Her er de fem projekter, som overlevede Mercados dødsliste

SATS: Et notat fra Børne- og Socialministeriet fremhævede 22 projekter, som var truet af lukning i forbindelse med forhandling om satspuljen. Nu er der sat navn på fem projekter, som får forlænget støtten i 2019. Hård, politisk prioritering, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Brutalt. Tilfældigt. Nødvendigt.

Tre ord, som alle beskriver vilkårene for den årlige fordeling af satspuljen.

En aftale, som deler verden op i vindere og tabere.

De sidste øjebliks reddede: En gruppe, som i år blandt andet tæller Fonden for Socialt Ansvar, som med en økonomisk indsprøjtning på fem millioner kroner kan drive aktiviteter som Natteravnene videre i 2019.

Og de slukørede, forkastede: Dem, der trods ihærdig kamp for en værdig sag ved præsentationen torsdag formiddag i Børne- og Socialministeriet ikke stod tilbage med andet end en lang næse.

Og selv om sidstnævnte gruppering i timerne efter aftalen ikke gjorde meget væsen af sig på sociale medier, var der alligevel spredte mishagsytringer at finde.

Her leder af Kirkens Korshær i Odense Heinz Wolf:

Listen med truede projekter
Mai Mercado (K) åbnede ballet ved i slutningen af september at oversende en liste med 22 projekter, som stod til at miste bevillingen fra satspuljen i 2019.

En liste, der – som Altinget også forklarede det – ganske vist ikke skulle tages alt for bogstaveligt, fordi nogle bevillinger blev videreført i andre hjørner af finansloven. Men som udgangspunkt gav den en klar indikation for, hvem der havde grund til at sove uroligt i den kommende tid. 

De heldige fem
Nu er dommen så faldet i form af den endelige satspuljeaftale på socialområdet. Og den viser, at 5 ud af 22 projekter får kunstigt åndedræt i 2019:

  • Hanne Mariehjemmet (3,4 millioner kroner)
  • Videreførsel af BPA-rådgivning (0,8 millioner kroner)
  • Støtte til etablering af midlertidige nødovernatningstilbud (4 millioner kroner)
  • Støtte til julehjælp (4 millioner kroner)
  • Støtte til sommerferiehjælp (5 millioner kroner)

Læs mere om de enkelte projekter i tekstboks til højre for artiklen

I alt beløber de fem videreførte projekter sig til 17,2 millioner kroner (hvilket skal måles op imod dødslistens samlede udgifter for 130 millioner kroner).

At vælge
Man hvordan udvælger man egentlig de projekter, som skal overleve forhandlingerne? Altinget har talt med den socialdemokratiske socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, som har spillet en central rolle i forhandlingerne.

“Det er ren politisk prioritering. Julehjælp og økonomisk hjælp til at komme på sommerferie er for mig at se en bunden opgave. Det er puljer, som vi prioriteter hvert eneste år, og hvor det er normalt, at de må nøjes med etårige bevillinger,” forklarer hun.

I aftalen hedder det, at julehjælpen på fire millioner kroner udmøntes som en ansøgningspulje, som kan søges af landsdækkende frivillige foreninger i forbindelse med uddeling af julehjælp til økonomisk klemte og socialt udsatte familier med børn.

Tidligere kunne puljen søges af alle familier. Men fra 2017 blev det indskærpet, at kun familier med børn kunne komme i betragtning.

Er man som forening eller enkeltindivid afhængig af støtten til statslig julehjælp, lader det dermed til, at man trods en økonomisk usikker fremtid kan sove relativt roligt.

Alle fortjener at leve videre
Pernille Rosenkrantz-Theil understreger, at alle projekter på listen som udgangspunkt fortjener støtte.

“Der er ingen af de 22 projekter, som ikke fortjener at køre videre. Men den økonomiske kabale skal jo gå op,” siger hun.

Og så er det, at det bliver kompliceret. Nogle af projekterne er nemlig så heldige at blive udstyret med faste driftsbevillinger, mens andre projekter modtager støtte fra andre af satspuljens kategorier.

“Forhandlingerne starter derfor med, at vi beder ministeriet om en oversigt over alle bevillinger til eksempelvis Red Barnet. På den måde kan vi sikre os, at vi ikke slår livsvigtige aktiviteter ihjel,” siger hun.

En pointe, som Altinget også understregede i forbindelse med offentliggørelsen af ministeriets liste over lukningstruede projekter.

Her kan man således finde adskille eksempler på initiativer, som videreføres under nye ministerielle konti. Eller udtjente projekter, som ganske vist afvikles, men hvis hovedformål samles op af nye, tilsvarende tiltag.

Forrige artikel Konkursbegæring afvist: Udenrigsministeriet jagter en million kroner fra svindelmistænkt ngo Konkursbegæring afvist: Udenrigsministeriet jagter en million kroner fra svindelmistænkt ngo Næste artikel Fra fond til forsker: Millionbeløb til førstegangsforældre og midler til nyt biomolekylært udstyr Fra fond til forsker: Millionbeløb til førstegangsforældre og midler til nyt biomolekylært udstyr