Når halen logrer med hunden og andre metaforer fra det civile Danmark

UGEREVY: Finanslov, indsamlingslov og masser af frivillighed. Vi har meget, vi skal nå i denne uges civile overblik – blandt andet noget med en hund.

Hvad har denne hund med det civile overblik at gøre? Ikke meget, men den ser da sød ud, gør den ikke?
Hvad har denne hund med det civile overblik at gøre? Ikke meget, men den ser da sød ud, gør den ikke?Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen. Og velkommen til ugens civile overblik. Og nej, vi er ikke gået helt i hundene, selv om man godt kunne få det indtryk ved første øjekast. Vi blev bare båret med af vores begejstring for en metafor fra Christian Friis Bach, og så tog det ene det andet.  

Christian Friis Bach og hans metaforer vender vi tilbage til senere. Vi har nemlig lige lidt lovstof, vi skal igennem først.  

Der er jo lige kommet et finanslovsudspil. Så lad os lige kaste et blik på alle de initiativer, der omhandler civilsamfundet. Der er jo for eksempel … hmmm … vent lige et øjeblik … det må da være her et sted… 

Nej, uanset hvor meget man bladrer regeringens udspil til finansloven igennem, finder man ingen understøttelse af civilsamfundet. Og det er formanden for Frivilligrådet, Mads Roke Clausen, pænt pikeret over.  

”Vi har en civilsamfundsstrategi stående oppe på hylden, men den gennemsyrer bare ikke finansloven, og det er ærgerligt. For hvis vi skal lave holdbare løsninger på de her problemer, så er det rigtig vigtigt at få civilsamfundet med,” siger han i artiklen her.  

Regeringen vil gerne sætte en stopper for svindlere, der ringer virksomheder op og får donationer til støtte for gode sager, der ikke findes i virkeligheden. Derfor skal indsamlingsloven revideres. Men ændringerne rammer også almennyttige foreninger, der får donationer til gode formål, der faktisk eksisterer. Og det kan koste dyrt, lyder det fra brancheorganisationen Isobro.  

”Det her kan gøre et betydeligt indhug i foreningernes indtægter. Så vi vil kraftigt appellere til, at det bliver ændret,” siger generalsekretær i Isobro, Robert Hinnerskov.  

Og han får opbakning fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen. 

”Vi skal stoppe dem, der fusker, men vi skal ikke slå almennyttige foreninger med en kølle. Så jeg vil opfordre regeringen til at justere til, så vi ikke rammer reelle foreninger, som samler ind til gode formål,” siger han i artiklen her.  

Hvad bliver det til med den hund? tænker du måske. Og det forstår vi godt. Men vi må alligevel bede dig tøjle din utålmodighed lidt endnu. For vi skal også have plads til nogle udviklingshæmmede borgere – og ikke bare her i det civile overblik, men i civilsamfundet som helhed.  

For der er ingen grund til at pakke udviklingshæmmede ind i velmenende frivillige, når de kan få mere gavn af selv at yde en frivillig indsats. Derfor sender Camilla Köhler Karlsson fra Hverdagsaktivisterne sin 26-mands (og kvinders, red.) hær af frivillige ud for at give en hånd ved Copenhagen Pride, Copenhell, og hvor behovet nu ellers opstår.  

”Jeg var lidt skeptisk over for, om der var nogen, der ville have os ud, men det har vist sig ikke at være noget problem. Jeg har kun mødt begejstring for projektet,” siger Camilla Köhler Karlsson i artiklen her

Og lidt mere frivillighed. For Lærerstandens Brandforsikring kaster sig nemlig over at finde 100 frivillige mentorer til anbragte børn blandt forsikringsselskabets kundegruppe af primært lærere, pædagoger og sygeplejersker.  

"Ambitionen er at skaffe 100 nye mentorer blandt vores medlemmer her og nu og 120 om året løbende," siger LB's forsikringsdirektør, Anne Mette Toftegaard i artiklen her.  

Herudover har Lærerstandens Brandforsikring indvilget i at støtte organisationen Lær for Livet med fire millioner kroner.   

Okay, nu kan vi ikke trække den (i halen) længere. Her er den med hunden.  

Berlingske har interviewet den tidligere radikale minister og nuværende direktør for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach. Og han er ikke i tvivl om, at han kan skabe mere forandring i sin nuværende position, end han kunne som minister. Faktisk mener han generelt, at det er civilsamfundet, som fører an, mens politikerne halter efter. Eller som han udtrykker det ifølge Berlingske: I flere tilfælde er politik blevet halen, mens civilsamfundet er selve hunden. Halen følger efter.  

Du kan læse hele interviewet med Christian Friis Bach her, hvis du har abonnement på Berlingske.  

Og nu vi er i dyreverdenen, så blev en gammel traver trukket af stalde og ført rundt i manegen i sidste uge.   
Det er den med Novo Nordisk Fondens donationer til forskning og den potentielle skævvridende effekt, de har.  
Den aktuelle anledning er, at fonden sidste år satte 600 millioner kroner af til dygtige forskningsledere. Og nu har fonden sat yderligere 1,8 milliarder kroner af til formålet.  

Det falder sammen med, at regeringens finanslovsforslag skærer 200 millioner kroner i bevillingen til Danmarks Frie Forskningsfond.  

Det vækker en vis politisk bekymring.  

"Dansk forskning er i knæ, fordi regeringen har sablet det ned med omprioriteringsbidraget. Så det er flot, at Novo Nordisk Fonden kommer med en så stor pose penge. Men vi skal hele tiden sikre, at vi har offentlige midler af en vis kaliber både til basis- og strategisk forskning," siger Mette Reissmann (S) til Berlingske.  

Og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) supplerer: 

"Vi skal være rigtigt glade for de her fonde, der hjælper. Det kan dog være en udfordring, at det kan være med til at skævvride den forskning, der sker samlet. Derfor er det vigtigt med en dialog, der sikrer, at den forskning, som vi offentligt støtter, sikrer, at der kommer helhed i det." 

En anden variation af samme problemstilling finder du i artiklen her, hvor forskeren Peter Duelund lufter sin bekymring for fondenes stigende indflydelse på kulturlivet. Og den bekymring kan Alternativets leder, Uffe Elbæk, godt forstå.  

“Vi bør selvfølgelig have en diskussion af, hvilke spilleregler vi fremadrettet skal stille op, når der sker denne her økonomiske skævvridning, hvor fondene får en mere afgørende betydning for, hvilke typer af kulturliv der vokser og ikke vokser,” siger han.

Og nu hvor vi er i fondsverdenen, så lad os dvæle et øjeblik ved en yderst interessant kronik, som Politiken bragte i sidste uge. Den er skrevet af Henrik Tvarnø og Hans Kristian Kristensen, som er henholdsvis direktør og sekretariatsleder i A.P. Møller Fonden. Og den handler om den milliard kroner, som fonden i 2013 bevilgede til at styrke folkeskolen.  

I dag er 600 af de 1000 millioner kroner uddelt, og fonden har lært en del undervejs – både om folkeskolens generelle tilstand, og om hvor knasterne i træværket er størst. Det overordnede billede er, at det står bedre til med folkeskolen, end man kunne få indtryk af i medierne. Og så der i øvrigt et stort behov for – og ønske om – efteruddannelse, ikke mindst af folkeskolens ledere.  

“Vi møder en folkeskole, hvor man ønsker at prioritere efteruddannelse og skoleudvikling. Det er en folkeskole, hvor lærerne gerne vil dygtiggøre sig, og hvor det er eleverne, der er i fokus,” skriver de to herrer fra A.P. Møller Fonden i kronikken, der kan læses her.  

Her er tre korte historier, du ikke under nogen omstændigheder må misse.  

1. Det skal være slut med at stille uret frem om foråret og tilbage igen om efteråret. Det der tidsroderi gider europæerne ikke, viser en stor afstemning blandt EU-borgerne. 4,6 millioner mennesker stemte, og 84 procent vendte tommelfingeren nedad. Og formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, er indstillet på at følge borgernes dom, skriver Altinget. Vi har tidligere fortalt, at DBU har fulgt afstemningen med bekymrede miner. De frygter for foreningernes udendørs aktiviteter, hvis de lyse sommertimer forsvinder.  

2. Center for Frivilligt Socialt Arbejde har fået en bevilling via satspuljen, og det sætter CFSA i stand til at udbyde flere lokale kurser til frivillige foreninger. Og der bliver sågar mulighed for at skræddersy kurserne sammen med underviseren, så de passer til de specifikke, lokale behov. Det kan du læse mere om her

3. Det kalder vist på en skål. Og hvorfor ikke slukke tørsten med en frivillighedsbajer? Det er Ingerfair, som er gået sammen med bryggeriet People Like Us om at brygge en øl dedikeret til civilsamfundet, skriver Altinget. Ved at købe øllen hjælper man bryggeriet med at få flere folk med diagnoser ind på arbejdsmarkedet. En del af overskuddet går også til flere kurser til folk fra civilsamfundet. 

Oppe fra tårnet, det sociale udkigstårn, forstås, har vi igen i denne uge spottet tre historier fra det store udland. Som altid har Sociale Entreprenører i Danmark været vores agenter i marken.   
 
Vi starter med en ny rapport fra PRI, Principles of Responsible Investment. Rapporten konkluderer, at hvis impact investorer virkelig vil gøre en forskel, så skal de kaste sig over opgaven med at sikre ordentlige boliger, der er til at betale. På den måde kan de adressere to verdensmål på samme tid – nummer 1 om fattigdom og nummer 11 om bæredygtige byer og lokalsamfund. Og der er nok at tage fat på. Ifølge rapporten bor 1,6 milliarder mennesker verden over helt utilstrækkeligt. Og ikke kun i udviklingslandene. Det kan du læse mere om her.  

Bæredygtig investering har aldrig være mere populært. 75 procent af alle individuelle investorer og hele 86 procent af de unge kigger efter investeringer, der er i pagt med deres værdier. Det viser en ny undersøgelse fra Morgan Stanley. Og den kan du læse mere om her.  

Hvad gør store virksomheder for at skabe en bedre verden? Det kan du læse mere om i denne ret omfattende afhandling ”Investing in Society”, som er en samling af data, forskning og cases om virksomheders samfundsengagement. Det kan du læse mere om her hos Just Means.

Husk, at der er flere historier om socialt entreprenørskab og lignende hos Sociale Entreprenører i Danmark.  
 
Ugen, der kommer, kan ikke gøre sig fortjent til betegnelsen sprudlende. Men et par begivenheder er der dog. Onsdag klokken 12 åbner den nystiftede forening Veterancafé Esbjerg et værested for veteraner. Udviklingsminister Ulla Tørnæs er til stede ved indvielsen i Frivillighuset på Exnergade 4 i Esbjerg

Men et årsmøde i Mission Afrika skal du ikke snydes for. Det finder sted lørdag fra 8.30 til 20 på Diakonskolen i Højbjerg.  

En enkelt rund fødselsdag har vi også fundet. Det er næstformand i Ungdommens Røde Kors og styrelsesmedlem i DUF Søren Bøllingtoft Knudsen, som fylder 30. Og det gør han tirsdag. Tillykke.  

Og lad os så slutte af med den rituelle opfordring til at kontakte os, hvis du kender til begivenheder, vi ikke kender, eller sidder inde med en god historie. Du er også velkommen til at dreje vores opmærksomhed over på oversete vinkler eller nuancer. Du finder kontaktinformation på os allesammen her.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00