på de udfordringer, vi hver især har. Vi kalder det at mødes om det fælles tredje. Det er blandt andet også derfor, vi kalder alle, der kommer her, for frivillige," forklarer projektmedarbejder Signe Bang Hansen.

GIVRUM er blandt de 22 projekter, som mangler at få udbetalt deres penge 2016-midler fra satspuljen.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00