Debat

Globalt Fokus: Moms-finansforslag vil ramme os og andre organisationer

DEBAT: Regeringens finanslovsforslag om momskompensation vil ramme og begrænse civilsamfundsorganisationer, som den selv samme regering regner med skal hjælpe med at nå FN’s verdensmål, skriver Peter Christiansen, Globalt Fokus.

Foto: /Pressefoto
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Christiansen
Sekretariatsleder i Globalt Fokus

Som det har været diskuteret i nærværende medie, har regeringen i sit finanslovsforslag lagt op til at nedlægge ordningen om delvis momskompensation for godkendte, almennyttige foreninger. I Globalt Fokus mener vi selvsagt, at dette er det helt forkerte sted at spare.

Dels mener vi principielt ikke, at det er rimeligt, at midler, der er givet til velgørende formål, beskattes. Men hvad vigtigere er, vil denne for regeringen beskedne besparelse ramme de mange civilsamfundsorganisationer, der hver dag leverer vigtige bidrag til vores velfærd og samfund generelt – en rolle, som alle forventer vil vokse i de kommende år.

Verdensmålene kræver alle aktører
I sin præsentation af forslaget til næste års finanslov lagde finansminister Kristian Jensen (V) selv vægt på vigtigheden af at arbejde frem mod opnåelsen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Målene opstiller en række konkrete pejlemærker for, hvilken vej vi ønsker at flytte vores samfund – både nationalt og globalt – og netop nu diskuteres det flittigt af både politikere, virksomheder, borgere og civilsamfund, hvordan vi sammen og hver for sig kan bidrage til denne dagsorden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Én ting er alle dog enige om: Hvis målene skal nås, skal alle aktører på banen. På denne baggrund undrer det os, at man i samme finanslov lægger op til at svække rammevilkårene for de almennyttige foreninger, der både globalt og her i Danmark yder et kæmpe bidrag for at løfte de svageste i samfundet og derved bidrage til opnåelsen af FN’s verdensmål.

I alt lægges der op til en nettobesparelse på cirka 90 millioner kroner ved at ned- eller omlægge ordningen. Det er klart vores vurdering, at vi som samfund risikerer at tabe langt mere, end vi står til at spare. Først og fremmest gør ordningen hundredvis af organisationer i stand til at gennemføre konkrete aktiviteter og derved løfte vigtige opgaver i samfundet.

I de senere år har vores godt 80 medlemsorganisationer nydt godt af ordningen for i gennemsnit cirka 10 millioner kroner om året, og der er ingen tvivl om, at en fjernelse af ordningen vil kunne mærkes.

Peter Christiansen
Sekretariatsleder i Globalt Fokus

Dette gøres blandt andet ved at engagere frivillige – et aktivitetstab, der ikke er kan indfanges i et finanslovsregnskab, og som ikke umiddelbart kan dækkes af det offentlige.

Man bør støtte og ikke begrænse civilsamfundet
Derudover mener vi, at ordningen, som den er skruet sammen i dag, understøtter, at man får langt mere for de afsatte midler, end hvad beløbet umiddelbart dækker over. Lad mig herunder fremhæve to:

For det første er det ordningens natur, at der er en markedsbaseret incitamentsstruktur. Dette skal forstås på den måde, at størrelsen af momskompensationen stiger i takt med foreningernes evne til at indsamle private bidrag. Ordningen understøtter derved også et rimeligt politisk ønske om en folkelig forankring af og engagement i de almennyttige foreningers arbejde.

For det andet ligger der i ordningen en form for multiplikatoreffekt idet momskompensationen kan budgetteres som ubundne midler og derved understøtte nye aktiviteter sigtet mod at engagere danske borgere, frivillige, virksomheder og lignende i foreningens aktiviteter.

I de senere år har vores godt 80 medlemsorganisationer nydt godt af ordningen for i gennemsnit cirka 10 millioner kroner om året, og der er ingen tvivl om, at en fjernelse af ordningen vil kunne mærkes.

Vi vil derfor på det kraftigste opfordre regeringen og Folketingets partier til at genoverveje dette forslag og i stedet fortsætte arbejdet med at understøtte et bredt, aktivt, mangfoldigt og almennyttigt civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00