”Jeg ville jo bare så gerne give en gratis hånd med”

UGEREVY: Efterlønnere bliver modregnet, hvis de arbejder frivilligt, og der er vækst på en trist baggrund blandt samfundets svageste. Velkommen til det civile overblik. 

Dette er indbegrebet af vækst. Hus Forbi er den eneste avis med konstant vokseværk. 
Dette er indbegrebet af vækst. Hus Forbi er den eneste avis med konstant vokseværk. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Det er blevet mandag igen. Men det skal du ikke være ked af.

For som altid har vi udført vores civilsamfundstjeneste, så vi kan sparke lidt liv i en uge, der ellers tegner både vådt og gråt.

Og så håber vi i øvrigt, at du er kommet bedre over den forgangne uges store helligdag, J-Dag, end herren her.

Og nu til sagen.

Vi starter med den opsigtsvækkende afgørelse fra Ankestyrelsen, som er kommet frem til, at efterlønnere skal trækkes i deres ydelser, hvis de lægger timer i frivilligt arbejde.

Jyllands-Posten kunne berette om 62-årige Inge Precht, som de seneste år har lagt et par timer hver uge i det lokale foreningsdrevne fitnesscenter i Sunds ved Herning. Det har hun troligt indberettet til sin A-kasse. Men her var svaret, at det ville blive modregnet i hendes efterløn. Og den beslutning har Ankestyrelsen nu stadfæstet.

”Det virker jo helt tåbeligt, for jeg har aldrig fået nogen løn for mine instruktørtimer. Højst en T-shirt eller en lille julegave, hvis der var penge tilovers,” siger Inge Precht til avisen.

Hun er nu stoppet som frivillig i foreningen. Men her stopper sagen ikke. For DGI vil nu have afgørelsen prøvet ved domstolene.

"Det her er et stort principielt indgreb i mulighederne for at være frivillig i en forening. Derfor går vi nu i retten. Samtidig håber vi, at politikerne nu bliver meget opmærksomme på, at det her er helt kikset," siger formanden for DGI, Søren Møller, her.

30 år med stilstand
En anden af ugens store historier er, at 30 års indsats mod ghettoer er slået fejl. Det kunne Berlingske berette med afsæt i en store undersøgelse fra Kraks fond for Byforskning, som har nærstuderet 31 udsatte boligområder.

Undersøgelsen viser, at selv om der er brugt et milliardbeløb på at ændre beboersammensætningen, har boligområderne stadig en lige så stor andel af arbejdsløse, uuddannede eller kriminelle borgere som i 1985.

”Det er overraskende, at det er de samme karakteristika, der gælder for de samme områder, når man går så lang tid tilbage,” siger den ene af forskerne bag undersøgelsen Cecilie Dohlmann Weatherall.

En af de ting, der imidlertid har ændret sig i ghettoerne, er andelen af indvandrere og flygtninge. For 30 år siden udgjorde de omkring ti procent af beboerne. Nu udgør de halvdelen.

Det giver udfordringer, og dem har 120 somaliske kvinder i Vollsmose kastet sig over. Foreningen SAHAN holder skarpt øje med kvarterets børn i et ønske om at forebygge kriminalitet og radikalisering.

Du kan læse mere om foreningen, som netop har modtaget Tine Bryld Prisen 2016, her, hvis du vel at mærke har abonnement til Berlingske.

Foreninger under luppen
I Aarhus vil den radikale kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad skærpe kontrollen med byens foreningsliv. Mandag præsenterede han seks stramninger af tilsynet med de foreninger, som får tilskud fra kommunen.

"Det er nødvendigt at lave en kontrol, da vi forvalter skatteydernes penge. Hverken de eller foreningerne kan være tjent med, at der opstår tvivl, om hvorvidt pengene bruges korrekt,” siger Rabih Azad-Ahmad til Jyllands-Posten.

Tiltaget kommer efter en analyse, kommunen har foretaget på anledning af TV 2's dokumentarudsendelse ”Foreningerne bag moskéerne”.

Venstres byrådsmedlem Hans Skou erklærer sig i artiklen lodret imod forslaget. Han frygter, en strammere kontrol vil ramme små klubber og foreninger og drive de frivillige på flugt. 

Og vi er ikke færdige med kontrol endnu. Nu skal det nemlig handle om at få styr på seksualdriften – og ikke mindst følgerne af den.

I denne uge bragte New York Times et interview med Melinda Gates, som har gjort bekæmpelse af fattigdom gennem fødselskontrol til en kernesag for The Bill & Melinda Gates Foundation. Fonden har brugt mere end en milliard dollars på at styrke familieplanlægningen i fattige landet. Og i år vil fonden bruge endnu 180 millioner dollars, en god milliard kroner, på formålet.

”Hvis man giver en kvinde adgang til prævention, så hun kan undgå nogle af sine fødsler, baner man vej ud fattigdom for hende,” siger Melinda Gates i interviewet her.

Vækst på en træls baggrund
Vækst er godt. Det har skiftende regeringer slået fast igen og igen. Men det må alligevel være på sin plads med lidt modifikationer.

For eksempel kan DR berette, at Hus Forbi er den eneste avis med konstant vokseværk. Men årsagen til det er, at der bliver flere og flere hjemløse og i det hele taget mennesker, som lever på kanten af samfundet. Mere om det her.

I Dansk Folkehjælp vækker væksten også bekymring. Her frygter man en markant stigning i ansøgningerne om julehjælp, fordi gruppen af meget udsatte familier er blevet større som følge af sociale reformer.

Og på Altinget kunne vi selv fortælle, hvordan indsamlingsorganisationerne i 2015 fik mere end en milliard kroner mere i kassen end året før. Men også det var på en trist baggrund – nemlig flygtningekrisen.

Ikke mindst landsindsamlingerne havde givet godt.

Og a propos det afholdt Dansk Flygtningehjælp i weekenden den årlige indsamling. Resultatet blev 18 millioner kroner.

 

 

 

 

 

To mesterskaber og en festival
Nu er det blevet tid til lidt frisk luft.

I samarbejde med Friluftsrådet er Kolding Kommune gået i gang med at lave landets første friluftsfestival. Festivalen, der har fået navnet Get Out Kolding, finder sted i september næste år. Men allerede nu inviterer rådet og kommunen de lokale foreninger, klubber, netværk og andre aktører inden for friluftsliv til at være med til at udvikle festivalen, skriver avisen NYT OM Trekantsområdet.

Også andre steder i landet går kommuner og foreninger sammen om at sætte borgerne i sving. Danmark skal nemlig være verdensmester i folkelig idræt, lyder budskabet fra DGI og DIF.

Ifølge de to organisationer skal 75 procent af danskerne i 2025 være aktive inden for en eller anden form for idræt. For at nå det mål skal kommunerne være med, og som de første af i alt 15 kommuner har Frederiksberg og Ikast-Brande forpligtet sig til at gøre, hvad de kan for at fremme borgernes fysiske aktivitet. Mere om det her.

Og så lige et mesterskab til, inden vi går til næste uges program. Danmarks deltagere ved VM i pløjning i Kenya næste år blev nemlig fundet ved LandboUngdoms stævne i Grindsted i forrige weekend.

Mester i disciplinen vendeplov blev Jesper Madsen fra Odder, mens Bjarne Nielsen fra Thisted pløjede sig til pokalen i disciplinen standardplov, skriver LandbrugsAvisen

 

Ugen, der kommer
Tirsdag stopper Ceveas analysechef, Frank Skov. Og det markerer han og Cevea med en reception fra 15 til 17.

Onsdag skal du stå op med hønsene for at nå frem i tide til Landbrug & Fødevarers delegeretmøde, der starter klokken 8 i Herning Kongrescenter.

Onsdag kan du også skærpe dine færdigheder i at arbejde strategisk med frivillige. FrivilligLaboratoriet under Diakonissestiftelsen har udviklet et ledelsesværktøj, der klæder organisationer bedre på til samarbejdet med de frivillige. Det bliver præsenteret på en konference hos Diakonissestiftelsen på Frederiksberg onsdag fra 14 til 17.30.

Og så de runde. Tirsdag fylder Lauritz Broder Holm-Nielsen, formand for Den Danske Naturfond og direktør i Sino-Danish Center, 70 år. Og lørdag fylder formanden for C.L. Davids Fond & Samling samt Oluf Brønnums Fond, advokat Torsten Hoffmeyer, 60 år.

Med de ord er alt sagt for denne uge. Du er nu på egen hånd. Pas godt på dig selv derude i det civile.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00