Jonas Normann: Fodbold har holdt mig ude af kriminalitet

PORTRÆT: For Jonas Normann har fodbolden været det, der har fået ham på fode i svære tider og givet ham et holdepunkt i de gode. Altinget mødte den 24-årige aarhusianer ved hjemløse-VM i Cardiff. 

"Fodbolden har været mit safe space, et sted, hvor jeg har haft succes, og som har holdt mig væk fra mindre fornuftige aktiviteter og negative tanker."
Ordene kommer fra den 24-årige aarhusianer Jonas Normann. Altinget møder ham under hjemløse-VM i Cardiff i slutningen af juli, hvor han som en af seks spillere repræsenterer de danske farver.
Det første, man lægger mærke til ved Jonas Normann, er det smittende smil, der sidder latent i mundvigen, og de dybe brune øjne, der trods den umiddelbart selvsikre fremtoning afslører en sårbarhed. En grynet, hæs Aarhus-diktion matcher hans robuste ydre.
Holdkammeraterne på hjemløselandsholdet beskriver ham som holdets humørbombe. Den foretagsomme og spøgefylde østjyde, der som holdets yngste bidrager med ungdommens kådhed. Men den ydre orden har ikke altid været ledsaget en af indre ditto. Tværtimod.
"Jeg bad min mor sende mig væk som 12-årig. Allerede i en tidlig alder var jeg begyndt at hænge ud med de forkerte, og derfor måtte jeg væk," fortæller han.

Hjemløs som 24-årig
Som 24-årig endte han som hjemløs efter et brud med sin kæreste. De faste rammer forsvandt, og i stedet stod han tilbage uden adresse i hjembyen Aarhus.
 "Jeg har en meget kort lunte, så bruddet var med til at presse mig ud i en svær periode i mit liv. Både fysisk og psykisk var jeg ikke på toppen," fortæller han til Altinget.
Jonas Normann har aldrig gjort 9. klasse færdig, og han har endnu ikke fundet sit rette sted på arbejdsmarkedet. Hvis det ikke havde været for idrætten, havde de svære perioder formentlig skubbet ham ud i tvivlsomme aktiviteter, forklarer han.
Fodbolden har holdt ham på den rette side af kridtstregerne i vanskelige tider, hvor den mentale modstandsdygtighed har manglet.  
"Idrætten har holdt mig ude af kriminelle ting. Jeg har mange kriminelle venner, men det er bare ikke rigtig mig, og derfor har jeg heller ingen pletter på straffeattesten," siger han.

Hvis andre kan, så kan jeg også
Efter at Jonas Normann blev hjemløs i efteråret 2018, fik han et værelse på værestedet Malmøgade, som er en institution for unge hjemløse i Aarhus kommune. Her blev han introduceret til foreningen Ombold, som tilbød et positivt fællesskab omkring fodbolden. Et frirum fra negative tanker.
Fodbolden har hjulpet ham tilbage på sporet. Han har i hvert fald fået glæden og modet tilbage og ikke mindst nye sociale bekendtskaber, som han vil fortsætte med at se efter hjemløse-VM i Cardiff, fortæller han.
"Hjemløsefodbold har givet mig en succesoplevelse efter en periode med modgang. Det er rart at se, at der er andre, der kan få vendt deres liv om, og hvis de kan, kan jeg forhåbentlig også," siger Jonas Normann.
Hvor han havde været, hvis ikke han var blevet involveret i Ombold, aner han ikke.  
"Jeg havde nok ikke været i fængsel, men jeg havde formentlig siddet og tænkt dumme tanker og hængt ud med de forkerte mennesker, så jeg er glad for, at jeg sidder her i dag".

Login