Her er Frivilligrådets anbefalinger til regeringens frivillig-udspil

FRIVILLIGHED: Dagpengemodtagere skal ikke begrænses i deres frivillige arbejde, så længe de står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Frivilligrådet. S er klar til at hæve timegrænsen, mens regeringen stadig holder kortene tæt ind til kroppen.

Ledige skal have langt videre rammer for at lave frivilligt arbejde. Sådan lyder det helt centrale budskab i Frivilligrådets fem anbefalinger til regeringens kommende udspil på området.

“Folk skal have lov til at lave alt det frivillige arbejde, de overhovedet kan,” siger formand Vibe Klarup.

Særligt den såkaldte timegrænse er en torn i øjet på Frivilligrådet. I en forsøgsperiode på to år har dagpengemodtagere og efterlønnere kunnet udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen uden at blive trukket i deres ydelse. Men ordningen udløber 20. marts, og derfor vil grænsen på fire timer atter træde i kraft.

“Vi synes, at fire-timers-reglen er en smålig tilgang,” siger Vibe Klarup.

Frivilligrådet vil ikke rokke ved, at ledige skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men det kan sagtens kombineres med en aktiv frivilligindsats, lyder det.

“Der er jo præcise regler for, hvordan ledige viser, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor er der ikke nogen grund til at have yderligere restriktioner i forhold til at udføre frivilligt arbejde,” siger Vibe Klarup.

Få brugte forsøgsordning
Deloittes evaluering viser, at mellem 400 og 1200 af 70.000 dagpengemodtagere har grebet muligheden for at arbejde frivilligt mere end fire timer om ugen. Men selvom de færreste har gjort brug af forsøgsordningen, er sagen alligevel hjerteblod for Frivilligrådet.

“Fire timer bare er for lidt. Det er simpelthen det, det handler om. Der bliver lige pludselig skabt usikkerhed omkring, hvorvidt den enkelte frivillige kan tage en vagt, og det går simpelthen ikke,” siger Vibe Klarup.

Hun bliver bakket op af DGI-formand Søren Møller:

"Jeg synes ledige skal have de samme muligheder for at arbejde frivilligt som folk i beskæftigelse," siger han.

Troels Lund: Opgør med nidkære regler
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har modtaget Frivilligrådets anbefalinger. Han afviser dog at kommentere på, om han er klar til at hæve timegrænsen.

“Vi skal tage tingene i den rigtige rækkefølge. Og vi skal have en række drøftelser med blandt andet Frivilligrådet, inden vi så indkalder til politiske forhandlinger i løbet af april,” siger han.

Alligevel tør ministeren godt love et markant opgør med de nuværende regler på området.

“Jeg har sat gang i et opgør med de her nidkære regler og planlægger at offentliggøre et udspil, der vil modernisere hele frivillighedsbegrebet,” siger Troels Lund Poulsen.

S vil hæve timegrænsen
Socialdemokraterne er anderledes meddelsomme, inden man tager hul på forhandlingerne med regeringen. Her er man klar til at hæve timegrænsen.

“Man når slet ikke at komme i gang med det frivillige arbejde, før man skal stoppe igen, hvis grænsen ligger på fire timer,” siger Lennart Damsbo-Andersen, der sidder i Beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet.

Han er dog ikke klar til helt at ophæve grænsen, som Frivilligrådet lægger op til.

“Man skal også stå til rådighed for arbejdsmarkedet som dagpengemodtager, så der må ligge en grænse et sted,” siger Lennart Damsbo-Andersen og fortsætter.

“Hvor grænsen skal ligge fremadrettet må afhænge af de kommende diskussioner og forhandlinger.”

Forrige artikel Civilt overblik: En vrissen professor, voldelige unge og millioner til nødhjælp Civilt overblik: En vrissen professor, voldelige unge og millioner til nødhjælp Næste artikel Undersøgelse: Danske ngo'er sakker bagud digitalt Undersøgelse: Danske ngo'er sakker bagud digitalt