Nyt studie: Danskerne tøver med at deltage i forenings-demokratiet

IDRÆT: Danskernes engagement i foreningslivet halter langt efter Spanien, Tyskland og Schweiz, viser nyt studie. Men data er for svage til at sammenligne på tværs af landegrænser, indvender DIF.

Danskerne elsker at dyrke idræt i en forening. Men vi er mere fodslæbende, når det er blevet tid til den årlige generalforsamling, viser nyt studie.
Danskerne elsker at dyrke idræt i en forening. Men vi er mere fodslæbende, når det er blevet tid til den årlige generalforsamling, viser nyt studie.Foto: Polfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

De her tal er meget overraskende.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

Danske sportsklubber har svært ved at engagere medlemmerne i foreningsdemokratiet. Det viser et nyt, internationalt studie, som sammenligner medlemmerns engagement i sportsklubber i 10 europæiske lande.

42 procent af de adspurgte europæere svarer, at de deltager i klubbernes årlige generalforsamling. Danskerene trækker dog det tal gevaldigt ned: Blot 22 procent angiver, at de møder op for at vælge dirigent og diskutere vedtægter, hvilket anbringer Danmark på en suveræn sidsteplads blandt de 10 nationer. Lige over os ligger Norge på 35 procent.

Samtidig tøver danskerne også med at tage del i bestyrelsesarbejdet. 17 procent af de danske sportsklubbers frivillige deltager i bestyrelsesarbejdet, mens gennemsnittet for de 10 nationer er på 24 procent.

Dokumentation

Studiet er gennemført i 10 europæiske lande. I alt 13.082 medlemmer af en sportsklub har svaret.

Så mange besvarelser er det kommet i de enkelte lande.

Belgien: 762 
Danmark: 3.163
England: 717
Tyskland: 2.455
Ungarn: 716
Holland: 1.965
Norge: 1.330
Polen: 570
Spanien: 445
Schweiz: 959

Studiet er udkommet i to rapporter, som du kan læse her og her.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00