Kisteglad Realdania-direktør efter godt år: Vi har uddelt meget mere end ventet

REGNSKAB: Realdania delte næsten en milliard kroner ud til samfundet i 2017. Det er markant mere end forventet. 

Der var smæk på checkudskrivningen hos Realdania i 2017. 985 millioner kroner delte den fondslignende forening ud til samfundet sidste år. Det viser Realdanias regnskab, som bliver offentliggjort i dag, mandag.

Den lille milliard ligger markant over forventningerne på 5-600 millioner kroner. Direktør Jesper Nygård er da også godt tilfreds med det filantropiske resultat, der gør 2017 til det største år målt på uddelinger siden 2012.

"Det er jo sjældent, man bruger stærke superlativer, når man snakker om regnskaber. Men jeg vil godt svinge mig op til at sige, at det er et resultat, vi er både glade for og stolte over," siger han.

Jesper Nygård kan se tilbage på tre år, hvor uddelingerne til det byggede miljø hvert år har ligget over standardforventningerne – og i 2017 altså markant over.

"I 2017 har vi været i stand til at dele 4-500 millioner mere ud end den gennemsnitligt beregnede prognose for vores uddelinger. Og det er vi jo bare kisteglade for, for det er jo et godt bidrag til samfundet," siger han.

Tilfredsstillende afkast
Det er, hvad Realdania selv betegner som et godt år på de finansielle markeder, der har gjort det muligt for foreningen at uddele mere end forventet i 2017.

Lidt over 2,2 milliarder kroner hentede Realdania ind i afkast på sine investeringer. Det svarer til en forrentning af egenkapitalen på 10,3 procent, hvilket Realdania selv betegner som tilfredsstillende.

Sideløbende med de filantropiske uddelinger har Realdania også fundet rum til at polstre sig til fremtiden. Egenkapitalen er vokset med 744 millioner kroner i forhold til året før. Herudover har Realdania betalt 383 millioner kroner i skat.

Forsigtige forventninger til fremtiden
I 2018 forventer Realdania, ligesom de forudgående år, at kunne dele 5-600 millioner kroner ud. Det er drevet af en forsigtig omgang med finanserne, fortæller Jesper Nygård.

"Vi vil i gennemsnit kunne producere et afkast på 5,5 procent af vores formue over en investeringshorisont på 25 år. Og når vi har betalt vores skat og afholdt vores udgifter, vil vi i et forsigtigt, ædrueligt skøn have 5-600 millioner kroner at dele ud – også i de dårlige år," siger Jesper Nygård.

Hvis årets investeringer forløber bedre end forudsat, kan bestyrelsen beslutte at øge uddelingerne. De uforudsigelige op- og nedture på investeringsmarkederne betyder dog, at vi skal et godt stykke hen på året, før det er forsvarligt at trække sådan en beslutning, forklarer Jesper Nygård.

"I januar 2018 havde vi positive afkast, hvorefter vi i de følgende tre uger tabte væsentligt mere, end vi tjente i de første fire. På den måde er investeringsmarkedet meget uforudsigeligt," siger han og fortsætter:

"Vi skal være relativt sikre på, at der er penge, før vi bruger dem. Derfor er størstedelen af de ekstraordinære uddelinger i 2017 også sket i november og december."

Det høje niveau til trods sætter Realdania ikke uddelingsrekord i 2017.

Fire gange i foreningens historie har Realdania uddelt mere end en milliard kroner – senest i 2012. Vildest gik det til, lige inden finanskrisen lagde en dæmper på pengestrømmene. I 2006 delte Realdania hele 2,1 milliarder kroner ud.

Alt i alt har Realdania, siden foreningen blev dannet i oktober 2000, uddelt mere end 18 milliarder kroner.

Forrige artikel Hvad koster en statsminister og syv andre spørgsmål fra det civile Danmark Hvad koster en statsminister og syv andre spørgsmål fra det civile Danmark Næste artikel Fondsdanmark styrker Unicefs indsats  i nærområderne Fondsdanmark styrker Unicefs indsats i nærområderne