I Asylligaen er fodbold det fælles sprog

STØVLELANDET: I asylligaen dyster spillere fra 13 forskellige asylcentre om at vinde ligaen. Her bliver fodbolden det fælles sprog og ifølge spillerne et tiltrængt frirum fra en triviel hverdag på asylcentrene. Altinget: civilsamfund var med til de afgørende kampe i Asylliga Øst, der også fungerede som en form for optakt til fodboldturneringen på Folkemødet.

Træner for Asylcenter Bornholm, Flemming Bærnthsen, styrede på energisk vis sit hold frem til en 2-0 sejr i Asylligaen mod Asylcenter Avnstrup. I pausen var det især forsvaret og midterforsvareren Ahmed, der modtog instruktioner. "Ahmed, you’re the boss. You guide the team and you make the decisions", lød det i pausen.
Træner for Asylcenter Bornholm, Flemming Bærnthsen, styrede på energisk vis sit hold frem til en 2-0 sejr i Asylligaen mod Asylcenter Avnstrup. I pausen var det især forsvaret og midterforsvareren Ahmed, der modtog instruktioner. "Ahmed, you’re the boss. You guide the team and you make the decisions", lød det i pausen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon LesselArthur Cammelbeeck

Udefra set lignede det en helt almindelig fodboldkamp mellem et hold i hvidt og et hold i rødt på bane fem et spydkast fra Brøndby Stadion.

Men zoomer man lidt mere ind på de to gange 11 mand, der inden kampstart var i gang med den sidste peptalk med armene hvilende på hinandens skuldre, udfolder der sig en større historie. En del af historien får du her.

Vi starter i det røde holds klynge.

Foto: Simon Lessel / Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto:

Her finder vi blandt andet Hussein Mohammed Yaser fra Kuwait. Han kom til Danmark alene, og gennem asylcenterets fodboldhold har han lært de andre fra Asylcenter Avnstrup bedre at kende. Han sidestiller sin rolle som midterforsvar med det at have et arbejde. For når man har et arbejde, har man et ansvar for at fighte og gøre tingene ordentligt. Og det samme gælder, når man er midterforsvarer for Asylcenter Avnstrup.

Lader man blikket vandre lidt til højre, kan man vælge at zoome ind på spilleren, der bærer nummer 8 på sin hvide trøje. Navnet er Sayad Yousifi, der oprindeligt kommer fra den kurdiske del af Irak, men denne dag repræsenterer Asylcenter Bornholm, der til daglig går under navnet “Slottet”. Hverken til daglig eller på holdet er der nogen royale fornemmelser.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

På banen styrer Sayad midtbanen og glemmer for en stund den stress og usikkerhed, han efterfølgende fortæller hersker på asylcenteret. Og helt i baggrunden, gemt bag klyngen, finder vi holdets træner, Flemming Bærnthsen, der i en kombination af dansk, engelsk og gestikulering prøver at dirigere sine spillere frem til sejr.

Hussein, Sayad og Flemming er navnene på nogle af de personer, der til daglig udfolder sig som en del af Asylligaen. En liga, som har til formål at styrke integrationen og skabe meningsfyldte aktiviteter i hverdagen på asylcentrene.

Vi er ikke helt færdige med billedet endnu.

Zoomer man helt ud og lader blikket panorere fra banen og mod himlen, ser man Dannebrog vaje. Flagstangen udmærker sig ved at være Danmarks højeste og være anlagt på foranledning af Brøndbys tidligere borgmester gennem 39 år, Kjeld Rasmussen. En mand, der denne dag på samme tidspunkt, blev begravet i Brøndby Strand Kirke, ikke langt fra Brøndbys baner og den berømte flagstang.

På den måde gav de 22 spillere på banen en indirekte gestus og et sidste farvel til den mand, der af mange er kendt som 'manden, der skabte Brøndby'.

Og på den måde blev en helt almindelig lørdag endnu et vidnesbyrd om, at fodbold er et fælles sprog, der kan læses af alle og rummer uendelige historier.

Vi har samlet nogle af historierne fra dagen i galleriet nedenfor. Og så har du i øvrigt mulighed for at se nogle af spillerne fra Asylligaen i aktion, når de på Folkemødet blandt andet skal spille mod folketingspolitikere, EM92-stjernerne og de spillere fra kvindelandsholdet, der sikrede Danmark bronzemedaljer ved EM i 2013.

Asylliga Øst, lørdag 26. maj 2018: Asylcenter Avnstrup 0 - 2 Asylcenter Bornholm "Slottet"

Spillerprofil Bornholm: Sayad Yousifi, nr. 8, anfører, kurdisk Irak, midtbanespiller (udtaget til Folkemøde-truppen):

"Asylligaholdet er en god chance for at komme ud af den stress, der er forbundet med at være på asylcentret. Det giver mig noget meningsfuldt i hverdagen. For ellers sidder vi bare altid og taler om vores sag og bliver negative på grund af det, og vi ved ikke, hvad vi skal gøre." - Sayad Yousifi

Spillerprofil Avnstrup: Hussein Mohammed Yaser, nr. 13, midterforsvar, Kuwait:

“Det bedste ved at være en del af det her hold er, at da jeg kom hertil, kendte jeg ingen, men nu er jeg en del af holdet og kender alle. Det er det bedste. At fodbold giver venner.” - Hussein Mohammed Yaser

Asylliga Øst, lørdag 26. maj 2018: Asylcenter Sjælsmark 1-3 Asylcenter Jellinge:

 

Spillerprofil Sjælsmark: Jafar Yaqoubi, Afghanistan, nr. 2, midterforsvarer:

"Fodbold er en god sport, som de fleste mennesker i verden kan lide. De fleste vil spille fodbold, for det er godt for dit helbred. Både fysisk og mentalt.” - Jafar Yaqoubi

Spillerprofil Asylcenter Jellinge: Mustaba Sedikqi, Afghanistan, højrekant:

"Når man er en del af holdet og kommer ud på banen, så kommer man væk fra tankerne på asylcentret. Det er hårdt at bo på asylcentret, fordi folk har forskellige situationer, alt efter hvor de kommer fra. Men når vi kan dyrke idræt, så kommer man ud med de negative tanker.” - Mustaba Sedikqi

Om Asylligaen
Asylligaen er en national liga for asylansøgere, der blev startet i efteråret 2016 af blandt andet den tidligere formand for Brøndby IF Per Bjerregaard og hans søn Anders Bjerregaard. Ligaen er støttet af blandt andet Trygfonden, Røde Kors og DBU og består i denne sæson af 13 hold. Ligasystemet er delt op i tre regionale ligaer, og vinderen af Asylligaen afgøres i et slutspil, der afvikles fra d. 30. juni - 1. juli. Ligaen er skabt for at styrke integrationen og skabe aktiviteter i hverdagen på asylcentrene.

Asylligaen på Folkemødet
På Folkemødets Hovedscene (C 31) lørdag den 16. juni kl. 13.30 har du mulighed for at opleve udvalgte spillere fra Asylligaen spille mod et hold af danske politikere, et hold bestående af legenderne fra EM92-holdet og et kvindehold bestående af spillere, der sikrede Danmark bronzemedalje ved EM i 2013. Der spilles både en herreturnering og en kvindeturnering på Folkemødet. EM92-holdet stiller blandt andet med Mogens Krogh, Bent ”Turbo” Christensen og Kim Vilfort, mens Folketinget stiller med Carolina Magdalene Maier, Troels Lund Poulsen, Morten Bødskov, Rasmus Jarlov, Magnus Heunicke, Peter Hummelgaard Thomsen og Morten Østergaard i truppen.

Dokumentation

Om Asylligaen
Asylligaen er en national liga for asylansøgere, der blev startet i efteråret 2016 af blandt andet den tidligere formand for Brøndby IF Per Bjerregaard og hans søn, Anders Bjerregaard. Ligaen er støttet af blandt andet Trygfonden, Røde Kors, DBU og UEFA og består i denne sæson af 13 hold. Ligasystemet er delt op i tre regionale ligaer, og vinderen af Asylligaen afgøres i et slutspil, der afvikles fra 30. juni-1. juli. Ligaen er skabt for at styrke integrationen og skabe aktiviteter i hverdagen på asylcentrene.

Asylligaen på Folkemødet
På Folkemødets Hovedscene (C 31) lørdag 16. juni kl. 13.30 har du mulighed for at opleve udvalgte spillere fra Asylligaen spille mod et hold af danske politikere, et hold bestående af legenderne fra EM92-holdet og et kvindehold bestående af spillere, der sikrede Danmark bronzemedalje ved EM i 2013. EM92-holdet stiller blandt andet med Mogens Krogh og Kim Vilfort, mens Folketinget blandt andet stiller med Carolina Magdalene Maier, Troels Lund Poulsen og Morten Østergaard i truppen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00