Naturfonden: Vi skal ikke være verdensmestre fra dag et

INTERVIEW: Der arbejdes på højtryk med naturfondens strategi, der skal vedtages i februar. Her skal prioriteres mellem naturformer, sikres folkelighed og samtidig være plads til at prøve forskellige ting af. Direktør Flemming Nielsen giver et indblik i overvejelserne bag strategien.

Flemming Nielsen har været direktør for Den Danske Naturfond siden juli i år. Han sidder sammen med tre medarbejdere på fondens sekretariat på Frederiksberg.
Flemming Nielsen har været direktør for Den Danske Naturfond siden juli i år. Han sidder sammen med tre medarbejdere på fondens sekretariat på Frederiksberg.Foto: Pressefoto
Emma Qvirin Holst

Vi vil selvfølgelig gerne levere konkrete resultater, og vi vil gøre os umage for, at det går så hurtigt som muligt.

Flemming Nielsen
Direktør, Den Danske Naturfond

Allerede tilbage i december 2013 skrev daværende statsminister Helle Thorning Schmidt (S) under på Den Danske Naturfond. Siden er der kommet en lov og vedtægter, og i juli i år blev Flemming Nielsen ansat som direktør.

Nu er tiden kommet til at forme fondens strategi, der skal endelig vedtages i februar 2016.

Lige nu arbejdes der intensivt med strategien og kriterier for fremtidige projekter. Flemming Nielsen giver et indblik i de overvejelser, der ligger til grund for den endelige strategi. Blandt andet er det en øvelse i at prioritere:

Dokumentation

Et udsnit af Den Danske Naturfonds vedtægter, der viser fondens formål. Læs alle vedtægterne her.

2. Fondens formål
2.1. Fonden har til formål at forbedre naturtilstanden og vandmiljøet i Danmark. Fonden skal således arbejde for;

  • at styrke naturens mangfoldighed gennem forbedring af levestederne for beskyttelsesværdige dyr og planter,
  • at vandløb, søer og indre farvande bliver renere, og belastningen med næringsstoffer reduceres som et led i fondens aktiviteter,
  • at fondens aktiviteter også bidrager til at reducere udledningen af drivhusgasser eller forøge bindingen af disse og
  • at styrke den folkelige forankring af, opbakning til og deltagelse i arbejdet med naturgenopretning og -beskyttelse.

2.2. Fondens bestyrelse fastlægger projekternes nærmere formål og karakter. Fondens bestyrelse prioriterer projekter, som bidrager til at forbedre beskyttelsen af truede dyr og planter. Fonden skal herudover arbejde for et renere vandmiljø, herunder reduceret udledning af næringsstoffer, som et led i sine aktiviteter. Der vil i den forbindelse ofte være positive effekter på udledningen eller bindingen af drivhusgasser, som fondens bestyrelse kan inddrage i sine beslutninger.

Fonden skal endvidere styrke den folkelige forankring af og opbakning til naturgenopretning og -beskyttelse. Det er et selvstændigt formål for fonden, at deltagelsen fra borgere, virksomheder, private fonde og civilsamfund i naturbeskyttelsesarbejdet styrkes og målrettes, og at fondens aktiviteter og projekter nyder bred folkelig tilslutning.

2.3. Fondens aktiviteter skal ikke erstatte, men supplere og forstærke offentlige og private indsatser for naturtilstanden og vandmiljøet.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00