Mandela i Randers, et ophævet ølforbud og en formand med store ører

UGEREVY: Nu må de frivillige i Helsingør igen drikke øl. Det og andet spas, gak og nytårsløjer – heriblandt en frivilligformand med store ører – får du i årets sidste civile overblik. 

Om to uger skriver vi 2018. Men du kan lige nå et sidste overblik over spas og nytårsløjer i civilsamfundet, inden året rinder ud. 
Om to uger skriver vi 2018. Men du kan lige nå et sidste overblik over spas og nytårsløjer i civilsamfundet, inden året rinder ud. Foto: /ritzau/Mathias Christensen
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen.

2017 er ved at rinde ud – i hvert fald på Altinget: civilsamfund. Vi går ind i årets sidste udgivelsesuge. Og dette er det absolut sidste overblik over det civile Danmark, inden vi finder nytårshattene frem. Så her er en samling af godter, løjer og andet spas fra ugen, der gik.

Tak, Leo. Du er sgu osse en guttermand.

Men at være flink og have de bedste intentioner er ikke altid nok. Og det bringer os til den første historie, som vi i øvrigt selv er ophavsmænd til.   

Det skal ikke gøre ondt at gøre godt. Derfor sætter vi i øjeblikket fokus på arbejdsmiljøet i de godgørende organisationer. 

Udgangspunktet er en undersøgelse, hvor vi spørger 200 ngo’er, om de har udfyldt den lovpligtige APV. Og blandt de 116, der har svaret, siger næsten hver tredje organisation nej.

Er det alarmerende?

Ja, mener to eksperter i arbejdsmiljø. Fordi arbejdspladsvurderingen – sine mangler til trods – er det bedste redskab til at sikre arbejdsmiljøet.

Du kan læse historien her. Og så kan du også finde både guides og forklaringer fra et par af de organisationer, der ikke har fået gjort deres hjemmearbejde, i vores tema Styr på arbejdsmiljøet?

I sidste uge fortalte vi, at udlændinge risikerer både bøde og karantæne og buksevand, hvis de formaster sig til at træne børn i at sparke til en bold eller andet frivilligt arbejde. Nu kan Politiken så fortælle, at Udlændingestyrelsen i sin officielle vejledning opfordrer udlændinge til at arbejde “som træner i en idrætsforening” for at få permanent opholdstilladelse.

Derimod nævner vejledningen ikke, at det for mange udlændinge, der arbejder i Danmark, er sjaskhamrende ulovligt.

Det er stærkt kritisabelt, mener Enhedslisten, Alternativet og Radikale.

“Justitsministeriet og Udlændingestyrelsen forsøger at leve op til det politiske flertals strammerkonkurrence, mens Beskæftigelsesministeriet forsøger at styrke integrationen. Resultatet er en tåbelig lovgivning og en vejledning, der er så uklar, at den i værste fald kan få udlændinge til at gøre ting, der umuliggør deres ophold i Danmark,” siger Sofie Carsten Nielsen (R) til Politiken i en artikel, der desværre ikke er tilgængelig på nettet.

En anden forhindring for frivilligheden er til gengæld faldet i sidste uge: Nu må de frivillige på Værftsmuseet i Helsingør igen drikke øl.

De tidligere værftsarbejdere var ellers blevet ramt af et kommunalt alkoholforbud som følge af nogle episoder med umådeholden indtagelse af alkoholiske drikke. Men politikerne i det nordsjællandske byråd har nu ophævet ølblokaden for alle frivillige, der arbejder i museer, kunstcentre og idrætshaller.

“I Helsingør har vi en masse frivillige, som udfører et stort arbejde med stort engagement. Vi har ikke problemer med frivillige, der render rundt og er plørefulde. Fordi der har været et enkeltstående problem, så skal vi ikke lave regler for alle,” siger borgmester Benedikte Kiær (K) til Helsingør Dagblad.

Og apropos frivilligheden, så fik regeringens nye frivilligråd i den forgangne uge sin formand, da socialminister Mai Mercado (K) udpegede direktøren for Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen, til formand.

Ministeren fortalte Altinget, hun ikke kunne forestille sig en bedre mand på posten. Og den nykårede formand sagde selv, at han går til opgaven med stor ydmyghed – og store ører.

“Frivilligrådet har ikke nogen formel magt. Vi kan ikke kommandere rundt med nogen, som man kan som direktør. I stedet skal vi lede gennem gode eksempler og en stærk vision. Det kræver ydmyghed. Vores ører skal være større end munden,” sagde Mads Roke Clausen i artiklen her.

Det er primært det sociale område, Frivilligrådet skal beskæftige sig med. Og her dribler idrætten sig også ind på banen.

Dansk Arbejder Idrætsforbund står for eksempel bag Idræt for Sindet, der er et tilbud til folk, som har ondt i sindet og svært ved at dyrke sport i almindelige idrætsforeninger.

Men selv om tilbuddet gavner både de syge og samfundsøkonomien, er fremtiden uvis, fortæller forbundsformand i DAI, Palle Thomsen.

“Vi har ikke indikationer fra nogen ministerier om, at de vil støtte os,” siger han i artiklen her.

“Hjælp – Den er helt gal!!!!!!” Sådan begyndte en mail til Folketingets socialudvalg fra botilbuddet Bækkebo, som risikerer at måtte dreje nøglen på grund af en helt absurd juridisk tvist med Civilstyrelsen.

Vi har tidligere beskrevet, hvordan selvejende institutioner, der er stiftet som fonde, er så bundet af deres fundatser, at de ikke kan udvikle tilbuddene, så de svarer til nutidens behov.

Bækkebo er oprettet som et tilbud til unge autister i 1989, men med tiden er de unge blevet voksne, og dermed lever tilbuddet ikke længere op til sine vedtægter.

Derfor ville Bækkebo gerne have fundatsen ændret, men det siger Civilstyrelsen nej til. At lukke fonden og genåbne som et tilbud for unge og voksne er heller ikke en mulighed, vurderer forstander Hans Palmhøj, for det vil civilstyrelsen også sige nej til, mener han.

“De vil sige, at vores fond allerede er veldrevet. Samtidig vil de sige, at vi i princippet bare kan smide beboerne ud. De vil sige, at de beboere, der har været der i 28 år, bare kan udskrives, og så skal I have unge mennesker ind, for det står der i vedtægterne, at det er det, I er godkendt til,” siger Hans Palmhøj i artiklen her.

Imens i Randers drøfter byrådet i dag, om der skal være et Mandela-museum i byen. Den østjyske kommune har i halvandet år været i kontakt med fonden Long Walk to Freedom Initiative, som er stiftet af Nelson Mandela selv, om at lave et museum, der skal fortælle historien om Mandela, kampen mod apartheid og mod analfabetisme.

Museet vil være det eneste af sin art i verden, og opførelsen vil koste mellem 300 og 500 millioner, som skal komme fra investorer og filantropiske fonde, skriver Randers Amtsavis.

Forslaget om Randers som hjemsted for museet kommer i øvrigt fra direktøren for den europæiske afdeling af Mandela Bangle, som er født i byen.

Ugen, der kommer, starter mandag med indkøb af julegaver. Tirsdag er der indkøb af julegaver. Og onsdag ...

Okay, du har fattet pointen: Der sker ikke en ringlende julefis i civilsamfundet i den kommende uge. Ikke engang en sølle rund fødselsdag kan vi byde på. Men vi hører dog rygter om, at der skal afholdes en landsdækkende fødselsdagsfest på søndag.

Og med det skrevet bag øret vil din faste overblikkenslager tillade sig at snøre julesækken for i år.

Skulle du miste overblikket over det civile Danmark, kan vi berolige med, at vi er tilbage med flere civile godter og genvordigheder mandag 8. januar.

God jul og godt nytår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00