Konkursbegæring afvist: Udenrigsministeriet jagter en million kroner fra svindelmistænkt ngo

MULIG SVINDEL: Organisationen Clean Clothes Campaign kan ikke redegøre for, hvordan de har brugt godt en million støttekroner fra udviklingsbistanden. Bestyrelsen har forgæves forsøgt at begære foreningen konkurs, og en tidligere medarbejder er politianmeldt i sagen.

Clean Clothes Campaign arbejdede for at sikre ordentlige arbejdsforhold i tekstilindustrien. Nu er foreningen mistænkt for at have svindlet med udviklingsbistand.
Clean Clothes Campaign arbejdede for at sikre ordentlige arbejdsforhold i tekstilindustrien. Nu er foreningen mistænkt for at have svindlet med udviklingsbistand.Foto: Ritzau Scanpix/AP
Rasmus Dahl Løppenthin

Udenrigsministeriet jagter 1.021.482 kroner, som den svindelmistænke organisationen Clean Clothes Campaign ikke har aflagt regnskab for.

Den daværende bestyrelse i organisationen forsøgte ellers at begære sig konkurs i november 2017, men den anmodning er afvist af Sø- og Handelsretten, da organisationen ikke kunne stille sikkerhed for 40.000 kroner til at dække sagsomkostningerne.

Tidligere bestyrelsesformand i Clean Clothes Campaign Magnus Nielsen var med til at begære konkursen. Han fortæller, at en forhenværende medarbejder har nægtet bestyrelsen adgang til de nødvendige bilag for at aflægge regnskab. Derfor så man ikke anden mulighed end at kaste håndklædet i ringen.

"Men det kom noget bag på mig, at den blev afvist. Jeg vidste simpelthen ikke, at man skulle stille så stor en sum penge til rådighed for at kunne blive begæret konkurs," siger Magnus Nielsen.

Det er naturligvis frustrerende, og jeg håber snart, den her sag bliver afsluttet. Vi synes jo, vi har gjort, hvad vi kunne, for at få oplysningerne frem.

Magnus Nielsen
Tidligere formand, Clean Clothes Campaign

Den tidligere bestyrelsesformand har samtidig rettet henvendelse til Erhvervsstyrelsen for at meddele, at der ikke længere er aktiviteter i foreningen med henblik på at få erklæret Clean Clothes Campaign konkurs. Men Erhvervsstyrelsen har ikke færdigbehandlet sagen.

Magnus Nielsen blev involveret i sagen i april 2017, hvor han tiltrådte som formand for en helt nyvalgt bestyrelse. Her forsøgte man at få adgang til oplysninger, man skulle bruge for at aflægge regnskab for en bevilling fra CSR-puljen under udviklingsbistanden.

En tidligere medarbejder nægtede imidlertid at udlevere de nødvendige bilag, så man kunne udarbejde 2016-regnskab. Herefter trak revisorerne godkendelsen af regnskaberne for 2014 og 2015.

Derfor er der nu i alt godt en million kroner, som Clean Clothes Campaign ikke kan aflægge regnskab for over for Udenrigsministeriet.

Medarbejderen, som nægtede at udlevere bilagene, blev herefter bortvist i sommeren 2017.

Tidligere medarbejder meldt til politiet
Ifølge Magnus Nielsen er man dog kommet frem til, at Clean Clothes Campaign ikke som lovet har leveret den app, man ellers havde fået 70.000 kroner for at udvikle. Samtidig mener den tidligere bestyrelse, at den forhenværende medarbejder uberettiget har overført 60.000 kroner til organisationen Aktive Forbrugere.

Derudover har bestyrelsen mistænkt den tidligere medarbejder for en række alvorlige forhold, som Altinget undlader at offentliggøre, da vi ikke har den tidligere medarbejders version af forløbet. Denne er ikke vendt tilbage på Altingets mange henvendelser.

Men ifølge tidligere bestyrelsesformand Magnus Nielsen er der "adskillige hundrede tusinde kroner", organisationen ikke kan redegøre for. 

"Vi kan se, at der har været udført aktiviteter for nogle af de godt en million kroner, som Udenrigsministeriet kræver tilbageført. Men når vi ikke kan aflægge regnskab for dem, er det jo naturligt, de gerne vil have alle pengene retur," siger Magnus Nielsen.

Han gik af sammen med resten af bestyrelsen umiddelbart efter konkursbegæringen. Men fordi foreningen stadig eksisterer formelt, er det stadig ham, som har korrespondancen med Udenrigsministeriet i sagen.

"Det er naturligvis frustrerende, og jeg håber snart, den her sag bliver afsluttet. Vi synes jo, vi har gjort, hvad vi kunne, for at få oplysningerne frem" siger Magnus Nielsen.

Sagen er dog sandsynligvis er stykke fra at finde sin afslutning. Udenrigsministeriet har rettet henvendelse til Kammeradvokaten for at få rådgivning til, hvordan man skal indkræve pengene hos Clean Clothes Campaign. Ministeriet kan ikke på nuværende tidspunkt oplyse, hvornår den proces er afsluttet.

Samtidig meldte Magnus Nielsen og resten af den tidligere bestyrelse meldte den forhenværende medarbejder i Clean Clothes Campaign til politiet i oktober 2017. Altinget har rettet henvendelse til Københavns Politi, som bekræfter, at der foreligger en anmeldelse af personen, men vil ikke oplyse, om der er rejst sigtelse eller tiltale.

Rettelse: 17.01. Det er tilføjet, at der oprindeligt forelå et revisorpåtegnet regnskab for 2014 og 2015, som siden blev trukket tilbage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00