Her er de nyeste tal fra frivilligrapporten

FAKTA OM FRIVILLIGHED: Teenagerne er aktive i frivilligdanmark, men overgåes af seniorer. Især på antallet af arbejdstimer. Den samlede andel af danskere, der arbejder frivilligt, er ikke steget de sidste mange år.

40 procent af danskerne arbejder frivilligt. Det viser spritnye tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Men selvom data er dugfriske, kunne de i princippet være både fem og ti år gamle. For tallet har ligget stabilt omkring 40 procent de sidste mange år - på trods af at frivillighed er hot i både kommuner, på Christiansborg og i den offentlige debat.

"Det siger jo nok noget om, at den enkelte frivilliges motivation ikke er styret af politiske signaler. Det er nogle andre ting, der giver folk lyst til at være frivillig," siger sociolog og analysekonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde Helene Jørgensen.

Data om danskernes deltagelse er fra frivilligrapporten, som først udkommer senere på året. Men ved en folkemødedebat torsdag løftede centret sløret for nogle af de mest markante resultater.

Her kom det frem, at andelen af danskere, som arbejder frivilligt, måske nok er konstant, men der er en bevægelse i, hvad de arbejder frivilligt med. Antallet af danskere, som er frivillige inden for folkekirken eller andre religiøse grupper, er således i kraftig vækst. Ti procent tilhører nu den gruppe, og det er mere end en fordobling i forhold til 2012.

"Vi ved fra andre sammenhænge, at der er stor bevægelse i frivilligheden inden for folkekirken, så selvom det er markante tal, så er de ikke decideret overraskende," siger Helene Jørgensen.

Aktive teenagere
Samtidig viser tallene, at flere og flere teenagere er begyndt at trække i det frivillige arbejdstøj. 42 procent i alderen 16 til 19 angiver, at de har arbejdet frivilligt inden for det sidste år. Samtidig er de helt unge den næstmest aktive gruppe i frivilligverden - kun overgået af seniorer. Blandt danskere, der er fyldt 70, er det tilsvarende tal. Det er markant højere end de unge i alderen 25-39, hvor omkring 30 procent udfører frivilligt arbejde.

"Det er nok i en alder, hvor de har fokus på andre ting. De yngste i gruppen har en alder, hvor de forsøger et etablere sig på arbejdsmarkedet, og danskere i 30'erne har typisk en travl hverdag, hvor man forsøger at være en familie, samtidig med at begge forældre gør karriere," siger Helene Jørgensen.

Alligevel tror hun, at der et stort potentiale for at række ud til de unge. Over 45 procent af de 16-29-årige, som ikke er frivillige, ville svare ja til at blive frivillig, hvis de blev spurgt direkte. 

"Det viser, at de unge ikke er så dovne, som de bliver skudt i skoene, men måske mere at frivilligorganisationerne skal blive bedre til at række ud til de unge," siger Helene Jørgensen.

Se flere tal fra CFSA her:

 • De unge gider ikke bestyrelsesarbejdet. De 16-19-årige er særdeles aktive, men under 10 procent sidder i en bestyrelse. Det tilsvarende tal for danskere i alderen 60 til 69 er på 43 procent.
 • Foreningerne er stadig epicentrene for frivllighed: Over 60 procent udfører frivilligt arbejde inden for rammerne af medlemsdemokratiet. 
 • De uorganiserede deltagelsesformer vinder frem. 10 procent angiver, at de er aktive i den del af frivilligdanmark.
 • De ældre trækker også læsset timemæssigt: Seniorer på den anden side af 70 lægger i gennemsnit 20 timer om måneden i deres frivillige arbejde. De 20-24-årige er på andenpladsen med omkring 19 timer. Og de 16 til 19-årige ligger sidst med omkring 8 timer om måneden.

Forrige artikel Ordentlighedens direktør Ordentlighedens direktør Næste artikel Her er Altingets program på Folkemødet lørdag Her er Altingets program på Folkemødet lørdag
 • Anmeld

  Jonas Hedegaard · Organisationskonsulent/ frivillig teamleder hos RF

  Kilde?

  Hvor har I tallene fra, Rasmus? Så vidt jeg kan se, er der ikke offentliggjort noget fra rapporten endnu, andetsteds? Der skulle komme nye tal her hen over sommeren - og så den endelige rapport i 2018?

 • Anmeld

  Rasmus Løppenthin · Journalist, Altinget: civilsamfund

  Har tallene fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde

  Hej Jonas,

  Tallene er fra den kommende frivilligrapport, som rigtig nok ikke er udkommet endnu. Men Center for Frivilligt Socialt Arbejde fremlagde nogle af dataene på Folkemødet torsdag. Det skulle også gerne fremgå af artiklen.

  BH

  Rasmus