Mattias Tesfaye: Frivillige fællesskaber kan bekæmpe parallelsamfund

INTERVIEW: Der er for meget pisk i regeringens ghettoudspil, mener Socialdemokratiets integrationsordfører Mattias Tesfaye. Han savner fokus på det frivillige foreningsliv.

Tesfaye havde gerne set, at det frivillige foreningsliv havde spillet en mere fremtrædende rolle i regeringens ghettoudspil.
Tesfaye havde gerne set, at det frivillige foreningsliv havde spillet en mere fremtrædende rolle i regeringens ghettoudspil.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Rasmus Dahl Løppenthin

Mattias Tesfaye blev overrasket, da han bladrede gennem regeringens ghettoudspil i starten af marts.

Ikke fordi Socialdemokratiets integrationsordfører blev skræmt over de kontante forslag om dobbeltstraf, nedrivning af boliger og udvisning af forældre, som sender deres børn på genopdragelsesrejse. Det var mere de elementer, som ikke var med, der kom bag på ham.

"Jeg troede faktisk, at vi og regeringen var enige om, at det frivillige fritidsliv er vigtigt, hvis vi skal løse problemerne i udsatte boligområder," siger han.

"Og da jeg så ovenikøbet så de ting, som børne- og socialministeren har udtalt til jer, må jeg indrømme, at jeg tænkte; hvad sker der?"

Vi har fået klumpet en masse familier med sociale udfordringer sammen i de samme boligkvarterer. Og det betyder også, at de har dårligere muligheder for at løfte en frivillig forening selv.

Mattias Tesfaye
Integrationsordfører (S)

Han henviser til et interview i Altinget, hvor børne- og socialminister Mai Mercado (K) forklarer, hvorfor man stort set ikke har tænkt civilsamfundet ind i ghettoudspillet. Her forklarede hun, at "de gode viljers ønsker" i civilsamfundet ikke har været nok til at stoppe udviklingen af parallelsamfund.

“Vi står ikke og mangler frivillige indsatser i udsatte boligområder. Det er ikke der, skoen trykker,” sagde hun.

Mattias Tesfaye mener modsat, at foreningslivet skal styrkes i de udsatte boligområder.

"Det er rigtigt, at en velfungerende fodboldklub ikke alene kan løfte et område. Men jeg vil alligevel fastholde, at foreningerne er en væsentlig del af løsningen," siger han.

Ifølge Mattias Tesfaye kan man ikke klandre foreningslivet, at integrationen har slået fejl i nogle udsatte boligområder. Han peger tværtimod på, at problemerne er opstået på trods af velfungerende foreninger.

Samtidig har en række studier vist, at ressourcestærke personer er mere tilbøjelige til at arbejde frivilligt. Og det skaber svære betingelser for foreningslivet i nogle udsatte boligområder.

"Vi har fået klumpet en masse familier med sociale udfordringer sammen i de samme boligkvarterer. Og det betyder også, at de har dårligere muligheder for at løfte en frivillig forening selv," siger Mattias Tesfaye.

Derfor vil han lette nogle af de administrative byrder for foreninger i udsatte boligområder og give støtte, så de ikke behøver opkræve lige så stort et kontingent fra ressourcesvage familier.

"Vi skal kunne sige til alle unge, at der er en velfungerende forening i dit område," siger Mattias Tesfaye.

Men det er Mai Mercado vel ikke uenig i? Hun har netop været med til at bevilge 16 millioner til DIF's integrationsprojekt Get2Sport?

"Der er rigtig meget pisk i regeringens ghettoudspil, men der er ikke nogen gulerod. Vi kunne godt tænke os, at de diskussioner, der er lige nu i forhold til parallelsamfund, også kommer til at inkludere, hvad de frivillige fællesskaber kan betyde," siger Mattias Tesfaye.

Havde selv glæde af foreningslivet
Han henviser til sin egen opvækst i fattigfirsernes Aarhus. Hans mor var enlig og arbejdsløs og havde ikke råd til en bil. Alligevel var han en integrereret del af fællesskabet i fodboldklubben.

"Min mor kunne ikke køre til udebanekampe, men det var der så nogle andre forældre, som kunne. Og det har betydet, at jeg kunne få nogle oplevelser, som jeg i dag er sindssygt glad for," siger Mattias Tesfaye.

Samfundet har derfor en forpligtelse til at styrke det frivillige foreningsliv i udsatte boligområder.

"Det betyder ikke, at fodboldtræneren skal være på finansloven. Men vi skal blive bedre til at understøtte foreningerne i de udsatte boligområder, så vi sikrer, det ikke kun er hvert andet hold, der fungerer, og det hele braser sammen. For det ville betyde, at en masse unge vokser op i vores samfund uden at få de oplevelser, jeg selv har fået," siger Mattias Tesfaye.

Han er valgt på Vestegnen, og i sin valgkreds kan han se, hvad et stærkt idrætsliv har betydet i Ishøj, Brøndby og Albertslund.

"Det har en ret stor effekt at komme ind i en 9. klasse og sige, I kan gå to veje: I kan begå kriminalitet, og så får I et ordentligt rap over nallerne. Eller I kan melde jer ind i en fodboldklub, hvor der er lækre lokaler og gode trænere, som kan give jer nogle store oplevelser. Det er den anden vej. Og det er den vej, regeringen mangler i sit ghettoudspil," siger Mattias Tesfaye.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00