Kun tre ting tæller: Dokumentation, dokumentation og dokumentation

KLUMME: Gode ideer får aldrig politisk luft under vingerne, hvis ikke du sikrer dig, at din dokumentation er i orden, skriver Lars L. Nielsen.

Sørg for, at dine regnestykker hænger sammen, før du præsenterer din ide for politikerne, skriver Lars L. Nielsen.
Sørg for, at dine regnestykker hænger sammen, før du præsenterer din ide for politikerne, skriver Lars L. Nielsen.Foto: /ritzau/AP
Lars L. Nielsen

Dokumentation er den største byggesten til succes hos politikerne. Enhver interessevaretagelse skal nemlig indledes med at sikre solid dokumentation for dine ønsker, og du skal bruge den nødvendige tid. Gør du ikke det, kan du lige så godt pakke sammen.

Ganske vist er der eksempler på, at det er lykkedes at skaffe en succes uden dokumentation, fordi der er var et flertal i Folketinget, som var enige. Men det er undtagelser! Samtlige andre succeser er skabt, fordi interessevaretagelsen byggede på en gennemarbejdet dokumentation indsamlet og præsenteret med kirurgisk præcision.

Hvis der er nogle, som påstår noget andet og giver dig andre råd, så er de blinde. Dokumentation er nemlig afgørende, uanset om man ønsker flere midler, eller om man ønsker ændringer, som ikke skaber omkostninger.

Og der er strenge krav til dokumentation.

Selvom din dokumentation viser, at det kan betale sig for staten at imødekomme dig, er det ikke nødvendigvis en dans på roser.

Lars L. Nielsen
Indehaver, Nielsennetwork

Ministerierne skal kunne checke din dokumentation
Først og fremmest er det vigtigt, at dokumentationen passer til de krav, som ministerierne har til egne forslag.

For det andet skal dokumentation være transparent, så ministerier og eksperter kan checke dine beregninger og påstande.

Og for det tredje skal du sikre dig, at effekten af dine krav også efterfølgende kan dokumenteres – det vil sige, at effekten kan måles, når ændringer er kommet igennem Folketinget og skal fungere i virkeligheden!

Ministerierne har strenge krav til dokumentation. Hvis du er i tvivl om, hvordan kravene er indrettet, kan du med fordel studere forlig på ministeriernes områder og bemærkninger til lovforslag. Her kan du blandt andet se eksempler på omkostningerne til ændringsforslag.

En typisk faldgrube er, at overskud ikke altid er overskud i ministeriernes forstand. Så selvom din dokumentation viser, at det kan betale sig for staten at imødekomme dig, er det ikke nødvendigvis en dans på roser. Du skal sikre dig, at dine beregninger også er i overensstemmelse med ministeriernes krav til beregninger!

Af samme grund er det afgørende, at dine tal kan eftercheckes af andre end dig selv. Det vil naturligvis stille store krav til, at du skal kunne udlevere baggrundstal, men i de fleste tilfælde er det nok, at du regner på en måde, hvor dine forudsætninger er beskrevet i en detaljeret form.

Er du i tvivl, om din dokumentation er tilstrækkelig transparent, kan du med en almindelig google-søgning finde mange eksempler på god, transparent dokumentation. Du skal vide, at det altid ender med en diskussion af, om tallene er rigtige, så derfor må du ikke undervurdere denne del af forberedelserne.

En finansminister gav mig engang et godt råd: ”Du kan godt regne med, at jeg vil lytte til jer. Men jeg sender altid jeres forslag og beregninger til check i ministerierne, så et godt råd er, at I først har dialogen med mine embedsmænd, før I kommer til mig!"

Uden effektmåling kommer du ingen vegne
På samme vis er det vigtigt, at du også tænker på dokumentationen, efter dit forslag er blevet til virkelighed. Vi lever i en tid, hvor virkninger og effekter skal kunne måles og vejes. Derfor er det vigtigt, at dine krav og ønsker kan indrettes, så effekten efterfølgende kan måles.

Konkret betyder det, at din ”dokumentationspakke” både skal indeholde forklaringer på dine ønsker og forslag til effektmålinger. Og i den sammenhæng skal du vide, at bud på effektmålinger er lige så vanskelige at indrette som det er vanskeligt at lave dokumentation på ministeriernes beregninger.

Effekter af ændringer kan i mange tilfælde først måles efter flere år, og andre kan kun måles, hvis der tages utraditionelle midler i brug. Men du kommer ikke uden om, at det er et politisk krav, at effekten af dine ønsker skal kunne måles og vejes. For selvom disse målinger er meget omdiskuterede, er betingelsen for en succesrig interessevaretagelse stadig dokumentation.

Det udelukker naturligvis ikke, at du kan stille forslag om en total ændring af vilkårene og stille forslag om totalt andre arbejdsformer, men du kommer ikke uden om, at du skal dokumentere, at det virker og at effekten måles kan dokumenteres.

Så uanset, hvor god en ide du har, så sørg for, at den hviler på solid dokumentation. Kun sådan får du gjort den til virkelighed.


Lars L. Nielsen ejer virksomheden Nielsennetwork. Han er tidligere PA-direktør i Primetime og Finansrådet og tidligere presse- og sekretariatschef i Radikale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00