Kommuner har sat jagten ind på frivillige - og går gerne uden om foreningslivet

SAMSKABELSE: Hver tredje kommunale institution samarbejder med frivillige, som ikke er medlem af en forening. Ældre Sagen er bekymret, mens KL er anderledes positiv.

70 procent af ældrecentrene i ny undersøgelse benytter sig af frivillige, som ikke er medlem af en forening.
70 procent af ældrecentrene i ny undersøgelse benytter sig af frivillige, som ikke er medlem af en forening.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Kommunerne har fundet ud af, at frivillige ikke bare er gratis arbejdskraft.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

Op imod hver tredje kommunale institution samarbejder med frivillige, som ikke har tilknytning til foreningslivet. Det viser et studie fra SDU.

Forskerne har sendt spørgeskemaer til 818 institutionsledere i Aarhus, Odense, Faaborg-Midtfyn, Faxe og Rudersdal. Her angiver 32 procent, at de samarbejder med frivillige uden om foreningslivet.

Og samarbejdet med de frivillige giver til tider hovedbrud blandt de kommunale medarbejdere, lyder det fra en af forskerne bag studiet.

Dokumentation

SDU har sendt spørgeskemaer til 818 kommunale ledere i Odense Kommune, Faxe Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Rudersdal Kommune og Aarhus Kommune (kun det boligsociale område). Svarprocenten var på 62.

Studiet viser også, at landkommuner oftere samarbejder med frivillige. Læs mere her.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet “Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor”, som Ibsen startede i 2015 med blandt andet en millionbevilling fra Nordea-fonden i ryggen. Læs mere her.

Tidligere har projektet også foretaget en undersøgelse af kommunale chefers syn på frivilligheden. Det viste, at kommunerne har svært ved at slippe styringen, når de samarbejder med frivillige. 

En ph.d., som blev offentliggjort for nylig peger i samme retning. Her konkluderede Anne Tortzen, at kommunerne holder på magten, når de samskaber.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00