Hvem skal være civilminister, hvor er pengene og andre spørgsmål af civil relevans

UGEREVY: Røde Kors og Boblberg lancerer nyt partnerskab mod ensomhed; en ny enhed skal holde styr på pengene i Socialstyrelsen, og så skal vi lige have oprettet et nyt ministerium. Velkommen til det civile overblik. 

"Vi tror på det digitale som døråbner mellem mennesker," siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, som mandag lancerer et nyt partnerskab med Boblberg. 
"Vi tror på det digitale som døråbner mellem mennesker," siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, som mandag lancerer et nyt partnerskab med Boblberg. Foto: Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, har du tjekket, om der var nogen opkald fra et ukendt nummer her til morgen?

Man skulle jo nødig misse muligheden for at blive civilminister, bare fordi man var i bad, da statsministeren ringede.

Nå, nu hører jeg i min øresnegl, at en minister for civilsamfund stadig kun er på ideplanet hos Frivilligrådet og end ikke har bevæget sig over voldgraven til Slotsholmen. Den slags detaljer skal imidlertid ikke afholde os fra at beskæftige os med forslaget, der kommer fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

Et civilsamfundsministerium er simpelthen en nødvendighed, hvis den civile sektor skal have den politiske bevågenhed, som den bør have, mener han.

"Det samlede civilsamfund udgør syv procent af BNP. Til sammenligning repræsenterer landbruget to procent, og det ville jo være utænkeligt, at der ikke var et ministerium, som skulle sikre ordentlige betingelser for landbrug og landmænd," siger Mads Roke Clausen.

Frivilligrådets formand understreger, at et sådant ministerium skal have et økonomisk råderum – for eksempel i form af udlodningsmidler og den kommende reservepulje, der skal erstatte satspuljen.

”Hvis ikke der er ressourcer til at investere i civilsamfundet, risikerer det at blive en rent symbolsk funktion," siger Mads Roke Clausen i denne artikel.

En, der næppe skal sætte næsen op efter en ministerpost, er Britta Nielsen. Fredag udkom en ny revisionsrapport, der peger på, at hun har gennemført formodet svindel for flere satspuljemidler og over længere tid, end man hidtil har vidst. I alt er der forsvundet over 120 millioner kroner, der skulle være gået til samfundets svageste. Imidlertid kan der ikke placeres et tjenstligt ansvar i sagen, og det tager socialminister Mai Mercado (K) til efterretning, skriver Altinget her.

Samtidig bebuder ministeren en ny tilsynsenhed, der skal forhindre lignende svindel i fremtiden.

”Det vigtigste for mig er, at der bliver ryddet op. Socialstyrelsen vil være i forandring i den kommende tid, og det kan kalde på nye kompetencer,” siger Mai Mercado til Altinget.

Tilsynsenheden skal afdække, hvor i systemet der er risici for svindel, og hvordan det skal håndteres. Men det vækker ikke begejstring i Frivilligrådet, hvor formand Mads Roke Clausen ikke kan se behovet for endnu en ministeriel kontrolenhed.

”Det er ikke nødvendigvis noget, der bringer os videre på den gode måde. Man må forlange, at man i en styrelse selv er i stand til at forvalte pengene på en måde, der lever op til lovens krav,” siger han i denne artikel.

Har du i øvrigt bemærket, at vi har redesignet Civilsamfundets Videnscenter?

Den civile vidensbank har fået nye klæder, der gerne skulle gøre det lidt lettere for dig at finde de oplysninger, du har brug for. Og så har vi også fået gjort plads til forbedringer i form af digitale undervisningsmaterialer og en database med nordisk forskning om civilsamfund. De dele kommer online i løbet af foråret, men kig ind på videnscentret, hvis du ikke har været der endnu. Du finder det her. Og alt derinde er aldeles gratis.

Og så til et helt nyt partnerskab, der bliver lanceret mandag. Røde Kors er gået sammen med den digitale opslagstavle Boblberg om at halvere ensomhed og bringe 500.000 danskere ind i fællesskabet.

Det skal ske ved at bygge bro mellem den digitale og den fysiske verden. Boblberg bringer en digital platform med 135.000 brugere ind i samarbejdet, og Røde Kors kommer med aktive frivillige fra hele landet. Sammen skal de skabe et engagement omkring aktiviteter, der kan føre til nye møder og fællesskaber.

”Vi tror på det digitale som døråbner mellem mennesker. Vi tror, Boblbergs platform er præcis den nøgle, der kan åbne den dør,” siger Anders Ladekarl, generalsekretær for Røde Kors i Danmark.

Anders Stæhr, medstifter af Boblberg, håber, det kan lade sig gøre at få alle landets kommuner engageret i målet om at halvere antallet af ensomme danskere.

”Når vi kan få 135.000 danskere til at engagere sig på tværs af hele landet i flere end 25 kommuner, så tror vi på, at 500.000 danskere er et realiserbart mål med alle kommuner i Danmark ombord,” siger Anders Stæhr.

Du kan læse mere om det nye samarbejde her.

Nordea-fonden har fået ny strategi. Fremover skal fondens fokus være mere snævert, men uden at fonden mister sin bredde.

Ser jeg en oprakt finger? Ja, det gør jeg. Og her er direktør Henrik Lehmann Andersens svar på balancen mellem det snævre og det brede.

”Vores nye strategi handler om at gøre det lettere at afkode, hvad vi står for, uden at fokuseringen går ud over det brede perspektiv. Vi vil stadig være fonden for folket – den brede fond. Men det skal være nemt for vores kunder at forstå, hvad vi støtter, og hvordan man får fat i pengene,” siger han i artiklen her, hvor du også kan læse, hvad fonden fremover vil støtte.

Kender I det med, at man sætter penge på modstanderne ved en landskamp, for så vinder man også, hvis Danmark skulle tabe?

En afart af det har Hjerteforeningen begivet sig ud i, for næste gang foreningen samler ind, er det med en ambition om at tabe penge. Årsagen er, at hele overskuddet – og mere til – går til at få sat hjertestartere op. På den måde investerer foreningen både de indsamlede midler og en del ekstra på et formål, der ligger (om man så må sige) i hjertet af foreningens formål.

”Det er rigtigt, vi ikke får nogen frie midler ud af det. Vi sætter faktisk penge til. Men vi synes, formålet er så vigtigt, at det giver mening for os," siger direktør Anne Kaltoft til Altinget

Og sporten kort.

Den nyoprettede Leschley Tennis Foundation skyder op mod 20 millioner kroner ind i dansk tennis. Blandt andet uddeler fonden penge til fire store tennistalenter i Danmark. Bag fonden står tidligere tennisspiller og aktiv erhvervsdrivende Jan Leschly og hans søn Mark Leschly, skriver lokalavisen Det Grønne Område

VM i kano og kajak er i fare – og det er civilsamfundets skyld. For Danmarks Naturfredning har klaget over planerne om et nyt stadion ved Bagsværd Sø, fordi der skal fældes træer og graves i søbunden. Stadionet var imidlertid en del af forudsætningen for at tildele Danmark verdensmesterskabet. Så nu skal Gladsaxe Kommune og Fonden Danmarks Rostadion undersøge, hvad der skal til, for at det står klar til VM i 2021, skriver DR.

Disse fem korte nyheder skal du også have med:
Nummer 1: 21. marts skydes Danmarks første festival for faglitteratur i gang. Der vil være 16 arrangementer fordelt over 16 dage. Og takket være en donation på 100.000 kroner fra Fogs Fond kan billetpriserne holdes nede, skriver lokalavisen Det Grønne Område. En partoutbillet koster 200 kroner. 

Nummer 2: Novo Nordisk Fonden uddeler 31 millioner kroner i støtte til et projekt i Tanzania, der skal tilbyde personer med ikkesmitsomme sygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme behandling så tæt på hjemmet som muligt. Mere om det her.

Nummer 3: Unesco, FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation, har udpeget tidligere journalist Ole Reitov til en ekspertgruppe, der skal assistere regeringer og civilsamfund i verden med kulturteknisk bistand. Ole Reitov skal sidde i ekspertgruppen frem til 2022 og er eneste medlem fra et nordisk land, skriver lokalavisen Villabyerne.

Nummer 4: Organisationen Hold Danmark Rent har allieret sig med 18 kommuner om at samle affald op i naturen. Således kan lokale foreninger i kommunerne tjene 3.000 kroner ved at hjælpe med opsamling af affald. 2.350 foreninger har meldt sig under skraldefanerne, skriver TV 2.

Nummer 5: Fondenes Videnscenter har vedtaget en strategi og handlingsplan for 2019. Planen for centrets virke rummer fire fokusområder, tre strategiske mål, to større analyser og en fondstypologi. Og det nærmere indhold kan du læse mere om her hos Altinget.  

Fra vores ophøjede position i det sociale udsigtstårn har vi i denne uge spottet to historier, som vi med stor hjælp fra Sociale Entreprenører i Danmark bringer videre ud i verden.

Hvordan aktiverer vi verdens kollektive intelligens og bruger den til at løse de globale problemer? Det spørgsmål har den globale innovationsfond Nesta sat sig for at besvare i en ny podcastserie med titlen Future Curious. Første kapitel finder du her.  

Grænserne mellem filantropi og forretning udviskes i stigende grad, og intetsteds er det tydeligere end i civilsamfundet, hvor nonprofitorganisationer tænker i profitskabende aktiviteter, og donorer omformulerer donationer til investeringer. Udviskningen er en af 11 filantropiske tendenser for 2019, som Michael Moody fra The Dorothy A. Johnson Center for Philanthropy dykker dybere ned i her.

Har du appetit på flere nyheder om socialt entreprenørskab, så husk, at du altid kan lægge vejen forbi Sociale Entreprenører i Danmarks hjemmeside.

Ugen, der kommer, er allerede godt i gang. Globalt Fokus afholder mandag konference om civilsamfundets rolle i forbindelse med udvikling og humanitære indsatser. Det foregår hos Game på Enghavevej 82D i København fra klokken 8 til 20.

Fredag klokken 10 afholder ATV og Danske Videnskabsjournalister konference om FN’s verdensmål med fokus på forskning og journalistik. Det foregår hos Novozymes på Krogshøjvej 36 i Bagsværd.

Der er et par af de runde, vi lige skal omkring. Tirsdag fylder David Elmer, kommunikationschef i Cepos, 50 år. Og samme dag fylder tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm 70 år. Tillykke til jer begge to. 

Var det alt, eller er der noget, vi har misset? Hvis der er, så hiv os lige i jakkeærmet, eller send os en mail. Kontaktinfo på hele redaktionen finder du her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00