Ladekarl undsiger Globalt Fokus: Skal ikke være en interesseorganisation

TVIST: Brancheforeningen Globalt Fokus skal ikke være medlemmernes talerør i politiske sager, mener Røde Kors. Udmeldingen kommer efter uenigheder om S' udlændingeudspil.

Røde Kors så helst, at Globalt Fokus alene var et fagligt fællesskab. Vi kan godt selv pleje vores interesser, lyder det fra generalsekretæren Anders Ladekarl. 
Røde Kors så helst, at Globalt Fokus alene var et fagligt fællesskab. Vi kan godt selv pleje vores interesser, lyder det fra generalsekretæren Anders Ladekarl. Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Brancheforeningen Globalt Fokus skal ikke være en interesseorganisation. 

Sådan lyder det fra generalsekretær Anders Ladekarl oven på de seneste ugers debat om S' udlændingeudspil.

"I Røde Kors har vi ikke brug for en interesseorganisation. Vi kan sådan set godt varetage vores egne interesser," siger han.

Udmeldingen kommer, efter at Globalt Fokus har kritiseret Socialdemokratiets forslag om at nedprioritere den langsigtede bistand for at finansiere en øget indsats i nærområder.

I Røde Kors har vi ikke brug for en interesseorganisation. Vi kan sådan set godt varetage vores egne interesser.

Anders Ladekarl
Generalsekretær, Røde Kors

På forhånd havde Globalt Fokus en intern proces for at tone reaktionen på S' udlændingeudspil, som blev fremlagt mandag 5. februar. Undervejs får Røde Kors markeret, at man ikke bakker op om den kritik, som paraplyen er på trapperne med.

Alligevel går Globalt Fokus' sekretariatsleder, Peter Christiansen, til Danmarks Radio fredag 9. februar:

"Det løser vi ikke nogen problemer med. Det nytter ikke noget at tage penge fra de indsatser og lave flygtningelejre i Afrika. Det er ren symptombehandling," sagde Globalt Fokus' sekretariatsleder, Peter Christiansen.

Vil løfte humanitær bistand
Røde Kors så gerne, ligesom resten af Globalt Fokus' medlemskreds på godt 80 organisationer, at ulandsbistanden blev forøget. Men inden for de givne rammer vil Anders Ladekarl gerne bruge flere penge på nødhjælp.

"Vi vil gerne lave en anden prioritering end den, man har nu, hvor mere gik til den humanitære indsats. Der er ingenting, der er statisk i udviklingsbistanden. Det handler hele tiden om at prioritere inden for de rammer, der er," siger Anders Ladekarl.

Derfor bryder man sig ikke om at være spændt for en vogn, som strider mod organisationens egne interesser.

"Det er ikke et forum, som efter vores opfattelse skal have en masse meninger om det ene og det andet. Vi ved godt, at i henhold til vedtægterne kan man godt gøre det. Men så synes vi, at man skal udtale sig som Globalt Fokus og ikke sige, at man taler på vegne af 80 organisationer," siger Anders Ladekarl.

Røde Kors' generalsekretær henviser til en vedtægtsændring fra november. Her besluttede man, at Globalt Fokus' 15 personer store styrelse skulle have mulighed for at markere sig politisk – uden at skulle sende det i høring blandt alle 80 medlemsorganisationer.

"Man så et behov for en ændring især i forhold til politiske og bistandsfaglige udmeldinger. Simpelthen for at sikre, at vi kan komme ud med en mere markant stemme lidt hurtigere," siger sekretariatsleder Peter Christiansen.

For store forskelle
De nye vedtægter blev stemt igennem med et overvældende flertal. Kun to organisationer stemte imod – en af dem var Røde Kors.

“Der er jo en grund til, at vi er 80 eller 82 forskellige organisationer. Det er, fordi vi har forskellige holdninger og udgangspunkter og prioriteringer. For os er forskellene så store, at vi synes, det er problematisk, at 15 organisationer kan udtale sig på vegne af alle de andre,” siger Anders Ladekarl.

Men sådan skal de nye vedtægter heller ikke forstås, fastslår Peter Christiansen. Globalt Fokus udtaler sig som Globalt Fokus, der kan ses som et talerør for udviklingsbranchen – med rig mulighed for, at medlemmerne kan indtage særstandpunkter.

“Vi har lavet et bevidst valg om, at vi i højere grad vil gå ud med politiske udmeldinger, og så må vi også være klar til, at nogen siger, de ikke er helt enige,” siger Peter Christiansen og uddyber:

"Vi pålægger ikke vores medlemmer, at de skal makke ret. Det mandat har vi slet ikke, og det ville være helt utænkeligt at gribe det sådan an i civilsamfundet."

Men svækker det ikke tyngden i jeres markeringer, hvis I kan blive undsagt af jeres egne medlemmer offentligt?

"Vi er jo et civilsamfund, der er spraglet og har forskellige dagsordener. Jeg anerkender 100 procent, at der skal være plads til nuancer og debat og også uenighed inden for vores sektor. Vi er ikke en brancheforening, hvor der skal være fuldstændig enighed om alting," siger Peter Christiansen.

Derfor anholder sekretariatslederen også Danmarks Radios oprindelige udlægning af hans citater. Overskriften på dr.dk lød "80 organisationer kritiserer Socialdemokratiets asyludspil".

"Jeg går ikke ud og siger, at 80 organisationer mener noget. Den vinkling, DR lægger ind i det, er alene på deres regning. Og jeg har ringet til dem for at pointere det," siger Peter Christiansen.

DR har siden valgt at ændre overskriften, så den nu hedder Organisationer kritiserer Socialdemokratiets asyludspil.

I Røde Kors glæder man sig over, at Globalt Fokus ikke har haft et ønske om at være talerør for samtlige medlemmer i sagen om Socialdemokratiets udlændingeudspil.

"Hvis han så siger, at det aldrig har været meningen at udtale sig på 80 organisationeres vegne, så er det fint for os," siger Anders Ladekarl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00