"Det ser ud til, at opbakningen til den traditionelle medlemsmodel er vigende"

NYT STUDIE: Forskere har set på konsekvenserne af, at færre frivillige er medlemmer af den forening, hvor de engagerer sig. Og resultatet er bekymrende, lyder konklusionen.

Færre og færre danskere er medlem i den forening, hvor de arbejder frivilligt.
Færre og færre danskere er medlem i den forening, hvor de arbejder frivilligt.Foto: Ungdommens Røde Kors
Rasmus Dahl Løppenthin

Det er rigtigt, at frivillige, der bruger mange timer på deres arbejde eller har små børn, bidrager med færre timer. Men selv når vi korrigerer for disse forhold, ser vi det her fald.

Hans-Peter Y. Qvist
Ph.d.-stipendiat, Aalborg Universitet

Danskernes tidsforbrug på frivilligt arbejde er faldende, selvom andelen af frivillige danskere har ligget på omkring 40 procent i en årrække.

Forklaringen kan meget vel være, at det er blevet mere almindeligt at arbejde frivilligt uden at være medlem af den forening, man engagerer sig i. Det konkluderer forskerne Hans-Peter Y. Qvist, Lars Skov Henriksen og Torben Fridberg i et nyt studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Sociological Review.
 
“Vi kan se på data, at andelen af danskere, som arbejder frivilligt i perioden 2004-2012, er stort set konstant. Men korrigeret for socioøkonomiske og familielivsfaktorer falder tidsforbruget med 16 procent. I samme periode ser vi, at der sker et fald i andelen af de frivillige, der er medlemmer af den forening, de arbejder frivilligt for. Og der siger vi så, at det kunne tyde på, at der er en sammenhæng,” siger Hans-Peter Y. Qvist, der er ph.d.-stipendiat ved Aalborg Universitet.
 
Han afviser samtidig traditionelle forklaringsmodeller, såsom at faldet i timeforbruget skyldes eksempelvis travlhed hos børnefamilier.
 
“Det er rigtigt, at frivillige, der bruger mange timer på deres arbejde eller har små børn, bidrager med færre timer. Men selv når vi korrigerer for disse forhold, ser vi det her fald,” siger Hans-Peter Y. Qvist
 
Tallene fra 2004 og 2012 er de nyeste tal, hvor datagrundlaget er tilstrækkeligt solidt. Men han henviser samtidig til, at Rambøll har lavet en undersøgelse fra 2017, som umiddelbart tyder på, at udviklingen er fortsat.

Skandinavisk foreningsmodel under pres
Meget tyder altså på, at folks timeforbrug på frivilligt arbejde falder, når folk søger væk fra de forpligtende fællesskaber i den traditionelle skandinaviske foreningsmodel.

Dokumentation

Om studiet

Undersøgelsen er baseret på surveydata fra Frivillighedsundersøgelsen indsamlet i 2004 og 2012 sammenkørt med registerdata gennem forskerordningen ved Danmarks Statistik. Undersøgelsen er baseret på 1,966 observationer, hvoraf nogle observationer er fra personer, der er blevet interviewet i begge år.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00