Impact guide – inspiration udefra

IMPACT: Et nyt nordisk netværk for impactinvestorer og innovatører og en fond, der vil fremme sin mission gennem investeringer, er et par af de inspirerende glimt udefra, Peter Bernstorff byder på i denne uge. 

Dagens Impact Letter kommer vidt omkring. Vi starter i Danmark med et spændende nyt initiativ og vender os så mod et par globale historier, med et enkelt stop i USA.

Vi kommer også flere medier rundt med lidt godt til både ører og øjne i form af podcast, artikler og rapporter for dig, der interesserer dig for impact. 

Vi lægger for i København, hvor Nordic Impact Investing Network netop har set dagens lys. Det er tanken, at NIIN skal samle investorer, innovatorer, og startups inden for impact, så synergier og finansieringsmuligheder kan opstå ud fra en fælles referenceramme. Det er et rigtig spændende initiativ med markante nordiske profiler bag.

Foretrækker du at tage viden ind gennem ørerne, er der god mening i at tilbringe en god halv times tid i selskab med denne podcast.

Et panel bestående af nogle af de skarpeste hjerner inden for impact satte sig for nylig sammen i New York for at dele ud af deres erfaringer og indsigt i feltet. Diskussionen begynder, hvor impact oprindelig opstod: ved korsvejen mellem filantropi og ansvarlig investering. Bestemt værd at lytte til over søndagskaffen.

Den amerikanske Cummings Foundation, som råder over 443 millioner dollars, har for nylig meldt ud, at den vil rette sine investeringer til, så formuen flugter med fondens filantropiske mission. Dermed er Cummings Foundation den seneste i en voksende række af store fonde, der har anerkendt vigtigheden af at investere ud fra de samme principper, som man støtter.

Der er noget ”walk the talk” over det, som sætter et stærkt positivt eksempel for andre i feltet. Det bliver interessant at se, hvilken dansk fond der følger trop først.

Et af de helt store begreber inden for impact er “financial inclusion”. Hvordan sikrer man lige adgang for alle til de finansielle markeder, altså banker, forsikring, kredit og så videre?

Det er der ikke noget entydigt svar på, men der er bred enighed om, at denne inklusion er en vigtig del af løsningen på mange af de udfordringer, vi står overfor som samfund.

FINclusion Lab benytter nyeste indsamlings- og analysemetoder til at gøre relevant information let tilgængelig for dem, der arbejder i feltet, hvilket forhåbentligt gør det nemmere at hjælpe de millioner af mennesker, der i dag står uden for det finansielle net.

Og vi slutter med en ny rapport fra Aspen Network of Development Entrepreneurs. ANDE udspringer af en af USA’s mest indflydelsesrige tænketanke, The Aspen Institute, og beskæftiger sig næsten udelukkende med impact. I rapporten ”The Investor's Perspective”, der tager udgangspunkt i 700 forskellige organisationer, giver den en dybdegående indblik i, hvordan investorerne tænker, når de skal placere deres penge.

 

Peter Bernstorff er konsulent, skribent og indehaver af Noble Consulting. Han har siden 2011 beskæftiget sig med impact i både USA og Europa. Klummen er tilbagevendende.

Forrige artikel Impact – glimt fra en verden i forandring Impact – glimt fra en verden i forandring Næste artikel Filantropi, impact og papirløse genbrugskopper Filantropi, impact og papirløse genbrugskopper